Budoucnost stravenek je v mobilních platbách

Jakub Ryba ze společnosti Edenred CZ

Jakub Ryba ze společnosti Edenred CZ Zdroj: Edenred CZ

Poslední dobou se mluví o výhodách a nevýhodách stravenek, které jsou jedním z nejoblíbenějších zaměstnaneckých benefitů. Proto jsme oslovili Jakuba Rybu, ředitele pro marketing a inovace společnosti poskytující stravenky a stravenkové karty, aby nám přiblížil jejich fungování a výhody digitalizace stravenkového systému.

Proč jsou elektronické stravenky tak oblíbené?

Hlavním důvodem zavedení platebních karet s benefity a stravenkami Edenred Benefits Card a Ticket Restaurant Card bylo především zvýšení komfortu našim uživatelům, klientům i podnikatelům akceptujícím stravenky a benefity. Uživatelům platební karty, které Edenred vydává ve standardu Mastercard, přinášejí především možnost platby na korunu přesně (odpadá klasické stravenkové klišé: „na stravenky vracíme do 5 Kč“). Odpadá také nepraktické nošení klasických papírových poukázek.

S digitálními stravenkami odpadá klasické klišé: „na stravenky vracíme do 5 Kč“.S digitálními stravenkami odpadá klasické klišé: „na stravenky vracíme do 5 Kč“. | Edenred CZ

Co to přináší firmám, které mají stravenky jako zaměstnanecký benefit?

Firmám, které elektronické stravenky poskytují, redukují administrativu, mimo jiné s rozdáváním obálek se stravenkami zaměstnancům. Restauracím a dalším podnikatelům přijímajícím stravenky pak šetří čas při placení, redukují pracnost s přepočítáváním a vracením stravenek vydavateli a především zrychlují cash flow – peníze z platebních karet mají na účtu do 48 hodin od platby.

 

Jak pracujete s moderními technologiemi?

Edenred jako jediný z poskytovatelů zaměstnaneckých benefitů a jako jedna z osmi prvních institucí v České republice spustil v únoru službu mobilní platby pomocí Apple Pay, která doplnila možnost mobilní platby pomocí Google Pay, jež byla společností Edenred uvedena na trh v červnu 2018.

 

Zaznamenali jste v této oblasti zvýšený zájem od zákazníků?

Ano, nárůst využívání této služby, díky které si můžete platební kartu nahrát do telefonu a kartu samotnou nechat doma, je obrovský. Měsíčně se jedná o řádově tisíce nových registrací, přičemž tempo nárůstu se stále zrychluje.

Stravenky jsou jedním z nejoblíbenějších zaměstnaneckých benefitůStravenky jsou jedním z nejoblíbenějších zaměstnaneckých benefitů | Shutterstock

Sledujete statistiky využití mobilní aplikace?

Samozřejmě, je to pro nás klíčové kritérium. Například počet mobilních transakcí pomocí Google Pay a Apple Pay se mezi prosincem a srpnem téměř zdesetinásobila tvoří nyní zhruba 10 % veškerých transakcí na kartách vydávaných společností Edenred. Z pohledu toho, kde uživatelé telefony platí, registrujeme vyšší uplatnění v restauracích a svačinových automatech – v porovnání s ostatními uživateli našich karet.

 

Je vybavenost českých restauračních zařízení terminálem pro elektronické stravenky dostatečná? A je možno ověřit si, zda má oblíbená restaurace tímto zařízením disponuje?

Platební karty Edenred lze dnes využívat na více než 20 tisících terminálů po celé České republice. Jejich umístění naši uživatelé naleznou snadno společně s aktuálním zůstatkem a historií svých kartových transakcí v aplikaci TicketCard by Edenred, dostupné na Google Play a App Store. V případě zájmu o stravenkové karty se můžete registrovat na naší webové stránce edenred.cz.

 

Digitalizace stravenek celkově přináší větší komfort zákazníkům při jejich použití, zároveň redukuje administrativu spojenou s jejich poskytováním zaměstnavatelům. Restauratéři naopak mají možnost dostat rychleji své peníze a pomocí zavedení plateb díky aplikací se zvyšuje i počet transakcí, který zjednodušuje celý proces placení.