Vyhláška má, podobně jako je tomu v případě ohňostrojů, stanovit přesný termín, kdy lidé zábavní pyrotechniku smějí odpalovat. Tedy bez omezení 31. prosince a 1. ledna, pro ostatní dny by uživatelé museli žádat o udělení výjimky stejně jako například u vyhlášky o dodržování nočního klidu či požívání alkoholu na veřejnosti.

Schválení vyhlášky ale kutnohorští radní nakonec museli odložit. Narazili totiž na její nejbolavější část: vymahatelnost a sankce.

Ilustrační foto
Města chtějí regulovat užívání pyrotechniky

„Vyhláška v tom znění, ve kterém byla předložená, je v podstatě nevymahatelná. Budeme se vyhláškou znovu zabývat na dalším zasedání rady. Bude potřeba ji doplnit a konkretizovat, konzultovat s městkou policií,“ uvedl starosta Kutné Hory Josef Viktora (ANO 2011).

Ten zároveň připustil, že na jednání rady města padly i hlasy pro schválení vyhlášky v předložené podobě. „Zazněly argumenty, že v takovém případě by vyhláška fungovala jako určitá prevence,“ vysvětlil Viktora.

Ohňostroj a zábavní pyrotechnika se liší především v gramáži a způsobu odpalování. Zatímco ohňostroj by měl být vždy odpalován odborníky a je na něj použito více jak deset kilogramů materiálu, zábavní pyrotechnika je vše ostatní v rukou laiků.

Z výlovu Žehuňského rybníku.
Ryb na Vánoce bude dostatek. Jejich cena by se snad změnit neměla