TOPlist

Huawei jedná o licencování 5G technologií americké konkurenci. Překazit to může vláda

huawei logo shanghai obchod

Když v polovině září CEO Huawei Ren Zhengfei v jednom rozhovoru zmínil, že by Huawei mohl současnou krizi vyřešit prodejem svých 5G technologií, nebylo vůbec jisté, nakolik je tato úvaha reálná.

Nyní však viceprezident Huawei Vincent Pang potvrdil, že o možném licencování důležitých technologií skutečně jednají. Zájemci jsou dle očekávání američtí operátoři.

A co na to vláda?

Jednání jsou podle Panga zatím v začátcích, začala prý před několika týdny. Zájem má několik amerických firem, které ale z pochopitelných důvodů odmítl jmenovat. Diskutuje se prý jak možnost jednorázového nákupu technologií, což byl původní plán CEO Huawei, tak jakési „předplatné“ umožňující kontinuální přístup k veškerým patentům a technologiím Huawei.

CEO Huawei při účasti na Mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradě (Zdroj: HuaweiPress)

Velkou neznámou je v tuto chvíli i cena, jisté však je, že by nebyla nízká. Pang otevřeně varuje, že jednorázový nákup by byl velmi drahý. Vysoké náklady spatřuje především v následném vývoji pořízených technologiích. Huawei podle něj od roku 2009 za vývoj v této oblasti utratil miliardy dolarů. Jako pravděpodobnější se tak asi jeví dlouhodobá kooperace, díky níž by američtí operátoři mohli kontinuálně přebírat novinky z produkce čínského partnera.

Tip: 5G sítě klepou na dveře: vše, co potřebujete vědět

Možná transakce se jeví jako ideální řešení pro obě strany. Huawei by nepřišel o zisk ze západních trhů, západním vládám by ale odpadly starosti o bezpečnost 5G technologií. Součástí licencovaných dat totiž má být kompletní přístup ke zdrojovým kódům, technickým výkresům a dalším informacím, které vylučují možnost čínských „zadních vrátek“.

Problém však je, že na podobný obchod se zřejmě vztahuje současný (aktuálně odložený) zákaz amerických firem spolupracovat s Huawei. Celé akci by tak musela zřejmě dát zelenou americká vláda. Z technického hlediska by tomu sice nemuselo nic bránit, je však třeba zvážit také politický aspekt věci. Američané by tímto krokem přišli o poměrně velkou páku na Čínu při vyjednávání obchodních dohod.

Autor článku Tomáš Krompolc
Tomáš Krompolc
Fanoušek Androidu, Googlu a moderních technologií. Rád si poslechne tvrdší hudbu a mezi jeho nejoblíbenější seriály patří ty z produkce Netflixu. V současné době je spokojeným majitelem telefonu OnePlus 6.

Kapitoly článku