Prague Spring Festival: Zvítězil německý film. Je důležitý i pro Čechy, řekla porota

Hlavní cenu prvního ročníku mezinárodního filmového Prague Spring Festivalu získal po složitém jednání poroty německý snímek Stát vs. Fritz Bauer režiséra Larse Kraumeho. Druhou festivalovou cenu pro nejlepší prezentaci filmu si pak odveze španělský animovaný dokument SHKID od Fernanda Cortíza.

Soutěžilo devět filmů, řekl za organizátory Jiří Králík.

Stát vs. Fritz Bauer je skutečný příběh frankfurtského generálního prokurátora Bauera usilujícího o soudní potrestání nacistů. Předseda festivalové poroty Jolyon Naegele označil vítězný film za důležitý pro české publikum.

"Řeší důležitý problém vyrovnání se s minulostí a s přechodem z totalitního režimu do systému demokratického. To bylo rozhodující - společně s velkou kvalitou režie a hereckých výkonů - pro konečné rozhodnutí poroty," vysvětlil Naegele. Bývalý americký novinář dnes žije nedaleko Prahy, v roce 1989 byl zpravodajem Hlasu Ameriky ve střední Evropě.

Vítězný snímek do soutěže nominoval německý výtvarník, spisovatel a podporovatel české kultury René Böll, syn Heinricha Bölla, nositele Nobelovy ceny za literaturu. Böll osobně pak předal cenu za nejlepší prezentaci filmu.

SHKID je poctou dětem z terezínského ghetta. Dokument vznikl se záměrem, aby se hrdinství a solidarita těchto dětí staly příkladem pro budoucí generace. V hlasování diváků získala jeho prezentace průměrné hodnocení 4,25 z pěti možných. Film je zatím v poslední fázi vývoje. Bude hotov až v roce 2020 a režisér slíbil uvedení filmu na druhém ročníku festivalu.

Hlavním důvodem pro vznik festivalu byla snaha pořadatelů o rozšíření tradice udílení Cen Andreje Stankoviče za mimořádné zahraniční audiovizuální počiny, které nestojí v centru pozornosti nejširší veřejnosti. Letošní ročník chtěl symbolicky připomenout 20. výročí Stankovičovy ceny, ale i 30. výročí revolučních událostí roku 1989, 50. výročí definitivního nástupu normalizace a likvidace pražského jara.

Cena Andreje Stankoviče se udílí dvě desítky let a navazuje na tradici Cen samozvanců, které po tři roky uděloval básník a kritik Andrej Stankovič mimořádnému, avšak mainstreamovými filmovými médii většinou přehlíženému tvůrčímu počinu v kinematografii. Cenu za rok 2018 dostal in memoriam Miloš Fikejz, filmový publicista, encyklopedista a fotograf, který letos v lednu zemřel ve věku 59 let. S organizátory udílení cen jsou pořadatelé nového festivalu v kontaktu, ale nespolupracují spolu.

Související

Divadlo, ilustrační fotografie.

Návštěvnost kultury se předloni kvůli covidu propadla o polovinu

Počet návštěv kulturních zařízení v Česku se v roce 2020, tedy v prvním roce epidemie nemoci covid-19, meziročně snížil zhruba o 55 procent na téměř 45 milionu. Propad návštěvnosti se týkal hlavně historických památek, knihoven, kin, výstav, koncertů, festivalů a divadel, což se negativně podepsalo i na hospodaření.

Více souvisejících

kultura filmy Prague Spring Festival Praha

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy