ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 17623 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Designblok vyhlásil vítěze. Obě kategorie opanovali čeští studenti

0 jsk 21.10.2019

Designblok ocenil vítěze mezinárodní soutěže Diploma Selection, která je letos pořádaná již pošesté ve spolupráci s EUNIC Cluster ČR. Mezinárodní porota složená ze zahraničních kurátorů a galeristů volila z patnáctky finálových prací v kategorii produktový design a módní design. Poprvé za historii soutěže v obou kategoriích, móda i produktový design, excelovali studenti pražské VŠUP.

Vítězkou módní sekce se stala Barbora Procházková s projektem Sapience (na snímku), v produktové části zvítězil Matěj Coufal s diplomovou prací Metr. Ocenění autoři obdrželi tisíc eur na rozvoj nové kolekce a možnost prezentace nové kolekce na dalším ročníku Designbloku.

„Maluji a píšu příběhy o svých snech a zážitcích, které kombinuji s vlastní představivostí. Tento svět barev jsem propojila s tvorbou mé absolventské kolekce a s tím, co chci nabídnout možnost se na malby nejen dívat, ale také do nich vstoupit. Řadu modelů z kolekce je dokonce možné rozepnout pomocí zipu a znovu pověsit na zeď, abych tak ukázala, že móda pro mne může být zážitkem i součástí širšího zkoumání různých uměleckých forem,” vysvětlila autorka módní kolece Sapience Barbora Procházková z pražské VŠUP.

Na druhém místě se umístila Joline Kwakenbos z Nizozemské univerzity Artez University of Arts v Arnhemu a třetí místo obsadila Otilia Vieru z Royal Academy of Art z Nizozemí, která představila extravagantní kolekci z recyklovaných materiálů.

V kategorii produktový design vybrala porota jako nejlepší projekt diplomovou práci Metr Matěje Coufala z pražské VŠUP v Praze. „Mou diplomovou práci s názvem Metr tvoří dvě navzájem vyrovnané úrovně zkoumání metru jako nástroje, a jeho teoretický přesah do dalších oborů a jeho propojení s designérem jako tvůrcem. Dalším cílem projektu je zrovnoprávnit výzkum, konceptuální myšlení a designérskou praxi, tak aby došlo k harmonizaci významu každé součásti akademických disciplín. Někdy je třeba zpochybnit obyčejné věci, abychom našli nové způsoby navrhování, a ne pouze tvarovali a představovali další skvělý produkt,“ popsal autor.

Na druhém místě se umístila Zhyldyz Kozhoiarova z Polska a za třetí místo byl oceněn Vítek Škop rovněž z pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové.

Tagy: