Hlavní obsah

Záchodky na Petříně vyvolaly vlnu odporu, řeší je europoslanec Pospíšil i náměstek primátora

Právo, Petr Janiš
Praha

Na pražském Petříně, v místě nad Vlašskou ulicí poměrně blízko ke klášteru boromejek, chce magistrátní oddělení zeleně postavit toalety a zázemí pro zahradníky. Místní spolky proti tomu protestují několika peticemi. Téma přes hodinu ve čtvrtek probírali i pražští zastupitelé, petice vzali na vědomí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf koaličních Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09) se s náměstkem primátora Petrem Hlaváčkem (za TOP 09) chystá příští týden na místo vypravit, aby problematiku záchodků prozkoumal.

Článek

Podle Romany Ertlové z jednoho petičního výboru není žádné zázemí v místě potřeba, protože o prostor se léta starají zahradníci z Vojanových sadů. Další upozorňovali na kácení.

Jednu z petic podle Lucie Crocro podepsalo 2500 lidí. „Jde o území s nejvyšší možnou památkovou ochranou v zemi,“ řekla. V zahradě roste 669 stromů jako symbol sirem Wintonem zachráněných židovských dětí. Od švédské ambasády sem vede promenáda Raoula Wallenberga, zachránce budapešťských židů.”

Stavbu šesti toalet a zázemí obhajovala zejména bývalá náměstkyně primátora Jana Plamínková (Spojené síly, STAN) a šéf magistrátního odboru zeleně Dan Frantík. „Domeček o rozloze 50 metrů čtverečních zapuštěný do svahu není žádné monstrum,“ řekla Plamínková. Odmítla také drastické kácení.

„Projekt byl sedmkrát projednáván s Národním památkovým ústavem, není šitý horkou jehlou,“ argumentoval Frantík.

Šéf koaličních Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09) se s náměstkem primátora Petrem Hlaváčkem (za TOP 09) chystá příští týden na místo vypravit, aby zjistil, jestli námitky jsou emocionální, nebo mají reálný význam.

Reklama

Výběr článků

Načítám