LibreOffice na konferenci LinuxDays 2019, chystá se ODF 1.3

oo_ikona.png Přinášíme shrnutí konference LinuxDays 2019 s přihlédnutím na LibreOffice. Chystá se ratifikace formátu ODF 1.3. Příští týden proběhne další bug hunting session.  

LibreOffice na LinuxDays 2019

Ve dnech 5. a 6. října 2019 se v prostorách Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze konala každoroční konference LinuxDays, určená všem příznivcům otevřeného a svobodného softwaru a nejen jim. Symbolické, ale přesto faktické zastoupení zde měly i sesterské redakce OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz.

Zdeněk Crhonek a Stanislav Horáček na stánku LibreOffice Zdeněk Crhonek a Stanislav Horáček na stánku LibreOffice

Na konferenci nemohl chybět stánek LibreOffice, jehož se ujali dva členové nadace The Document Foundation – Stanislav Horáček (též redaktor OpenOffice.cz) a Zdeněk Crhonek. Podle návštěvníků stánku se ukázalo, že LibreOffice si získal příznivce v řadách všech věkových kategorií – od středoškoláků po aktivní důchodce. Zájem byl o programování maker, o firemní migraci na LibreOffice či o využívání LibreOffice ve školách. Bylo vidět, že lidé mají o tomto balíku čím dál větší povědomí, což se týká i uživatelů Windows.

Letáky LibreOffice na stánku Letáky LibreOffice na stánku

Stanislav Horáček měl též připravený příspěvek Nový český slovník pro kontrolu pravopisu, v němž představil jím vytvořený slovník pro LibreOffice pro kontrolu překlepů. Slovník vznikl spojením českého tvaroslovného slovníku Masarykovy univerzity a slovníku hesel z Wikidat. Slovník je možno v podobě rozšíření získat na stránce LibreOffice a stránce ceskeslovniky.cz, kde je rovněž nastíněn vývoj tohoto slovníku. Prezentaci použitou v přednášce lze vidět zde a záznam přednášky na Youtube.

Stanislav Horáček přednáší o svém slovníku Stanislav Horáček přednáší o svém slovníku

Zájemci si na stánku LinuxMarketu mohli zakoupit tričkohrníček LibreOffice. LinuxMarket provozuje bývalý šéfredaktor OpenOffice.cz a současný redaktor LinuxEXPRES.cz Lukáš Jelínek.

Další blízká konference OpenAlt proběhne ve dnech 2. a 3. 11. 2019 na Fakultě informačních technologií v Brně.

Formát ODF 1.3 připraven k ratifikaci

Organizace pro rozvoj standardů strukturovaných informací OASIS bude v prosinci ratifikovat novou verzi standardizovaného formátu Open Document Format s pořadovým číslem 1.3. Nová verze byla připravena zásluhou vlády Spojeného království, Evropské komise a firem CIB, Collabora a Microsoft. Návrh specifikace ODF 1.3 byl získán crowdfundingem nadace The Document Foundation. Při zpracování návrhu se musely zohlednit požadavky OASIS od vydání verze ODF 1.2.

Oznámení o nové verzi formátu ODF 1.3 bylo provedeno na konferenci LibreOffice 2019. Situaci sledujeme a přineseme další informace.

Bug Hunting pro LibreOffice 6.4

V pondělí 21. 10. 2019 proběhne další akce Bug Hunting Session, jejíž úkolem je tentokrát testing alpha buildu chystané verze LibreOffice 6.4. Build je možno získat na stránce LibreOffice. Uživatelům se mohou připojit do IRC konference a budou jim opět k dispozici mentoři na Telegramu, a to v čase od 9 hodin rádo do 21 hodin. Vydání LibreOffice 6.4 je naplánováno na přelom ledna a února 2020.

bughunting6.4.png

Mánes nabízí překlady ve formátu ODT se slevou

28. května 2015 uveřejnila překladatelská společnost Mánes překlady a tlumočení na svém facebookovém profilu, že zákazníkům, kteří své texty pro překlad zašlou ve formátu ODT a napíší číslo použité verze LibreOffice, dostanou dvacetiprocentní slevu.

manes.png

(Jako ve škole) Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 5
 

Komentáře

user avatar kamlan
Odpovědět
Zase bug v Tipech dne (test na Win10x64prof)
22. 10. 2019, 13:34:02
Tak jsem zkusil namátkou ty novější verze a hle, ohledně nedávno probíraných Tipů dne zase bug :-).

Ve verzi 6.3.3.1 (staženo z pre-releasů) kde mělo být u Tipů zavedeno kopírování do schránky to sice jde, ale chyba je nově v tom, že to Tip zobrazí do jednoho dlouhého řádku z nějž lze přečíst jen začátek a pro přečtení celého je ho potřeba označovat myší. Pryntskrýn zde: https://uloz.to/file/JQii4vrMjQPh/tip3-png

No a v 6.4.0.0.alpha1 se Tipy dne primárně nezobrazují a je potřeba je zapnout v Expertním nastavení. A poté se začnou zobrazovat správně zalomené do okýnka Tipu, ale opět nejde označit jejich text a zkopírovat do schránky. Asi to tedy bude záludnější chyba než se po "briskní" opravě v 6.3 myslelo :-).

*********
Jinak v článku mě potěšil zmiňovaný zájem o makra v Libre, to co se v Libre nechá s makry dokázat je vskutku skvělé. V současné chvíli mi však přijde pro makra nejlepší stabilní verze 6.2.8, bylo do ní přidáno to zrychlené načítání souborů a nemá chybu jež se objevila v 6.3 (a je i v té 6.4.alpha) -> zmizí barevná syntaxe kódu když se něco označí (na bugzille kdyžtak zde https://bugs.documentfoundation.org/show_bug.cgi?id=127403). A nenavykl jsem si na tu chybu a nenavykl.
user avatar strepon
Odpovědět
Re:Zase bug v Tipech dne (test na Win10x64prof)
24. 10. 2019, 21:45:11
S těmi tipy to je bohužel přesně tak, jak píšete, oprava je tak v nedohlednu (viz https://bugs.documentfoundation.org/show_bug.cgi?id=127317).

Přidat názor

 

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích najdete v nápovědě. Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu.

 
Petr Valach

Petr Valach

Redaktor & editor OpenOffice.cz a LinuxEXPRES.cz. Správce sociálních médií těchto redakcí. Člen nadace The Document Foundation. Ve svém volnu se věnuje popularizaci vědy a fotografování.

 
 
 
woo jaw demo hz