Temelín může pomoc přenosové soustavě

TEMELÍN - 19.10.2019 19:41


V případě potřeby snížit do 15 minut výkon až o 70 MWe a pomoci udržet stabilitu přenosové soustavy. Takovou službu může nabízet další čtyři roky temelínská elektrárna společnosti ČEPS. Ta nedávno obhájila certifikát pro druhý blok. První blok ho má platný do roku 2023.
Výroba musí odpovídat spotřebě. Základní rovnováha, která platí pro stabilitu přenosové soustavy. Je potřeba ji udržet v jakémkoli okamžiku. Přitom spotřeba se mění během minut.

"Úkolem jaderných elektráren je pracovat v takzvaném základním zatížení. Tedy laicky řečeno, dodávají tu elektřinu, která je neustále v našich zásuvkách. V případě regulace, tedy snižování výkonu, přichází na řadu až poslední, přesto ale musí být schopné pomoci ve chvíli, kdy je elektřiny v síti nárazově víc, než odpovídá spotřebě," uvedl Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika a člen představenstva ČEZu.

Státní společnost ČEPS, která se stará o přenosové sítě, má dokonce možnost blok na dálku řídit. Nemůže ale zasáhnout do řízení Temelína zcela dle libosti. Operátoři Temelína pro tuto službu musí připravit podmínky a dálkové řízení dispečinku ČEPS umožnit. "V praxi to znamená, že v dálkovém řízení dispečink ČEPS může do 15 minut snížit výkon bloku maximálně o 70 MWe," vysvětlil Jan Kruml, ředitel JE Temelín.

Certifikátu, který ČEZ pro druhý temelínský blok obdržel, předcházela praktická zkouška. Počáteční výkon 1085 MWe se snížili dispečeři o 70 MWe a na nižším výkonu blok elektrárna provozovala přibližně hodinu. Tuto službu zatím ČEPS nevyužil, ale naopak loni sedmkrát využil tzv. sekundární regulaci. "Zde může každý z bloků dálkově měnit výkon maximálně o 50 MWe. Změna musí být provedena do deseti minut od požadavku dispečinku ČEPS. Při poskytování této služby se pak výkon bloku automaticky mění podle situace v přenosové soustavě," upřesnil Kruml.

Nejčastějším důvodem využití této služby je záskok v poskytování regulačních služeb za jiné bloky nebo nadvýroba větrných a solárních elektráren.

arm