Očekávané události: pátek 18. října

18. října 2019 Události Autor: Kristýna Fuksová

Přinášíme výběr z očekávaných událostí pátku 18. října 2019.

Dnes začíná na Velehradě na Uherskohradišťsku akce zvaná Filmšlap, která přiblíží lidem poutnictví jako způsob trávení volného času.

V 18 hodin bude v Dražovicích u Vyškova sloužit mši svatou pomocný biskup brněnský Pavel Konzbul při příležitosti stého výročí narození P. Bohuslava Buriana. O jeho životě vydalo letos Karmelitánské nakladatelství knihu „Říkali mu Pistolník“.

Moravsko-slezská křesťanská akademie pořádá od 18.30 ve farním sále v Bílovicích nad Svitavou při příležitosti svátku sv. Lukáše přednášku prof Petra Pokorného „Lukáš a jeho dílo“.

Pokračuje schůze české Sněmovny. Poslanci mají schvalovat vládní daňový balíček. Ve finále je také novela o obchodování s povolenkami skleníkových plynů, zvýšení rodičovského příspěvku a novela o obchodních korporacích.

V pražském klášteře svaté Anežky České začíná dvoudenní Česko-slovenské psychedelické fórum 2019. Sejdou se na něm odborníci z různých oborů nad diskusí o mimořádných stavech vědomí, psychedelických látkách a jejich uplatnění v péči o duševní zdraví a lidské společnosti ve 21. století.

Krátkou mší svatou v 15 hodin začne v Praze program historicky prvního pochodu svatého Lukáše, patrona malířů. Od Týnského chrámu se pak jeho účastníci vydají s bubeníky v dobových kostýmech a s prapory do katedrály svatého Víta. Tam pak bude bohoslužba pro malíře. Bude vystavená lebka svatého Lukáše.

Na summitu Evropské unie se budou šéfové členských států probírat brexit, rozšiřování Unie a příští víceletý rozpočet. Za Česko se jednání zúčastní Andrej Babiš.

V Ghaně končí africký klimatický summit.

V Bratislavě budou demonstrovat Za spravedlivé Slovensko. Aktivisti svolali protest v reakci na zveřejnění nahrávky z korupční aféry Gorila a na přepisy o ovlivňování politiků a soudců. Demonstrace jsou svolány i do dalších slovenských měst.

A demonstrovat budou i v Katalánsku. Do Barcelony by měly dorazit pochody několik desíteka tisíc lidí, kteří se tam vydali ve středu z pěti měst regionu. Katalánské odbory chystají stávku.

Studentka FAMU Daria Kaščejevová by měla v Los Angeles převzít studentského Oscara.

Zlínská Univerzita Tomáše Bati připravila akci ve sklářské huti Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské ve Valašském Meziříčí. Budou se tam odlévat ruce někdejších vysokoškolských studentů, kteří v roce 1989 stáli v čele sametové revoluce v tehdejším Gottwaldově.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony