InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Protivín otevřel po rozsáhlé rekonstrukci smuteční síň

 Autor: Petr Eliáš

    Autor: Petr Eliáš

PROTIVÍN – Smuteční síň na protivínském hřbitově prošla velkou přeměnou. Dočkala se kompletní rekonstrukce, které unikla snad jen podlaha v hlavní místnosti, kde zůstala na přání památkářů původní dlažba.

 

„Vyměnili a zrestaurovali jsme také všechny dřevěné prvky, okna, doplnili jsme a opravili vitráže. V síni je kompletně nová elektroinstalace. V hlavní aule je také nové topení, které má podobu mramorových desek. Ladí to s historií budovy, žádné přímotopy!" popisuje starosta Protivína Jaromír Hlaváč. V síni je také nábytek z masivu a mramorový katafalk. Město s památkáři dohledalo i původní barvu omítek včetně složení, které použilo na renovaci.

„Zadání architektům bylo takové, aby síň nebyla temnou můrou, která na lidi sedne. Už to, že jdete do smuteční síně, je velmi nepříjemná záležitost. Já tvrdím, že život začíná světlem a nekončí tmou. Proto jsme chtěli udělat síň světlou, aby v ní na lidi nepadla deprese. Aby si řekli, že smrt k životu patří a jde se dál," říká Hlaváč.

Město ještě v závěru oprav síně rozhodlo o úpravách příjezdové cesty, která byla asfaltová. „Rozhodli jsme se všechno vytrhat. Použili jsme dlažební kostky z opravovaného průtahu městem. Kolem cesty jsou lavičky a osvětlení. Myslím si, že je to zdařilé," tvrdí protivínský starosta. Ve smuteční síni nechybí ano nové ozvučení, kapacita účastníků obřadu je tak prý až tisíc lidí.

„Smuteční síň nebyla důstojná. Poslední rekonstrukce proběhla někdy v 70. letech a nejlepším prvkem tam byl palubkový obklad. Než jsem se potkal názorově s památkáři, trvalo to dva roky. Nakonec se to povedlo, práce trvaly čtyři měsíce," doplňuje Hlaváč. Akce stála celkem asi 7,5 milion korun. Před rekonstrukcí smuteční síně předesílal, že pravděpodobně dojde k omezení možnosti pořádání pohřbů. I když město uvažovalo, jestli nenechat i během oprav síň fungovat v nějakém provizorním režimu. „Měl jsem představu, že bychom jednou za 14 dní umožnili pořádání pohřbů. Když jsem se o tom bavil s lidmi z pohřebnictví, tak mi radili, abych to nedělal. Tvrdili, že to nebudeme schopní zajistit. Byl by tam všude prach a nakonec by to přineslo více mínusů, než plusů," popisuje Hlaváč.

„Dlouho jsem to nechtěl pochopit. Kam budou Protivínští jezdit, říkal jsem si. Nakonec jsme nabídli tři jiné možnosti – církevní obřad v kostele, necírkevní obřad v kostele, nebo obřad v kaplance s přenosným katafalkem. Pak teprve byla možnost Písek nebo Vodňany. Domnívali jsme se, že tím jsme udělali pro lidi dost. Rozsah prací ve smuteční síni byl obrovský a i pro stavaře by to byla obrovská komplikace, kdyby měli každých 14 dní stavbu vyklízet. Pan Habich, nájemce síně, mi vysvětlil své zkušenosti. A já jsem uznal, že moje představa nebyla možná," uznává Jaromír Hlaváč.

První smuteční obřad, který se v rekonstruované síni konal, byl pohřeb protivínského radního a aktivního funkcionáře dobrovolných hasičů Václava Šupitara. „Přes dvacet let jsem s ním seděl v zastupitelstvu. Kvůli němu jsme síň otevřeli už 31. července. Nechtěl jsem dopustit, aby zrovna on neměl pohřeb v Protivíně. Pro město toho udělal opravdu hodně. Takže jsme se snažili, aby se to stihlo. Dny před pohřbem pracovalo na hřbitově 34 lidí, aby vše klaplo. Na pohřbu bylo 500 lidí. Myslím si, že jsme Vaškovi alespoň trošku vrátili jeho práci pro město," říká starosta Jaromír Hlaváč.

Dodává, že v příští rok by město chtělo u smuteční síně řešit ještě parkoviště a sociální zařízení, které tam chybí. Na prvního listopadu od 16 do 18 hodin chystá město pro veřejnost možnost prohlédnout si smuteční síň. Už na neděli 27. října je ale naplánováno svěcení nového zvonu kaple – to se uskuteční od 9.30 v kostele svaté Alžběty Portugalské.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonym 

    Reagovat

     

    Je tam strašně málo míst k sezení. Starší lidé nevydrží celý obřad stát. Mělo by se to domyslet.

    Vloženo 19.10.2019 09:03:43

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace