Pletky s mafiány: Gott kvůli nim vydědil Dominiku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pletky s mafiány: Gott kvůli nim vydědil Dominiku!

Gott s Provodem a Mrázkem.
Gott s Provodem a Mrázkem. (Foto: Aha! - ara)

Byl to dobrák, ale někdy Karel Gott (†80) skočil na lep! Před týdnem prohlásila herečka Jiřina Bohdalová (88) ve své řeči na zádušní mši, že častokrát naletěl podvodníkům. Na mysli zcela jistě měla i podnikatele Miroslava Provoda (63) a zastřeleného krále podsvětí Františka Mrázka (†47). Ten, který ještě žije, dokonce po Mistrově smrti veřejně prohlásil, že svoji nejstarší dceru Dominiku (46) Slavík vydědil ještě za minulého režimu.

Ale postupně! Karel Gott se seznámil s Provodem u jeho rodičů (jeho maminka a sestra byly členkami Mistrova fanklubu, poz. red. ) před 39 lety, tedy v roce 1980. Tehdy mu bylo 25, Gottovi 41 let. „Dali jsme se do řeči o autech, pak jsem od něj v průběhu let i několik aut koupil,“ zavzpomínal Provod v tomto týdnu během rozhovoru pro Seznam.

Kšefty s vilou
K většímu propojení mezi oběma pány došlo krátce po jejich seznámení. Provod, považovaný tehdy za veksláka – což nyní popírá s tím, že v životě neprodal jediný bon a prodával pouze dovezené zboží jako třeba digitální hodinky – koupil od Gotta rodinnou vilu v Jevanech.
Pořídil ji za tehdy astronomických 170 tisíc marek (v té době cca 3 400 000 Kč). Průměrná mzda tenkrát dělala 2875 Kčs a za tuhle cenu bylo možné koupit 30 bytů na pražských Vinohradech nebo šest běžných rodinných baráčků. Dům byl ovšem dál psán na Gotta.

Nehoda rozhodla
„Až po Karlově autonehodě v roce 1984, kdy boural na cestě z Mnichova, jsme si řekli, že kdyby se mu něco stalo, tak dům připadne jeho dceři Dominice, a tím bych přišel o spoustu peněz. Karel si to také uvědomil a nechal u notáře sepsat prohlášení, že uznává moji pohledávku ve výši hodnoty jevanského domu. Oficiálně jsem ale vystupoval jako jeho správce. O tom, že mi dům patří, věděli jenom naši společní přátelé, právníci a rodina,“ prohlásil Provod po Slavíkově smrti. Nepřímo tak přiznal, že Gott tehdy de facto poprvé vydědil svoji nejstarší dceru, ač jí bylo jen 11 let.

Zatkli ho
Dalším milníkem ve vztahu Gotta s Provodem bylo podnikatelovo zatčení v roce 1986. Následně dostal tři roky vězení za nelegální prodej hodinek. Provod se proto v kriminále rozhodl, že jevanskou vilu prodá. Říkalo se, že v ní byl sklad pašovaného zboží... „Karel se o mém přání dozvěděl od právníka a mé přání respektoval. Kupce našel můj tehdejší švagr. Dům se prodal za částku převyšující šest milionů, koupil ho státní podnik Narex,“ vzpomíná Provod.

„Po návratu z vězení v červenci 1989 jsem si od Karla převzal peníze. Dva dny po propuštění jsem s ním na Václavském náměstí slavil jeho padesátiny. Zároveň jsem se ale dozvěděl, že prodej vily byl zpochybněn. Odhadce skončil ve vězení – přestože byl jeho odhad nižší než celková investice, kterou jsem dal Karlovi a vložil do rozsáhlé rekonstrukce,“ doplnil ještě všechny peripetie. To zásadní se ale teprve chystalo.

Koupě zpět
Zpěvák se totiž po revoluci dohodl s firmou Narex a dům koupil za šest milionů zpět. A Provodovi, se kterým se stále stýkal, to neřekl. „Aby ho mohl následně se ziskem prodat. Soudní řízení v Kolíně ještě před vynesením verdiktu bez mého vědomí Karel zrušil. Následně dostal nabídku od Jana Moťovského a za dům dostal 11 milionů korun,“ zavzpomínal Provod. Po letech ale Gottovi odpustil. Dokonce mu napsal v době, kdy Slavík bojoval s rakovinou mízních uzlin, dopis s nabídkou pomoci s léčením. Zpěvák mu ale neodpověděl. Provod si myslí, že se k němu psaní ani nedostalo.

Kmotr Mrázek
Gott se v divokých 90. letech zapletl také s podnikatelem Františkem Mrázkem, kterého v roce 2006 zastřelil v Praze dodnes neznámý pachatel. Seznámili se v roce 1993, kdy Gott kývl na Mrázkovu nabídku, aby se stal šéfem Nadace Interpo. Té také podle někdejších informací věnoval 4 miliony korun. Nadace finančně pomáhala rodinám, jejichž rodič-policista zemřel při výkonu služby.

„Karel Gott, který byl čestným prezidentem nadace, z ní kvůli podezření, že se v ní perou špinavé peníze, odešel,“ vzpomínal zakladatel nadace Miroslav Provod. „Já jsem tehdy z Nadace Interpo velmi rychle vystoupil, protože jsem neměl čas se tomu věnovat. Tím pádem jsem nevěděl, co tam probíhá. Takže jsem to tam nemohl nechat běžet pod svým jménem. Oni to pochopili. Tak jsme se v dobrém rozloučili,“ vzpomínal před časem Gott.



Přečtěte si
lydye
21. 10. 2020 • 15:29

mirprovod@... Vážím si Vašich slov a děkuji za všechny, kteří neskočí na lep lživým slovům.

mirprovod@centrum.cz
21. 10. 2019 • 16:58

Pokračování:

Nicméně - je snadno prokazatelné, že v nadaci Karla Gotta Interpo NIKDY nedošlo k žádným účetním nesrovnalostem, což potvrdilo nejen uzavřené vyšetřování PČR a související hloubkový audit znalce z oboru ekonomie, ale později i soud s TV NOVA.

Vážení novináři, prosím, nedělejte posmrtně z Karla Gotta hlupáka, který nevěděl, s kým se stýká a přestaňte ze mne uměle vytvářet mafiána, podsvětí a organizovaného zločince.

Je vysoce pravděpodobné, že i mnozí z Vašich rodičů nosili na ruce digitální hodinky, jejichž původ byl před 45 až 35 lety u mne.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.