Duben

Speciál: Bonusová sekce filmu Bumblebee

Vydáno dne 19.10.2019
Michael Bay tentokrát pouze produkoval, neboť s režií bijáků ze série Transformers údajně nadobro skončil. Místo toho se pustil do menšího projektu 6 Underground o šesti manících, kteří se nebojí téměř ničeho. Pod scénářem jsou podepsaní Paul Wernick a Rhett Reese (Deadpool, Deadpool 2, Život), takže určitě nepřekvapí, že si ve filmu zahraje i Ryan Reynolds. 
S režisérem první pěti filmů tady nikdo rozhovor neudělá. Zato budou v různých videích zpovídáni Bayův nástupce Travis Knight, představitelka hlavní role Hailee Steinfeld a její kolegové Jorge Lendeborg Jr. (Memo) a John Cena (agent Burns). Dojde i na scenáristku Christinu Hodson nebo Alison Former, která pracovala na vizuálních efektech. Žádný z dokumentů se CGI efektům ale speciálně nevěnuje. Asi proto, že se díky borcům z ILM staly v podstatě luxusním standardem. Našlo by se mnoho příkladů, takže jeden za všechny – když v závěru Bumblebee zvedne „ruku“ na znamení vítězství v reakci na akci postavy, kterou ztvárňuje John Cena, promění se v přímé interakci s Charlie (Hailee Steinfeld) v rozmezí několika málo sekund zpět ve Volkswagen Beetle. Naprosto dokonalá záležitost, zvláště když si ji pustíme zpomaleně!

Začněme třeba pohledem do SECTORU 7. Nejprve se můžeme podívat, jak během padesáti sekund agent Burns polemizuje nad tím, jestli jsme ve vesmíru sami. Následuje BITVA U HALF DOME, což je skalní útvar, který svým tvarem trochu připomíná slavnou Homoli cukru v Rio de Janeiru. Tento desetiminutový počin jest vyvedený jako rozpohybovaný komiks, který přináší de facto non-stop akci, přičemž tvůrci evidentně mají ságu Transformers hodně nakoukanou. Následují VYNECHANÉ A PRODLOUŽENÉ SCÉNY. Celkem jich spatříme devět a za nejpozoruhodnější se dají označit Původní úvodní scéna, ve které se Bee schovává před vojáky v lese. Pak jde o moment, kdy jsou Charlie a titulní robot na pláži, kde s ní roztomile zamává. A samozřejmě akční sekvence po zkratování spotřebičů, které se díky tomu probudí k životu (myčka, lednice, pračka, rádio, …).

OUTTAKES jsou zřejmě další původní scény, které byly vystřiženy, resp. přestříhány. Mnohdy proto, že John Cena má vlastně skvělý komediální talent (viz dva snímky Táta je doma). I v Bumblebeem je svět ohrožen proradnými Decepticony, takže by působilo dost nepatřičně, kdyby ve finálním sestřihu zůstal třeba ten telefonát s prezidentem Spojených států amerických, případně improvizovaný rozhovor po vítězství mezi Burnsem a Memem. Troufám si tvrdit, že ho tvůrci nechali opakovat několikrát a že nás tedy ošidili o další legrační verze. I proto, že klasické video s Přeřeky tentokrát v bonusech úplně chybí.

 










 

BEE VISION: THE TRANSFORMERS ROBOTS OF CYBERTRON je tříminutová neotitulkovaná sekvence z filmu, ve které se bojuje o zmíněnou planetu. Ve zkratce nám jsou (trochu po vzoru starých „dosáckých“ počítačových her) představeni jednotliví roboti. Dozvíme se, za který z týmů kopou, jak se jmenují a co patří k jejich největším přednostem. Stejně jako u některých dalších extra materiálů, i tady skončíme v tom nejlepším. O to větší důvod si pustit samotný film, pokud jste ho propásli v kině. Tentokrát se navíc jedná o prequel, který nás přesune do roku 1987.

A jak tvůrci připomenou v rámci BRINGING BUMBLEBEE BACK TO THE BIG SCREEN (tj. v pětidílném filmu o filmu), „osmdesátky byly hodně specifická doba“. Zaměříme se na titulního hrdinu-outsidera a bude naznačeno, že tentokrát se jedná opravdu spíše o chick flick. Hailee Steinfeld se nezmíní o hranaté hlavě Johna Ceny, nýbrž o jeho rukách, a zároveň řekne, že pro ni byla čest si v tomhle projektu zahrát (a ostatní se přidají, tedy v tom smyslu, že byli šťastní, že na projektu Bumblebee mohli pracovat). Dále dojde na kostýmy i design, kdy se kladl důraz na každičký detail. Řeč bude pochopitelně i o legendárním autě Volkswagen Beetle, kterých filmaři využili několik pro různé účely, včetně jednoho s volantem na střeše.

Poslední a nejdelší z této pětice filmů o filmu nese název California Cruisin‘ Down Memory Lane. Trvá dvacet minut a postupně se v něm prodiskutovávají různé složky. Lokace pochopitelně nevyjímaje. Natáčelo se i v Redwood Forests, kde najdeme nejvyšší a dost možná i nejstarší stromy na světě! Už předtím několik zodpovědných ztratí slovo o akčních sekvencích. Bude nám ve zkratce představena cesta režiséra Travise Knighta z tvůrce animáků po režiséra vysokorozpočtového spektáklu. A také se dozvíme, čemu se na place říkalo „Bayův ničitel“. Nejen při závěru na místě zvaném Battery Spencer u mostu Golden Gate Bridge se pak zase nelze nepozastavit nad tím, jak jsou filmy naprosto magickou záležitostí, v rámci které je možné úplně cokoliv.

FOTO: CinemArt
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz