Dnes Sobota - obcasny-dest 7°C
Zítra Neděle - polojasno 8°C
Sobota 20. 4. 2024
Svátek má Marcela
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praha 1 chce, aby restaurační zahrádky neměly otevřeno do noci. Majitelé jsou proti, žádají o pomoc magistrát
Restaurační zahrádka na Malém náměstí. Foto: PP

Praha 1 chce, aby restaurační zahrádky neměly otevřeno do noci. Majitelé jsou proti, žádají o pomoc magistrát

Radnice Prahy 1 by ráda zasáhla proti tomu, aby měli provozovatelé restauračních zahrádek v centru města možnost nechávat je otevřené dlouho po době nočního klidu. Jak ČTK řekla mluvčí radnice Kateřina Písačková, otevírací doba je u některých podniků prodloužena městským tržním řádem, což chce úřad změnit. Majitelé asi tří desítek restaurací v centru se snahám brání, založili kvůli tomu asociaci.

Podle mluvčí chce radnice podporovat dodržování nočního klidu v centru metropole. „Chceme, aby v tom Praha byla na úrovni jiných evropských velkoměst, v tomto stojíme na straně rezidentů. Momentálně jen řešíme současnou situaci vzniklou již v minulosti, kdy některé zahrádky v Praze 1, uvedené v tržním řádu Prahy, zavírají po době stanovené záborem – v jedenáct, o půlnoci, ale v některých případech i ve dvě ráno – oproti jiným provozovnám, které v tržním řádu uvedeny nejsou," uvedla. Odstranění provozoven z tržního řádu podle ní bude znamenat narovnání trhu.

Proti snahám omezit provozní dobu zahrádek se postavila Asociace zaměstnanců a provozovatelů pohostinství POHO, která vznikla minulý týden a během pár dní se do ní přihlásilo přes třicet podniků s přibližně 1 200 zaměstnanci.

predzahradka-1 „Je to uměle vytvořený problém. Pod záminkou ochrany nočního klidu je ohroženo na 300 podniků se zahrádkami. Šlo by o citelný zásah do ekonomiky podniků s negativním dopadem na zaměstnance,“ uvedl předseda asociace Petr Bauer. Restaurace se zahrádkami podle něj městu ročně přinášejí přibližně 300 miliónů korun.

Asociace oslovila na začátku října dopisem všechny zastupitele i vedení pražského magistrátu, aby návrh Prahy 1 zamítli. Rozhodnuto zatím nebylo. Kromě snížení komfortu pro turisty, kteří mají večeři jako hlavní jídlo dne, upozorňují provozovatelé i na několikanásobně vyšší poplatky za zahrádky v porovnání s jinými evropskými městy. Patří k nejvyšším na starém kontinentu. Už dnes jsou prý zahrádky na hranici rentability, snížení provozní doby o dvě hodiny by tak podle asociace bylo likvidační.

„Jediné, čeho dosáhneme, bude, že vyhodíme hosty před desátou hodinou ze zahrádek na Praze 1. Oni pak půjdou hledat místo v sousedních městských částech. Tlak na rušení nočního klidu bude tedy vyšší, a ještě ho Praha 1 vyexportuje k sousedům. Prospěch z toho nebude mít nikdo,“ pokračoval Bauer.

predzahradka-2 Zastání našel u předsedy pražského zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu Jiřího Pospíšila. „V západních metropolích je běžné, že historická náměstí žijí i po desáté hodině večerní. Zákaz zahrádek v centru Prahy po dvaadvacáté hodině problém neřeší, pouze se odklání na okolní městské části, kam se hluční turisté budou přesouvat. Problém s bezpečností a hlukem by se měl prioritně řešit s Městkou policií, a nikoliv regulováním legálního podnikání,“ sdělil Pospíšil.

Vznik Asociace zaměstnanců a provozovatelů pohostinství POHO vítá místostarosta Prahy 1 Petr Hejma (My, co tady žijeme/STAN), který je podle svých slov připraven k jednání. „Jako místostarosta Prahy 1, do jehož gesce spadá podpora podnikání, ubezpečuji podnikatele a živnostníky, že rozhodně nepřipravujeme nějaké plošné postihy a opatření, které by byly diskriminací všech zodpovědně a ohleduplně fungujících provozoven. Na druhou stranu ale upozorňuji, že provozovny s předzahrádkami, které nebudou striktně dodržovat svoje povinnosti a závazné předpisy, budou přísně postihovány,“ prohlásil Hejma.

predzahradka-3 Podle Hospodářské komory Praha 1 není dosavadní postoj samosprávy a státní správy dostatečně transparentní a rovný vůči všem podnikatelům.

„Kdo dodržuje pravidla, zaslouží si respekt a stabilní podnikatelské prostředí bez překvapení a nepochopitelných a nikým nevysvětlených rozhodnutí. Pokud někdo nedodržuje pravidla, nechť je sankcionován,“ uvedl předseda komory Vladimír Krištof.

V Praze 1 je nejvíce restauračních předzahrádek v metropoli. Aby mohli podnikatelé předzahrádky provozovat, musí získat povolení od městské části ,a navíc si musí pronajmout plochu od hlavního města. Oběma pak platí za pronájem.

Před čtyřmi lety musely zmizet z předzahrádek v památkové rezervaci zvýšené dřevěné podlahy. Zakázána byla tehdy i instalace televizních obrazovek, oblíbených zejména pro sledování sportovních přenosů. Odstraněn musel být i plastový nábytek nebo výčepní pulty.


Autor: red

Tragická nehoda na železnici

18. dubna 2024 ve 13:22

Mezi Stodůlkami a Jinonicemi ve čtvrtek ráno po deváté hodině srazil vlak člověka, který zraněním na místě podlehl. Provoz v uvedeném úseku trati zhruba dvě hodiny stál, cestující museli místo vlaku použít MHD či jiný způsob dopravy.

Do kolejiště ve stanici metra Flora spadl muž

18. dubna 2024 ve 13:17

Zhruba pětapadesátiletý cestující spadl ve čtvrtek dopoledne kolem půl desáté do kolejiště ve stanici metra Flora na lince A. Utrpěl zranění hlavy, byl převezen do nemocnice. Provoz metra mezi stanicemi Želivského a Náměstí Míru byl obnoven v 10:43 hodin.  

Provoz Škodova paláce bude v pátek omezen

17. dubna 2024 ve 13:34

V pátek 19. dubna odpoledne se v budově Magistrátu hl. m. Prahy, ve Škodově paláci v Praze 1, uskuteční evakuační cvičení, které bude trvat zhruba půl hodiny. Provoz Škodova paláce bude v tento den výrazně omezen a po dobu cvičení bude objekt zcela uzavřen.

Další články
Nahoru