Městu Počátky hrozí exekuce, nevydaly zápisy z rady města

Městu Počátky se může ocitnout během několika dnů v exekuci. Soud nařídil místní radnici vydat zastupitelce zápisy z jednání radních města.

“ Město bylo vyzváno k plnění pravomocného a vykonatelného rozsudku. Pokud město nebude rozsudek respektovat, bude plnění vymáháno formou exekuce,“ uvedla právní zástupkyně Petra Bielinová.

Na konci roku 2018 se na advokátku Bielinovou obrátila bývalá zastupitelka města Počátky, která se od června 2018 marně domáhala informace – konkrétně zápisů z jednání rady města (v době žádosti o informace byla zastupitelkou města). Informace jí byla ze strany vedení města opakovaně odmítnuta, a protože ani opakované zrušující rozhodnutí Krajského úřadu Kraje Vysočina nevedly k nápravě, nezbylo než se práva na informace domáhat soudní cestou.

Po poradě s advokátkou Bielinovou využila bývalá zastupitelka možnosti žalovat přímo město Počátky, což judikatura Nejvyššího správního soudu v současné domě jednoznačně umožňuje (respektive umožňuje to v případě, kdy je rozhodnutí o odmítnutí informace opakovaně rušeno nadřízeným orgánem, aby pak požadovaná informace byla ze strany povinného subjektu opakovaně odmítnuta).

Město svůj postoj nezměnilo ani na základě předžalobní výzvy (leden 2019).

Žalobě bylo v září 2019 plném rozsahu vyhověno a městu Počátky bylo nařízeno vydat žalované informace.

15. 10. 2019 uběhla lhůta k plnění rozsudku, avšak město informace žadatelce neposkytla.

Časová osa:
červen 2018 – zastupitelka žádá e-mailem o zápisy z rady města, město nereaguje
červenec 2018 – zastupitelka žádá oficiální cestou dle 106/1999 Sb. – informace je odmítnuta
červenec 2018-prosinec 2018 – město 3x odmítá informaci vydat, 2 rozhodnutí města jsou zrušena Krajským úřadem Kraje Vysočina
leden 2019 – předžalobní výzva
leden 2019-září 2019 – věc projednává Krajský soud v Českých Budějovicích – žalobě bylo v září 2019 v plném rozsahu vyhověno.
říjen 2019 – město bylo vyzváno k plnění dle pravomocného a vykonatelného rozsudku

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů