Mostecké divadlo se začalo zabývat xenofobií. V pátek 18. října připomene skutečný příběh slavného fotbalisty z německého klubu FV Karslruhe Julia Hirsche, který zahynul v Osvětimi. Byl to Žid. Stejně jako ti, které chtěl minulý týden zabít v Halle mladý neonacista. Ten před soudním tribunálem v Karslruhe potvrdil, že motivem jeho útoku na synagogu, u které zastřelil dva lidi, byly antisemitismus a krajně pravicové názory.

„Xenofobie a antisemitismus jsou velice aktuální témata, která ve společnosti neustále rezonují,“ upozornil umělecký šéf mosteckého divadla Jiří Rumpík. V inscenaci Faulovaný útočník umělci sice nekomentují současné dění, ale divák si ho může sám najít. Na jevišti uvidí vzestup a pád sportovce, který dovedl svůj tým k vítězství, ale kvůli jedné zvrácené ideologii musel najednou zemřít.

Radnice v sídlišti Chanov deset dní záměrně neuklízela. Tohle je výsledek
Radnice v sídlišti Chanov deset dní záměrně neuklízela. Tohle je výsledek

Hlavního hrdinu Hirsche ztvárnil Vít Herzina, který už hrál Hitlera v dramatu Jasnovidec a židovského obchodníka v muzikálu Kabaret. Teď se vžil do role elitního německého fotbalisty, jenž pocítí příkoří po nástupu nacistů k moci. Pro Herzinu to není uzavřená kapitola dějin. „Xenofobii máme v sobě všichni zakořeněnou a záleží jen na nás, jak s ní naložíme. Když ale společnost umožní, že projevy xenofobie jsou v pořádku, tak to končí jako v Německu ve 30. letech,“ sdělil herec.

Kdo čeká klasickou tragédii s chronologickým vyprávěním, bude zklamán. Příběhu se totiž ujala mladá talentovaná režisérka Hana Marvanová, která líčí Hirschův život skrze jeho posmrtné vzpomínky. Zvolila zcizovací efekt, při kterém si divák může udržet odstup od děje a nemusí se stydět za smích.

Prostor pro humor i připomínka hrůz

„Neděláme drama o Židech s kompletní pietou. Není to typ hry, u které bude divák od začátku do konce plakat,“ řekla režisérka. Inscenace je navíc velice hudební a fotbal je v ní choreografickým koncertním číslem. V otevřené divadelní Aréně tak vzniká prostor pro humor i uvědomění si hrůz holocaustu. To vše trvá bez pauzy zhruba hodinu a půl. „Hanka byla otevřena novým nápadům. Dokázala mě dovést tam, kam chtěla,“ sdělila herečka Nela Štefanová, která bude na jevišti jedinou ženou. „Věci, na kterých jsme se neshodli, nás posouvali navzájem vpřed. Byl to neustálý dialog,“ popsal Herzina spolupráci s režisérkou.

V pronajatém sále Městské knihovny v Mostě jednali předsedové samospráv a zástupci vlastníků bytů o řešení aktuální situace v bytovém družstvu Krušnohor, které nemá představenstvo. Schůzi svolali kritici bývalého představenstva.
Nejsme nepřátelé Krušnohoru, tvrdí jeho družstevníci. Spor řeší soud

Hru Faulovaný útočník (Juller) napsal úspěšný německý dramatik Jörg Menke-Peitzmeyer a světovou premiéru měla v Lipsku teprve před dvěma lety, kdy ji přivítalo hlavně mladé publikum. Novinka s velmi kladnými recenzemi zaujala dramaturga mosteckého divadla Zdeňka Janála, který text přeložil a s kolegy upravil, aby byl příběh srozumitelnější pro české diváky. „Jsme rádi, že tuto inspirativní hru můžeme uvést právě v Městském divadle v Mostě v české premiéře,“ uvedl Janál.

Zajímavé je, že původní inscenace vznikla na objednávku německého fotbalového svazu k uctění památky Julia Hirsche a pro vzdělávání mladého publika. Hlavně mládež chce oslovit i mostecká inscenace, kterou dramaturg označil za hravou a výtvarně i hudebně bohatou. V listopadu se představí na mosteckém divadelním festivalu Young for young.

Julius Hirsch (1892 – 1943) patřil k nejlepším fotbalistům své doby. Klub FV Karlsruhe dovedl k vítězství v německé lize. Německo reprezentoval při mezinárodních utkáních i na olympijských hrách. Později se stal jako Žid terčem nacistů. Deportovali ho do koncentračního tábora Osvětim, kde zemřel.

Víkendové tipy 18. – 20. října: Koncerty a charitativní módní přehlídka

Faulovaný útočník (Juller) – hra

Premiéra: 18. října od 19.30 hodin v Aréně Městského divadla v Mostě

Další reprízy:
23. října od 19.00 hodin
30. října od 19.00 hodin
12. listopadu od 17.00 hodin
27. listopadu od 19.00 hodin

Překlad: Zdeněk Janál
Dramaturgie: Zdeněk Janál
Scéna: Magdalena Paráčková
Kostýmy: Kateřina Doleželová
Hudební spolupráce: Tomáš Alferi
Pohybová spolupráce: Jan Veselý
Režie: Hana Marvanová

Hrají: Jan Beneš, Jakub Dostál, Vít Herzina, Jiří Kraus, Nela Štefanová