Hlavní obsah

Soud: Vitásková nemá nárok na odškodnění za délku stíhání

Právo, Matěj Říha
Praha

Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková nemá nárok na 170 tisíc korun, které požadovala za délku stíhání v kauze solárních elektráren. Obvodní soud pro Prahu 2 v pátek zamítl její žalobu se zdůvodněním, že délka řešení případu není nepřiměřená.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Článek

Vitásková zažalovala ministerstvo spravedlnosti v době, kdy měla v ruce pravomocný rozsudek, který ji zprostil viny. Nejvyšší soud však následně tento verdikt zrušil a trestní věc vrátil k dalšímu projednání.

Její případ tak dosud neskončil. Soud se zabýval odškodněním, které Vitásková požadovala za období od zahájení trestního stíhání do zprošťujícího rozsudku. To trvalo pět let.

Vitásková chce za své stíhání 35 milionů. Soud to zamítl

Krimi

Podle soudce Ondřeje Růžičky však nešlo o nějaké extra dlouhé období a žalobu zamítl. „Celková délka řízení není nepřiměřená,“ zdůraznil Růžička. Odmítl také výtky, že Vitásková mohla být v rámci solární kauzy vyšetřována samostatně od ostatních devíti obžalovaných, což by proces urychlilo. „Trestní řízení bylo složité. Soud má za to, že nemá pravomoc přezkoumávat postupy státu,“ upozornil Růžička.

Soud Vitáskové zamítl i pětatřicetimilionovou žalobu

Stejný soudce již letos v srpnu jednu žalobu Vitáskové zamítl. V té se někdejší šéfka ERÚ domáhala 35 milionů korun za nemajetkovou újmu, kterou údajně v souvislosti se solární kauzou utrpěla. Žaloba skončila neúspěchem kvůli tomu, že stíhání ženy ještě neskončilo.

Trestní kauza Vitáskové se týká solárních elektráren Saša-Sun a Zdeněk-Sun. Majitelé bratři Alexandr a Zdeněk Zemkovi byli odsouzeni za to, že dostali od ERÚ licence na základě nepravdivých revizních zpráv a získali podvodně právo na výhodnou výkupní cenu za solární elektřinu.

Soud potvrdil 7,5 roku pro technika za podvod s elektrárnou miliardáře Zemka

Krimi

Vitáskovou původně brněnský krajský soud poslal do vězení na 8,5 roku za zneužití pravomoci, odvolací senát ji však poté pravomocně zprostil obžaloby.

Manažerka Vitásková stála v čele ERÚ v letech 2011 až 2017. Prezident Miloš Zeman ji loni vyznamenal medailí Za zásluhy.

Žena čelí ještě druhé obžalobě. Podle kriminalistů porušila povinnosti při správě cizího majetku a zneužila svou pravomoc, když jmenovala místopředsedkyní ERÚ bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou bez potřebné praxe. Soud v této věci Vitáskové původně uložil dvouletou podmínku, odvolací soud však rozsudek zrušil a kauza se nyní projednává znovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám