Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klaus ml. promluvil o „rádoby faktech“, klimatické krizi nevěří. „Lidé mají rádi teplo“

Autor: Sabina Dračková, ČTK - 
19. října 2019
16:51

Pozornost na sebe znovu strhl bývalý pedagog a zakladatel hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší. V pořadu České televize Máte slovo bouřlivě diskutoval na téma klimatických změn, o kterých řekl, že jim nevěří. Světovým vědcům jde prý jen o peníze a přízeň politiků. Organizace spojených národů (OSN) a americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) však jasně uvádějí, že Země stojí na kraji krize.

„Pět set vědců se shodlo na tom, že není žádná klimatická nouze. To znamená, že na tom není mezi všemi vědci shoda. Změny klimatu tu byly vždycky,“ řekl ve čtvrtek Václav Klaus mladší v pořadu České televize Máte slovo. Proti němu se postavil ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy Bedřich Moldan, který popsal vědecké výzkumy a měření, které dokazují, že klimatická krize je reálně přítomná a vliv na ni má lidská činnost. Poslanec Klaus argumentoval tím, že si vědci chtějí vydělat a proto říkají to stejné, co politici.

OSN: Planeta se otepluje. Klaus: Lidé mají rádi teplo

To, že lidé skutečně mohou za to, že stoupá koncentrace skleníkových plynů, dokazují četná měření mezinárodních organizací. Ta také ukazují například to, že Spojené státy patří k největším producentům skleníkových plynů. Ty jsou tvořeny hlavně oxidem uhličitým, ale také metanem. 

Podle NASA byly povrchové teploty na Zemi v roce 2005 nejvyšší od 19. století, kdy se začaly systematicky měřit. „V uplynulých třiceti letech došlo k bezprecedentnímu tání mořského ledu během arktického léta a povrchová teplota mořské hladiny byla neobvykle vysoká v porovnání s hodnotami za posledních nejméně 1450 let,“ doplňuje OSN.

Klimatické krizi ale Klaus nevěří. Označil to za strašení veřejnosti. „Vždycky se postavil někdo na ulici s tím, že se blíží konec světa, a snažil se lidi přesvědčit,“ řekl a dodal, že ti, kteří před klimatickou krizí varují, podle jeho podkladů pracují s nevhodnými modely a spoléhají se na neprokázaná tvrzení. Co přesně ale vyzkoumali vědci, na které se Klaus odkazoval, už nezaznělo. Podle Moldana je navíc mezi Klausem citovanými vědci jen jediný klimatolog.

V debatě o dopadech globálního oteplování zaznělo, že by se měl svět snažit nezvyšovat teplotu, současný limit jsou dva stupně oteplení. V tomto kontextu syn exprezidenta řekl: „Tisíce lidí jezdí v létě do Chorvatska, kde je asi o 6 stupňů tepleji. Lidé mají rádi teplo.“

Na facebooku následně doplnil: „Debatování s těmi lidmi není lehké, protože vás utloukají strašením a vytrženými rádoby fakty (jako např. že sluneční elektrárny mají výkon jako Temelín - no mají, ale protože je taky dost často noc nebo sněžení - tak vyrobí energie asi 10x méně a 10x dražší). A tak. Taky nechtějí říct nic konkrétního, abyste je s tím nemohli konfrontovat v budoucnu, až se jejich předpověď ‚konce světa‘ nenaplní.“

Proti podobným postojům dříve vystoupili světově uznávaní odborníci. „Zatímco popírači klimatických změn nadále strkají hlavy do písku, globální oteplování pokračuje v nezmenšené míře,“ řekl listu The Guardian profesor Michael Mann z Pensylvánské univerzity. Dodal, že důsledky tohoto oteplování jsou lesní požáry, hurikány a záplavy. 

O oteplování planety hovoří i údaje evropského programu Copernicus, podle kterých byl letošní červenec nejteplejším v historii. Extrémně vysoké teploty trápily v červenci obyvatele velké části Evropy či Spojených států. Mnohde přispěly k šíření rozsáhlých požárů. Podle Světové meteorologické organizace 17 z 18 nejteplejších roků od začátku měření zažil svět v tomto tisíciletí. Podle WMO je to důsledek skleníkového efektu způsobeného zvýšeným množstvím emisí skleníkových plynů v důsledku průmyslové výroby.

Měření NASA: Do 200 let voda zasáhne oblasti, kde žije 150 milionů lidí

Podle amerických vědců se za 100 až 200 let zvedne hladina oceánů minimálně o metr. To prý tvrdě zasáhne velká města na pobřeží, jako je Tokio či Singapur. Ledovce Grónska a Antarktidy tají rychleji než kdykoli předtím. Od začátku jejich měření v roce 1992 se hladiny oceánů zvedly na různých místech o 7,6 centimetru až 23 centimetrů. 

Graf, který ukazuje zvyšování vodní hladiny od roku 1993. Hladina moře od té doby stoupá asi o 3,2 mm za rok. Graf, který ukazuje zvyšování vodní hladiny od roku 1993. Hladina moře od té doby stoupá asi o 3,2 mm za rok. | Kolumbijská univerzita V New Yorku

Zvýšení hladin moří a oceánů o zhruba metr bude ohrožovat oblasti, v nichž nyní žije více než 150 milionů lidí, především v Asii. Některé tichomořské ostrovy by mohly zcela zaniknout, vážně postižena by byla velká města jako Dháka, Singapur či Tokio. Také ve Spojených státech zvýšení hladiny změní podobu pobřeží, především ve státech jako Florida. Už nyní velké přílivy zaplavují některé ulice Miami, což se dříve nedělo, upozornil Michael Freilich z washingtonského sídla NASA. „Nehovoříme o nějakém futuristickém scénáři. Údaje zaznamenané v posledních letech mě osobně hodně znepokojují,“ upozornil specialista NASA na ledovce Tom Wagner.

bilakonvalinka ( 20. října 2019 08:50 )

Myslím, že Klaus ml. má pravdu. Vždyt od pradávna se klima mění!!! To potvrdí kdejaký seriozní vědec , klimatolog, historik a archeolog ! To se učí už na základní škole!

janamala ( 20. října 2019 01:47 )

Naprosto ztrácí soudnost.

mord ( 19. října 2019 18:09 )

Jeho darebacky mafiánský otec už měl dávno sedět za všechny zlodějny a rozkradacky. Ani to pero nevrátil . Odpudivá rodina

blah.. ( 19. října 2019 17:56 )

Zda sa ze ten ma rozkopany aj mozog nie iba papulu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa