Hlavní obsah

Co se děje? Kanada zažívá nevídaný šok. Na NHL ubývají platící fanoušci

Praha

Zatím nejde o žádnou paniku, ale o jisté nepříjemné prozření určitě ano. Z českého pohledu se při pohledu na čísla návštěvnosti zápasů NHL v Kanadě asi dere na mysl věta: „Vaše starosti bychom chtěli mít.“ Jenže fakt, že obří arény na bezkonkurenčně nejoblíbenější národní sport nejsou po dlouhých letech vyprodané, je pro Kanadu šok.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Kanadská hvězda Edmontonu Connor McDavid zažil proti Philadelphii rekordní večer. Jenže na jeho kousky překvapivě nebylo vyprodáno.

Článek

Šest ze sedmi kanadských celků hrajících nejslavnější hokejovou ligu světa v tomto týdnu nevyprodalo své haly. Nevídané. A to třeba řádil hvězdný Connor McDavid, který v Edmontonu proti Philadelphii zaznamenal svůj rekordní pětibodový zápas v NHL.

V parádní přestřelce slavil vítězství 6:3, ale celé to mělo jednu vadu na kráse. V hledišti nádherné haly, kterou pro Oilers zaplatili daňoví poplatníci, byla celá tisícovka sedaček prázdná. Fanoušci si přitom nemohli zrovna stěžovat na přesycenost hokejem, protože jejich tým se vracel z týdenního tripu.

Foto: Profimedia.cz

Edmontonská hokejová arena, kterou nechalo postavit město za 480 milionů kanadských dolarů.

Mužstvo se sice drží na první příčce Západní konference, nicméně se mu poprvé po 550 zápasech stalo, že nevyprodal všechna místa ve své areně Rogers Place.

A Oilers v tom nejsou sami. Winnipeg neměl doma vyprodáno poprvé po 333 zápasech, přilákal „jen" 14 764 fanoušků a prázdných tak zůstalo téměř 600 míst. V stejný den bylo v Calgary na zápas s Philadelphií nevyužitých 1500 míst. Montreal při porážce od Tampy nevyužil tisíc sedaček a Vancouveru zbylo na pokladnách na zápas s Detroitem 700 lístků.

Co do návštěvnosti bývají problémy v Ottawě, v této sezoně ale nabírají obzvlášť velkých rozměrů, protože Senators mají doma průměrnou návštěvu jen 11 715, což je skoro o 3000 méně než v minulé sezoně. Podobný trend úbytku fanoušků hlásí i některé americké kluby.

Foto: Profimedia.cz

Edmontonská arena Rogers Place. Dříve beznadějně vyprodané místo na NHL má najednou neobsazené sedačky.

Nad příčinami nečekaného trendu se ve svém článku v magazínu The Hockey news zamýšlí i Ken Cambell a částečně vyvrací vysvětlení z řad některých fanoušků, že ceny vstupenek už jsou zkrátka v Kanadě tak vysoké, že z hal část tradičních příznivců vyhnaly.

„Došlo na dobu, kdy kluby narazily na strop a budou muset jít s cenami vstupenek dolů? To si nemyslím výnosy klubů i tak stoupají a pár set volných sedaček na to nemá vliv. Třeba Winnipeg zvýšil před sezonou ceny o 6,5 procent," píše Campbel.

Ve svém článku cituje také jednoho z kanadských prominentů na sportovní marketing Briana Coopera, jehož prázdná místa v Edmontonu rovněž zaskočila, nicméně uklidňuje, že co se týče prodejnosti hokeje v Kanadě, se není čeho obávat.

„Ekonomika je silná, ale lidi podle mě začali více zvažovat za co své dolary utratí. Neustále také vznikají další formy zábavy a možnosti sledování zápasů z domova jsou daleko lepší, než kdy bývaly. Doma můžete sledovat utkání, zároveň s tím i statistiky a ještě si o tom všech povídat s přáteli přes sociální sítě. Ale nemyslím si, že tady je nějaké naléhavé téma k řešení," vysvětloval Cooper.

Reklama

Související témata: