metro.cz

Počasí v Praze

4 °C / 6 °C

Sobota 20. dubna 2024. Svátek má Marcela

Deskové hry zažívají comeback. Off-line hraní láká stále více lidí

  5:34
Festival, kavárna, knihovna. Možností okusit kouzlo deskovek je mnoho.
Festival Deskohraní | foto: Metro.cz

V minulosti nebyly počítače nebo herní konzole, a tak se lidé bavili hraním deskových a karetních her. Dnes si mohou užívat volný čas na počítači, telefonu, tabletu nebo speciálních herních konzolích, jako je playstation či Xbox. Čím dál víc ale přibývá jedinců, kteří dávají postaru přednost hrám deskovým. „Získaly si mě nedávno. Vždycky jsem byl spíš počítačový hráč. Měl jsem rád RPG a fantasy a zjištění, že jde něco takového hrát s opravdovými lidmi a bez bolesti očí z monitoru, mi učarovalo,“ říká student Vojtěch Krása.

V Číně před 4000 lety

Hraní stolních her není žádnou novinkou.

Jednou z nejstarších her je původně čínské go. Jeho vznik se datuje do druhého tisíciletí před naším letopočtem. To patřilo hraní go mezi jednu ze čtyř základních lidských dovedností – spolu s malířstvím, poezií a hudbou. 

Hraní deskovek není podle zakladatele a organizátora právě probíhajícího festivalu Deskohraní Jakuba Těšínského pouze pro děti. „Často se setkávám s tímto názorem, případně že jsou jen pro okrajové skupiny nadšenců. To ale není pravda. Dnešní trh nabízí nepřeberné množství deskových her a každý si v nich může najít to, co by ho bavilo,“ zmiňuje Těšínský.

Většina lidí se také stále domnívá, že deskové hry jsou náročné a těžké na přemýšlení, ale nemusí to tak být. Na trhu se objevují hry, které obsahují prvky psychologie, empatie, herectví, odhadu soupeře, nebo i dokonce takové, kde jednotliví hráči mezi sebou vůbec nesoupeří.

Těšínský doporučuje lidem, kteří mají v plánu koupi deskové hry, navštívit Deskohraní. „Máme tu speciálně vyškolené lidi, kteří nováčkům doporučí hru podle jejich zájmu či zkušeností. A nestane se jim pak to, že koupí hru za několik stovek korun, jejíž hrací doba je tři hodiny a je válečná, když chtěli například rychlou párty hru,“ popisuje organizátor festivalu.

Festival plný her

Až do neděle probíhá v Michnově paláci Tyršova domu už 19. ročník festivalu Deskohraní. Organizátoři nabízejí přes šest set her z celého světa. Konají se zde také různé turnaje. Dnes a zítra je otevřeno od 9 do 22 hodin. V neděli se zavírá už v 17 hodin.

Chce-li si tedy člověk deskovku zahrát, má několik možností. Jednou z nich je právě návštěva Deskohraní. Tam si může cokoli jak vyzkoušet, tak v rámci bazaru koupit. Další variantou je výpůjčka hry. Tu lze provést třeba v Městské knihovně v Praze, která nabízí přes 200 her.

V metropoli jsou i podniky, kde si člověk může dát něco k pití či jídlu a zahraje si při tom s přáteli deskovou hru. Třeba na Smíchově se nachází fantasy Café Bar Geekárna, který návštěvníka překvapí na první pohled. Zdi podniku lemují barevní superhrdinové a postavy z komiksů či filmů. V nabídce je přes 100 her a otvírací doba je každý den od tří odpoledne do půlnoci.

Ve Vršovicích je deskoherní kavárna Bohemia Boards and Brews, kterou před dvěma lety otevřel Američan Douglas Kaufman. Majitel zájemcům nabízí přes 500 stolních her – a nejen v češtině. K dostání jsou také v angličtině, němčině, francouzštině či ruštině.

V neposlední řadě si člověk může deskovou hru obstarat ve specializovaných obchodech či na internetu. Dobré je nechat si v obchodě od odborníků poradit a nekoukat jen na vzhled krabice. Při koupi přes internet by si zájemci aspoň měli přečíst recenze od lidí, kteří už hru zakoupili a hráli. Případně mohou zhlédnout videa na youtubovém profilu Deskofobie, kde lidé hry recenzují, rozbalují, ale také hrají a vysvětlují jejich průběh a jednotlivé tahy. 

Autor:

Hlavní zprávy

HBO zhorší kvalitu svým předplatitelům, „levný“ Netflix se brzy chystá k nám a je to hit

Strážce streamu
vydáno 19. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Internetová televize HBO Max, jak ji uživatelé doposud znají, zanikne ve druhé polovině května. Nová služba láká na sportovní balíček. Ceny jsou ale zatím...  celý článek

Ví, že ho fotíte? Snímky vašich ratolestí mohou zneužít pedofilové či vyděrači

vydáno 19. dubna 2024  5:00

Někdo by si mohl myslet, že největším strašákem sociálních sítí jsou falešné účty, které se vyjadřují do komentářů pod příspěvky a píšou hejty se záměrem...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek

Fanoušci dopravy mají letos žně. V Benešově se opět můžou projet Hurvínkem

vydáno 18. dubna 2024  18:05

Pražské metro zahájilo provoz 9. května 1974. Výročí si dopravní podnik připomíná po celý rok. Kromě programu spojeného s oslavami padesáti let podzemky...  celý článek