Vybraný prostor pro park bylo nejdříve nutné určitými způsoby upravit. „Na spodní část výběhu bylo instalováno hustší pletivo, aby menší plemena nemohla prolézt ven. Ještě se pracuje na vchodu, který bude dvojitý, aby se také zabránilo útěku psů,“ řekla místostarostka Zorka Brožíková.

Vypadá to ale, že Příbram by nemusela skončit pouze s jedním psím parkem, ale rovnou se dvěma. Město dříve uvažovalo o zřízení parku naproti areálu skateparku, od téhle myšlenky zcela neopustilo. „Nejdříve musíme počkat na vybudování nové železniční zastávky, která má v této lokalitě vzniknout,“ řekl příbramský starosta Jan Konvalinka.

Psí park se v Příbrami objevili mezi v návrhy občanů do takzvaného participativního rozpočtu. Skončil na sedmém místě z 19 návrhů. Předpokládaný rozpočet je podle navrhovatelky 760 tisíc korun.

Bývalý výběh pro muflony v příbramském lesoparku Litavka se změní na psí park.
První psí park vznikne v lesoparku Litavka

I další města ve Středočeském kraji se tématikou psích parků zabývají. „Dovedu si představit, že v rámci projektů úpravy parků, případně jiné vhodné lokality, by se něco podobného mohlo udělat,“ řekl berounský místostarosta Michal Mišina. Kolín dokonce takový park má, je specializovaný na trénink agility. „Přemýšleli jsme, zda nebudeme přidávat nějaké překážky,“ řekl starosta Kolína Michael Kašpar.

Mělník naproti tomu ke zřízení speciálního psího parku nechystá. Majitelé mohou se svými miláčky vyrazit prakticky do všech městských parků. Podmínkou je, že majitel musí dokázat psa přivolat. „Zakázaný volný pohyb psů je pouze v parku na Polabí, tam mohou být psi pouze na vodítku,“ podotkl starosta Mělníka Ctirad Mikeš.

Rekonstrukce arcibiskupského zámku a zahrad na hotel, Dolní Břežany.
Architektonické počiny mají v krajském hlasování větší podporu než v celostátním

Na zřizování psích hřišť ve velkém specializované firmy teprve čekají. Jan Černý z firmy Psí hřiště a parky, která se zabývá řešením pro města a obce, uvedl, že zakládání psích hřišť je v Česku teprve v počátcích. „V zahraničí však roky osvědčenou pozitivní praxí,“ uvedl.

Profesionální menší psí hřiště určené do husté městské zástavy nebo menších obcí může vyjít na 300 tisíc korun včetně dopravy a instalace. Větší hřiště s prvky jako houpačka, A-stěna, kladina, slalom, stůl a proskokový kruh pak stojí kolem půl milionu korun. „Výslednou cenu významně ovlivňuje velikost pozemku, tedy délka oplocení. V prostoru hřiště jsou zpravidla také umístěny lavičky pro návštěvníky a odpadkové koše na psí exkrementy,“ řekl Černý.

Psí parky ve středních Čechách
- přinášejí možnost, kam vyrazit se psem
- trénovat na nich mohou jak amatérští, tak profesionální kynologové, či pejskaři, kteří se chtějí potkat s ostatními
- zakládání psích parků je podle expertů v České republice teprve v začátcích
- v zahraničí se jedná o osvědčenou pozitivní praxi
- menší hřiště může vyjít město či obec na zhruba 300 tisíc korun, větší potom i na 500 tisíc
- psí hřiště omezí jak pejskaři kvůli možnosti volného pohybu psů, tak i lidé, kteří psy nevlastní

Do Drnového potoka v Klatovech uniklo velmi nebezpečné mořidlo, zabilo ryby.  Foto: MP Klatovy
Jed tekoucí z Plzeňska dorazil do středních Čech