Harry Potter: Nejlepší knižní scény, které se do filmů bohužel nedostaly

Harry Potter: Nejlepší knižní scény, které se do filmů bohužel nedostaly
| Warner Bros.

Kámen Mudrců (2001)

Protiva a Snapeova zkouška
harry-potter-nejlepsi-knizni-sceny-ktere-se-do-filmu-bohuzel-nedostaly-5
| Warner Bros.
Strašidlo Protiva bylo z filmových adaptací zcela vyškrtnuto, což mi vždy přišlo jako škoda, ovšem zároveň to i částečně chápu, protože samo příliš celkový děj kupředu neposouvalo. Stejně tak i poslední zkouška, přes kterou se museli Harry s Hermionou dostat, aby konečně dorazili k Zrcadlu z Erisedu, byla nakonec odebrána.

Tajemná komnata (2002)

Oslava úmrtí
harry-potter-nejlepsi-knizni-sceny-ktere-se-do-filmu-bohuzel-nedostaly-2
| Warner Bros.
Role duchů je v prvním filmovém Potterovi spíše jen tak nakousnuta, ale dále se s nimi už příliš nepracuje. V kapitole Oslava úmrtí se o nich však fanoušek dozví o trochu více, je proto škoda, že jsme něco podobného nemohli vidět i v samotném filmu.

Vězeň z Azkabanu (2004)

Zápas o famfrpálový pohár
harry-potter-nejlepsi-knizni-sceny-ktere-se-do-filmu-bohuzel-nedostaly-7
| Warner Bros.
Ve třetím díle proběhne vynikající famfrpálový zápas mezi Nebelvírem a Zmijozelem, na jehož konci vyjde Nebelvír jako vítěz, díky čemuž po dlouhých letech konečně vyhraje famfrpálový pohár. Ve filmu jsme se jednoho zápasu sice dočkali, ovšem pouze onoho dějově důležitého, kde se Harry nečekaně střetne s mozkomory.

Ohnivý pohár (2005)

Mistrovství světa ve famfrpálu
harry-potter-nejlepsi-knizni-sceny-ktere-se-do-filmu-bohuzel-nedostaly-6
| Warner Bros.
Tohle mi prostě hlava nebere. Film se oním velkolepým mistrovstvím zabývá takovou dobu, nicméně nakonec ze samotného zápasu neuvidíme vůbec nic? Proboha, proč? Byla to skvělá šance pro opravdovou vizuální lahůdku, která by nám i více představila Viktora Kruma jako zdatného a schopného jedince.

Labyrint
harry-potter-nejlepsi-knizni-sceny-ktere-se-do-filmu-bohuzel-nedostaly
| Warner Bros.
Během třetího úkolu se museli šampioni dostat skrz zákeřné a nebezpečné bludiště, v jehož nitru byl uschován vytoužený pohár tří kouzelníků. A i když ona klaustrofobní verze bludiště ve filmu fungovala relativně dobře, stejně si člověk říká, že by tam rád viděl i ty pavouky a bubáky jako v knižní předloze. Nemluvě o sfinze, která za bezpečný průchod požaduje zodpovězení hádanky.

Fénixův řád (2007)

Brumbálův hulák pro Petunii
harry-potter-nejlepsi-knizni-sceny-ktere-se-do-filmu-bohuzel-nedostaly-4
| Warner Bros.
U Dursleyových měl Harry vždy horko. A začátek Fénixova řádu nebyl žádnou výjimkou, obzvlášť poté, co na něho a jeho bratrance zaútočili mozkomorové. Co však neznalí knižní předlohy možná neví je ale fakt, že sám Brumbál pošle tetě Petunii huláka, díky kterému nakonec Harry nemusel pryč z domu, jak si to původně přál jeho strýc Vernon.

Nemocnice svatého Munga
harry-potter-nejlepsi-knizni-sceny-ktere-se-do-filmu-bohuzel-nedostaly-9
| Warner Bros.
V určitý moment se naši hrdinové vydají do této kouzelnické nemocnice, aby navštívili pana Weasleyho. V oné nemocnici se však nacházejí i Nevillovi rodiče, které připravila o rozum Belatrix Lestrangeová a pár dalších smrtijedů včetně Bartyho Skrka mladšího za pomocí kletby crucio. Mimo jiné se tam opět objeví i Zlatoslav Lockhart, který se snaží vyrovnat se svou zcela ztracenou pamětí.

NKÚ
harry-potter-nejlepsi-knizni-sceny-ktere-se-do-filmu-bohuzel-nedostaly-3
| Warner Bros.
NKÚ (Náležitá kouzelnická úroveň) patří mezi největší a nejdůležitější zkoušky celého bradavického studia. V knize se o ní mluví relativně často, ve filmu na to bohužel příliš čas nebyl. Samotná knižní kapitola však patří mezi nejlepší a nejzajímavější, přestože s hlavní dějovou linií příliš nesouvisí.

Princ dvojí krve (2009)

Historie rodiny Lorda Voldemorta
harry-potter-nejlepsi-knizni-sceny-ktere-se-do-filmu-bohuzel-nedostaly-1
| Warner Bros.
Film nám ukázal pouze pár útržků z minulosti Pána zla, nicméně v knižní předloze se dozvíme, kdo byli jeho rodiče a prarodiče, taktéž i to, že se kdysi ucházel o místo učitele v Bradavicích, což Brumbál odmítl, následkem čehož pak Voldemort tuto pozici proklel, atd. Celkově díky těmto myslánkovým cestám čtenář lépe pochopil Voldemortův charakter a jeho motivy.

Šarvátka v Bradavicích a Brumbálův pohřeb
harry-potter-nejlepsi-knizni-sceny-ktere-se-do-filmu-bohuzel-nedostaly
| Warner Bros.
Na konci filmové adaptace se smrtijedi spokojili pouze s Brumbálovou smrtí, nicméně v knižní verzi dojde na několik soubojů mezi nimi a obyvateli Bradavic, včetně například Minervy McGonagalové. Následně poté dojde i na samotný pohřeb, na kterém se objevilo mnoho různých postav z předchozích dílů.

Relikvie smrti (2010-2011)

Fredova smrt
harry-potter-nejlepsi-knizni-sceny-ktere-se-do-filmu-bohuzel-nedostaly-8
| Warner Bros.
Během bitvy o Bradavice zemře mnoho postav, včetně i jednoho z dvojčat Weasleyových, který patří mezi ty nejvíce oplakávané nebožtíky. Zatímco v knížce je ale čtenář jeho smrti „přítomen“, ve filmu si s tím příliš práce nedali. Vlastně ona scéna byla hodně pojatá ve stylu "Jo a mimochodem, Fred umřel."
A jaké knižní pasáže chyběly vám?
Poznáte herce v ikonických siluetách? I. část