fb pixel V Mlčení jehňátek našel inspiraci k poslední vraždě i československý sériový vrah Ondrej Rigo – G.cz
Vyhledávání

V Mlčení jehňátek našel inspiraci k poslední vraždě i československý sériový vrah Ondrej Rigo

+ DALŠÍCH 5 FOTEK + DALŠÍCH 6 FOTEK

Čtvrtý nejděsivější snímek všech dob, teprve třetí film, který vyhrál Oscara ve všech pěti hlavních kategoriích a filmový domov největšího fiktivního zloducha historie - to je kultovní Mlčení jehňátek s Jodie Foster a především geniálním Anthony Hopkinsem v hlavních rolích agenty Starling a doktora Hannibala "kanibala" Lectera. Jak dobře tuhle devadesátkovou legendu znáte?

Kateřina Horáková
Kateřina Horáková 20.10.2019, 12:41

Ikona mezi horory

Snímek Jonathana Demmeho Mlčení jehňátek z roku 1992 jistě dobře znáte, máte-li rádi temnější filmové příběhy. Jedná se o adaptaci stejnojmenné detektivky Thomase Harrise, který vstoupil do dějin kinematografie, a to hned z několika důvodů. Tím hlavním je, že dala světu "největšího filmového zloducha všech dob" (v roce 2003 tak rozhodl Americký filmový institut), psychiatra Hannibala Lectera, který má tvář Anthony Hopkinse a zálibu v pojídání lidského masa.

Pokud jste film viděli, víte, že Hopkins je v roli geniálního kanibala opravdu brilantní. Aby také ne; kvůli roli poctivě studovat velké sériové vrahy USA, například Eda Geina, asi nejslavnějšího amerického nekrofila. Charles Manson naopak herci vnukl nápad ve filmu vůbec nemrkat a dodat si tak na výrazu neustále udržované pozornosti a ostražitosti. Lecterově postavě dodává osobitost i specifický hlasový projev. Vymyslel ho sám Hopkins, který se inspiroval spisovatelem Trumanem Capotem a herečkou Katherine Hepburn. Zároveň si ale prý něco půjčil i ze zvířecí říše a myslel na zvuky krokodýlů a hadů.

Tak důkladná příprava na roli samozřejmě přinesla kýžené ovoce. Úspěch filmu přilákal do kina tuny diváků po celém světě, a to dokonce i u nás - tedy jej před svým posledním násilným činem viděl možná nejznámější československý vrah Ondrej Rigo. Další zajímavosti o snímku, který dávají dnes ve 22:45 na Primě se dozvíte v naší galerii:

A tady to trochu odlehčete hláškami z legendární francouzské komedie Návštěvníci.

Podobné články

Doporučujeme

Další články