Na trhu se objevují první nabídky u hypoték a úvěrů na bydlení s úrokem pod dvě procenta. Aktuálně je nabízí Fio banka a hypoteční fintech Refinanso.cz, který poskytuje spotřebitelské úvěry na bydlení od Moneta Money Bank.

Aktuální průměrné úrokové sazby u hypoték jsou kolem cca 2,6 % ročně. Aktuální nabídkové sazby se u většiny bank pohybují pod 2,5 % a některé banky jdou ještě níže.

Pod 2 % u Refinanso.cz

U Refinanso.cz nyní nová základní úroková sazba s pojištěním schopnosti splácet činí 1,88 % ročně. Bez pojištění pak 2,08 %. Refinanso.cz je vázaným zástupcem zprostředkovávajícím spotřebitelské úvěry na bydlení pro Moneta Money Bank. Úvěry jsou poskytovány bezvýhradně Monetou.

„Nejnižší sazbu, v současnosti až 1,5 procent ročně, u nás pak mohou dostat především klienti s kratší splatností a nižší částkou k refinancování,“ říká ředitel Refinanso.cz Matěj Novák.

V praxi na tuto sazbu podle něj dosáhne například klient, který refinancuje hypotéku ve výši jednoho milionu korun se sedmiletou splatností a fixací, pojištěním schopnosti splácet a zůstatku na běžném účtu ve výši 200 000 Kč.

„Běžný úrok bez použití úspor u nás začíná na 1,88 % ročně,” upřesňuje.

Refinanso.cz, které vstoupilo na český hypoteční trh letos na jaře, sází na automatizaci procesů sjednání hypotéky, ocenění nemovitosti a generaci úvěrových smluv. Smlouvu je ale třeba podepsat na pobočce Moneta Money Bank.

Pod 2 % u Fio banky

Hypotéku s úročením ve výši 1,98 % ročně aktuálně nabídla i Fio banka. Získat ji mohou zájemci při sjednání úvěru s pětiletou fixací

 „Pětiletá sazba je mezi našimi klienty nejoblíbenější. Se sazbou se dostáváme pod 2 procenta, což je v dnešní době velmi atraktivní nabídka,“ říká tiskový mluvčí Fio banky Ján Franek.

Podle něj tak banka vychází vstříc svým klientům, aby nemuseli zbytečně a často řešit refinancování.

„Ostatní fixace zůstávají beze změny. Hypotéku se zajištěním sazby na jeden rok tak klienti získají od 2,38 %, s tříletou fixací od 2,18 %,“ upozorňuje Franek.

Podle něj klienti Fio banky navíc mohou využít všechny stávající benefity, jako je mimořádná splátka bez poplatků i možnost flexibilního snižování měsíčních splátek prostřednictvím speciálního Hypospořicího konta, které je ke každé hypotéce zdarma.

Novinky na hypotečním trhu

Hypoteční úvěry zlevňují prakticky všechny banky. Klíčová je úroková politika České spořitelny, Československé obchodní banky a Komerční banky. Tyto banky drží největší podíl na trhu s hypotékami.

Atraktivnější úroky nabízejí ale i menší banky. Jako je již zmíněná Fio banka, Moneta Money Bank, ale třeba i Equa bank, Sberbank, Wüstenrot, Air Bank aj. Dobré podmínky klient pak najde zejména u těch bank, které teprve hledají své zákazníky. Příkladem budiž třeba banka Creditas, která v říjnu ponížila úrok u hypoték na [od] 2,09 % ročně.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here