Rekordní flotila na bioplyn: Společnost Ile-de-France Mobilités objednala 409 autobusů Iveco

Iveco Urbanway Natural Power. Pramen: IvecoIveco Urbanway Natural Power. Pramen: Iveco

Výrobce autobusů Iveco získal ve Francii rekordní zakázku na dodávku autobusů na bioplyn. Společnosti Ile-de-France Mobilités dodá v příštích letech

Výrobce autobusů Iveco získal ve Francii rekordní zakázku na dodávku autobusů na bioplyn. Společnosti Ile-de-France Mobilités dodá v příštích letech 409 dvanáctimetrových autobusů Urbanway Natural Power. Výrobce to oznámil v tiskové zprávě.

Autobusy v novém designu budou dodávány v letech 2020 a 2021 a postupně budou nasazovány na pařížských předměstích. Jejich akvizice je součástí plánu Francouzů na ukončení provozu dieselových strojů v hustě obydlených oblastech.

Palivo se vyrábí recyklací organického odpadu. Výrobce uvádí, že emise jemných částic se blíží nule a u emisí oxidů dusíku je zaznamenáno snížení o více než třetinu ve srovnání s naftou. Hladina hluku dosahuje polovičních hodnot, tudíž jde o výrazně tišší provoz.

„To vše aniž by došlo ke snížení výkonu. Navíc díky prodlouženému dojezdu do vzdálenosti 400 kilometrů představují autobusy Urbanway NP ideální prostředek pro veřejnou dopravu v širší oblasti Paříže,“ doplnila firma v tiskové zprávě. Vozidla byla navržena a budou vyrobena ve Francii.

Iveco Bus zaměstnává ve dvou výrobních závodech, ve francouzském Annonay a českém Vysokém Mýtě, přes 5000 pracovníků.

V tuzemsku je bioplyn (biometan) jako palivo v MHD stále raritou. Od loňského října jej testoval (zřejmě) jako první Dopravní podnik města Brna, rovněž s autobusem Iveco Urbanway. Palivo tankoval v čistírně odpadních vod v Modřicích. Podnik byl s novým palivem spokojen, řeší proto vydatnější zdroj.

Tagy bioplyn Ile-de-France Mobilités Iveco Urbanway NP
7 komentářů