Hlavní obsah

Koupila si přízemní byt, po půl roce začaly vlhnout zdi a objevila se plíseň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatečný výškový rozdíl mezi podlahou přízemí v domě a okolním upraveným terénem je jedním z nejčastějších hydroizolačních problémů nepodsklepených domů. Vlhkost v podlahách a na spodku stěn musela ve svém bytě řešit i paní Ulrika.

Foto: Nemopas

Přízemní byt v nepodsklepeném bytovém domě je žádaný. Majitel má přístup na terasu či svou zahrádku. V takovém bytě ale hrozí problémy s vlhkostí podlah a spodku stěn.

Článek

Paní Ulrika si koupila byt v přízemí v novostavbě malého bytového domu. Po zhruba půl roce ale zjistila, že jí vlhnou zdi u podlahy. Na vlhkých místech se časem objevila plíseň. To se paní Ulrice nelíbilo a vyzvala developera, aby problém odstranil.

Developer nechal udělat do stěn a podlahy sondu a skutečně zjistil na několika místech vlhkost materiálů. Kde se ale voda ve stěnách a podlaze bere?

Foto: Nemopas

V bytě paní Ulriky se objevila vlhkost a plísně na spodku stěn.

Foto: Nemopas

Pro ověření polohy vodorovné hydroizolace vůči terénu byla při průzkumu objektu provedena i sonda do vnějšího zateplovacího systému.

Specialisté Nemopasu, které posléze developer přizval, provedli kromě sondy do podlahy u stěny i sondu do zateplovacího systému z vnějšku stěn u soklu. Na schématu je patrná výšková poloha podlah, vodorovné hydroizolace a okolního upraveného terénu. Zdá se, že izolace je svisle vytažena dostatečně. Problém je ale ve spoji vodorovné a svislé izolace.

Vzhledem k použitým materiálům, a pravděpodobně i vzhledem k nekvalitní práci izolatérů, je tento spoj netěsný. Nedostatečný výškový rozdíl mezi úrovní upraveného terénu a úrovní vodorovné hydroizolace, která není na kraji vodotěsně vytažena výš, dochází za větších dešťů či při sněhové pokrývce k pronikání vlhkosti do stěn a podlah.

Foto: Nemopas

Schéma polohy materiálů a jejich výškových úrovní u podlahy

Foto: Nemopas

Upravený terén kolem domu je často relativně vysoko, spádovaný k domu a bez rozumného odvodnění. Do podlah a zdí pak proniká voda nad vodorovnou hydroizolací.

Tyto výškové „nerozdíly” jsou bohužel v současnosti časté. Lidé nechtějí domky se zvýšeným přízemím, do kterých by chodili po schodech.

Vytažení izolace výš se ale často nepovede zcela těsně. Pokud je pak dům pod svahem, a u stěny není vhodná drenáž či jiné odvodnění, voda může u domu nastoupat a proniká nad vodorovnou hydroizolaci.

Radim Mařík - hlavní inspektor nemovitostí, radim.marik@nemopas.cz

Foto: Nemopas

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí, a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti jsou závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit „zajíce v pytli”.

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových) dle nového občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí Nemopas provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Reklama

Související témata:

Související články

Koupená roubenka se málem stala noční můrou

Pan Zdeněk se ženou si chtěli užívat klidu v lůně přírody, a tak se rozhodli, že si koupí chalupu na Kokořínsku. Našli si pro sebe ideální objekt a koupili ho....

Výběr článků

Načítám