Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kvůli chybě soudkyně je na svobodě nebezpečný násilník: Jeho oběť má policejní ochranu

Vasil, který pořezal svou partnerku nožem, je na svobodě: Soudkyně zapomněla prodloužit vazbu (ilustrační foto)
Vasil, který pořezal svou partnerku nožem, je na svobodě: Soudkyně zapomněla prodloužit vazbu (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: rc - 
19. října 2019
12:50

Vasil Z. vytáhl na svou dlouholetou partnerku nůž a ošklivě ji pořezal. Žena strávila nějaký čas nemocnici. Ukrajinec, který žije v Praze, tak skončil ve vazbě. Ovšem z té byl v pondělí omylem propuštěn. Na svobodu ho musel soud propustit poté, co mu soudkyně zapomněla včas prodloužit vazbu!

Vasil Z., který dlouhá léta žije v Praze, se dostal do sporu se svou partnerkou kvůli domu. Ten měl Vasil sice postavit, ovšem vlastníkem byla právě jeho partnerka, která ho z domu nakonec vystěhovala. To muže rozčílilo natolik, že na ni vytáhl nůž a ženu ošklivě pořezal! Po útoku nakonec čepel obrátil proti sobě. Jeho družka byla převezena s ošklivými zraněními do nemocnice. V péči lékařů skončil i Vasil. Zatímco se muž zotavoval v nemocnici, soud rozhodl o jeho vzetí do vazby.

V pondělí však musel být z vazby propuštěn. Od doby, kdy do ní byl vzat, uplynula již tříměsíční lhůta. Soudkyně totiž měla tři měsíce na to, aby rozhodla, zdali je nutné vazbu prodloužit. Ovšem podle informací deníku Mladá Fronta Dnes soudkyně zasedání naplánovala na 14. října. Doba prodloužení však uplynula o tři dny dříve, v pátek. „Na chybu sama upozornila a neprodleně o tom uvědomila Krajské státní zastupitelství v Praze a předsedkyni zdejšího soudu. Nyní se prošetřuje pochybení, za jaké situace k němu došlo, zda to byla nepozornost soudkyně, nebo systémová chyba,“ uvedla mluvčí soudu Zuzana Steinerová.

„Je to naprosto příšerná záležitost, že se něco takového mohlo stát, protože lhůty, které jsou stanoveny, se prostě musí dodržovat a je jedno, jestli to byla chyba soudkyně nebo její kanceláře. Obávám se, že opětovně vzetí obviněného do vazby není možné, protože by neobstálo před Ústavním soudem,“ vysvětlil situaci viceprezident Soudcovské unie ČR a trestní soudce táborského soudu Petr Černý.

„Na soudce je často kladeno velmi mnoho případů, které musí řešit. I když by se taková fatální chyba stát neměla,“ uvedl zdroj pro Mladou Frontu Dnes. Za této situace vzít znovu muže do vazby za stejný zločin nelze. Vasil Z. je v současné době trestně stíhán na svobodě, může vycestovat do zahraniční a nikde se nemusí hlásit. Partnerka, kterou Vasil napadl, je v současné době pod ochranou policie.

Pochybení na straně soudkyně i státního zástupce vidí i Vasilův obhájce Štěpán Ciprýn. Tvrdí ale, že jeho klient neplánuje útěk nebo další napadení expartnerky. „Celá ta událost ho velmi mrzí a je připraven akceptovat trest. To, co se stalo, bylo extrémní vybočení ze způsobu jeho života, incident ovlivnil i alkohol a to, že jej partnerka vyhodila na ulici,“ vysvětlil advokát.

Podobných případů česká justice pamatuje již víc - nejslavnější je asi ten Roubalův. V roce 1997 soudce Jiří Horký zapomněl prodloužit vazbu známému vrahovi Ivanu Roubalovi, policisté ho za jiný zločin ale zadrželi hned po opuštění věznice. V roce 2016 liberecká soudkyně Lenka Zhoufová propásla prodloužení vazby u drogového dealera, na rozhodnutí ale změnila datum. Na její podvod se přišlo a muž vazbu později stejně opustil. Soudce Martin Parolek letos v Teplicích údajně kvůli své chybě způsobil propuštění muže podezřelého z násilí proti prostitutkám. Případ řešil totiž v přípravném i řádném jednání, což nesmí.

sacred10 ( 20. října 2019 13:28 )

To že by soudkyně zapomněla je celkem normální lidský chování.Potíž je ale v tom,že mají počítače asistenty atd.Pak už se nedá říct nic jiného,než že jsou to nezodpovědní lajdáci,kteří berou státu plno peněz za hovn.o!

justine ( 19. října 2019 19:04 )

jako tohle je tragédie, ale zas je jí k dobru, že si to soudkyně okamžitě uvědomila a hned jednala (udělala k nápravě svojí chyby všechno, co mohla - urychlené oznámení zastupitelství). Teď je otázka, jestli soud používá nějaký automatizovaný systém (kalendáře), který jim má posílat upozornění/upomínky na to, kdy se blíží konec lhůty a jestli ten systém neselhal anebo jestli se fakt počítá,že si všechno zapisují do notýsku. Taky nmají soudci ají asistenty a je možné, že připomínání lhůt apod. může být taky úkolem na ně delegovaným. Ne všechno se dá stíhat.a udržet v jedné hlavě. Tu soudkyni asi postaví před kárný senát - ale pokud doteď všechno zvládala dobře a je to třeba její první přešlap, pak si nemyslím, že by za to měla zaplatit celou kariérou - ale třeba stržením části platu, výraznou výstrahou atd. Soudci, co soudí trestní věci, jsou dost pod velkým stresem a mají minimum psychologické pomoci. Všichni jsme lidi, všichni jsme omylní. A nejsme mašiny a holt každý někdy udělá chybu.

marlen52 ( 19. října 2019 16:36 )

soudkyně by měla okamžitě skončit jí by se taková chyba neměla stát

1917 ( 19. října 2019 15:40 )

Soudkyně zapomněla. No a co, všichni jsme lidé a dělíme chyby, jenže u obyčejných lidí se za chyby platí ale soudci???? Tito nadlidé jsou nepostižitelní a i když udělají prokazatelně fatální chybu tak se nic neděje a jede se dál a možná paní soudkyně dostane ještě přidáno na platě protože se možná zjistí že byla z důvodu "nízkého" platu ve stresu a proto udělala chybu a měla by za "újmu" na psychice dostane ještě odškodné několik set tisíc. Prostě nadlidé!!!!

Manowar ( 19. října 2019 13:47 )

Soudkyně by měla ve vězení vytřídat násilníka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání