metro.cz

Počasí v Praze

6 °C / 10 °C

Úterý 16. dubna 2024. Svátek má Irena

Vyšší cena cigaret a alkoholu může posílit šedou ekonomiku

  9:59
Nový daňový balíček má nalít další miliardy do státní kasy. Vydělat mohou i podvodníci.
Zájem o pivo v plechovce je podle pivovarů stále větší. | foto: Jan Pešek, MF DNES

Pokud se dnes podaří vládě prosadit ve Sněmovně v rámci takzvaného daňového balíčku zvýšení spotřebních daní z tabákových výrobků, alkoholu a úpravy daní v oblasti hazardu, chce získané miliardy korun navíc využít například na platy učitelů nebo na přídavky pro děti.

Především ministerstvo zdravotnictví si od tohoto kroku slibuje snížení spotřeby cigaret a alkoholu. Odborníci ale varují, že kvůli vyšším cenám se lidé mohou vrhnout k nákupům alkoholu či tabáku v takzvané zóně šedé ekonomiky, případně budou hledat legální, ale levnější náhražky. „V Maďarsku zvýšili spotřební daň z cigaret o víc než padesát procent a jejich prodej klesl o 47 procent,“ říká Aleš Rod, ředitel výzkumu Centra ekonomických a tržních analýz. A doplňuje, že se spotřebitelé okamžitě přesunuli k řezanému tabáku. „Jeho spotřeba okamžitě vyrostla o 75 procent, což je opravdu hodně,“ říká Rod.

Piva víc, rumu míň

Vyšší výdělky „zlevnily“ pivo.

  • Zvýšení daně u alkoholu a tabáku obhajuje vláda  i tím, že se dlouho nezvedala. Kvůli vyšším příjmům je nyní pití a kouření dostupnější.
  • V roce 2008 si mohl spotřebitel za hrubou mzdu koupit 2516 lahvových piv, předloni už 2596 piv. Rumu si za mzdu nyní koupíme o dva litry méně než před 11 lety (112 litrů místo 114 litrů).

Na druhou stranu souhlasí s tím, že nižšímu zdanění než tradiční cigarety má podléhat především tabák do zahřívaných cigaret (dosud byl bez daně). „Nejlepší cigareta je nevykouřená, ale když už člověk kouří, ať kouří to, co škodí méně jemu a jeho okolí,“ myslí si odborník na výzkumy. V tomto případě by se mohl zájem kuřáků přesunout víc od klasických cigaret k elektronickým. Rod by přivítal i nějakou motivaci, aby měli lidé důvod žít zdravěji. „Třeba slevami na daních, pokud bude člověk pravidelně absolvovat preventivní zdravotní prohlídky, případně včas zbrzdí zdravotní problémy,“ myslí si Aleš Rod.

„Česko je v mezinárodních srovnáních na předních příčkách ve spotřebě alkoholu,“ argumentuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Vedle vyšších spotřebních daní by rád prosadil i mnohem výraznější omezení reklamy na alkoholické nápoje. Opozici se připravované zdražení spotřební daně nelíbí. „Hrozí, že lidé budou pít levnější a nekvalitní alkohol, pokud bude zdražení nepřiměřeně vysoké,“ argumentuje poslanec Bohuslav Svoboda. V Česku je od spotřební daně osvobozené víno, nižší daň než tvrdý alkohol mají i piva, u nich je daň závislá i na velikosti pivovaru.

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

Rozjíždějí mejdany v metru. Někdy se cestující zapojí, jindy je ve vagonu trapné „ticho“

vydáno 16. dubna 2024  16:10

Radek Lembacher dělá marketing, Vašek Komárek zase pracuje na Rádiu Impuls. Jejich společnou vášní je karaoke. Pro veřejnost ho pořádají v Elpíčku na...  celý článek

„Teď můžeme určovat trendy a překvapit. To, co jsme už vydali, je odvážnější“

vydáno 16. dubna 2024  7:00

Kapela Mirai, nesoucí jméno svého frontmana Miraie Navrátila, obráží česká pódia už deset let. „Tak to pěkně vyšlo k výročí, že vydáváme čtvrtou desku,“...  celý článek

Češi si potrpí na kvalitu. Radši si připlatí za konopí než nějaké jiné bylinky

vydáno 15. dubna 2024  18:00

Svět kanabinoidů se rozpíná, aktivisté chtějí potlačit černý trh. Až tři rostlinky marihuany na dospělou osobu v jedné domácnosti a legální držení...  celý článek

Prezidenta Pavla na Valašsku vítali slivovicí, vyzkoušel si ohýbání dřeva

vydáno 16. dubna 2024  5:22,  aktualizováno  21:05

Prezident Petr Pavel je na dvoudenní návštěvě ve Zlínském kraji. Postupně navštíví čtyři okresy, potkává se s politiky, podnikateli i veřejností. Ráno...  celý článek