Demolice mostu u Řitky skončila s hodinovým zpožděním. Dálnice D4 už je průjezdná

Dálnice D4 u středočeské Řitky je opět průjezdná. Od sobotního večera museli řidiči na objízdnou trasu, protože krajští silničáři potřebovali zbourat nadjezd. Práce nabraly hodinové zpoždění, místo v devět skončily až v nedělních deset hodin dopoledne.

V malém se o víkendu opakoval scénář z letošního března, kdy nechali středočeští silničáři uzavřít dálnici D10, aby mohli odstranit most v havarijním stavu – a uzavírka se nakonec protáhla o čtyři hodiny. Dálnici D4, kde se také boural most, se nakonec podařilo otevřít s hodinovým zpožděním.

Až do odpoledne ale řidiče omezovala částečná uzavírka na 14. kilometru. Do dvou hodin odpoledne se jezdilo každým směrem pouze jedním pruhem. Směr na Prahu už byl poté plně průjezdný, směrem na Strakonice ale auta mohla jet oběma pruhy až po půl šesté.

Uzavírka u obce Řitka začala v sobotu večer kvůli mostu na 14. kilometru. Středočeská silniční správa jej kvůli havarijnímu stavu nechala uzavřít již na jaře, nyní přistoupila k demolici. „Most bude rozebrán a na jeho místě se postaví zcela nový,“ uvedl ředitel Krajské správy a údržby silnic Zdeněk Dvořák.

Řidiči museli uzavřenou dálnici objíždět po silnicích III. třídy přes středočeské obce. Ve směru na Prahu byla dálnice uzavřena od Mníšku pod Brdy po Řitku, v opačném směru byla uzavírka delší. Při sjezdu u Řitky by se řidiči na objížďku nedostali, k tomu by bylo potřeba překonat most, který silničáři právě bourali. Proto bylo neprůjezdných deset kilometrů dálnice od Jíloviště až k Mníšku pod Brdy.

„Co týče dopravní situace večer a v noci, nebyly žádné problémy, žádný dopravní kolaps ani nehoda,“ uvedla policejní mluvčí Michaela Nováková.

Práce na rekonstrukci mostu začaly v uplynulém týdnu a potrvají sedm měsíců. Stát budou přes 42 milionů korun. Projekt je financován ze Státního fondu dopravní infrastruktury.