Na Šumpersku si menší školy mezi sebou půjčují zahraničního lektora angličtiny. Projekt inspiruje další regiony

21. říjen 2019

Zahraniční lektoři jsou v dnešní době běžnou součástí výuky cizích jazyků. Dostat je ale do škol v malých obcích ve vzdálenějších regionech je často takřka nemožné. Na Šumpersku se to snaží změnit Místní akční skupina Horní Pomoraví. Před časem spustila projekt sdílení, chcete-li půjčování zahraničních asistentů.

Nejprve převládá mírný ostych, za chvíli už ale charizmatický lektor Cameron Michael Ramsey rozmluví celou skupinku. Tentokrát jde o žáky malotřídky v malé obci Rovensko na Šumpersku. Pro řadu z nich je to vůbec první setkání s cizincem.

Rodilý Venezuelan Cameron nepomáhá jenom v hodinách angličtiny, ale zapojuje se třeba během hudební výchovy nebo matematiky. Jak sám říká, pro cizince, který žije v Česku, je výuka jazyků v malých školách ideální příležitost, jak poznat regiony mimo velká města.

Podle ředitelky rovenské malotřídky Gabriely Kubíčkové by takto malá škola bez pomoci neměla šanci zahraničního lektora sehnat. „V minulosti taková šance vůbec nebyla. Kdyby nebylo akční skupiny Horní pomoraví, tak bychom neměli vůbec žádnou šanci. Je to velice nákladná aktivita,“ popisuje ředitelka.

S nápadem na sdílení zahraničních lektorů přišli samotní učitelé škol na Šumpersku. „Díky projektu, který máme financovaný z Evropské unie, jsme vytvořili pracovní skupiny, kde se místní učitelé schází a vymysleli, že by bylo dobré mít lektora cizího jazyka. Díky vzájemné spolupráci jsme se dohodli na tom, že místní akční skupina zafinancuje to pracovní místo a nastavíme nějaký systém toho půjčování lektora mezi jednotlivé školy,“ vysvětluje ředitelka Místní akční skupiny Horní Pomoraví Anna Bartošová, podle které je regionální projekt Rodilí mluvčí do škol v Česku unikátní.

„Cestujeme po celé republice a snažíme se ten systém prezentovat ostatním na základě žádostí dalších regionů, které by chtěly dělat něco podobného,“ dodává Bartošová.

V letošním školním roce využívá sdílené mluvčí už zhruba dvacítka škol na Šumperku. S výukou jazyků tam pomáhají dva zahraniční lektoři i několik stážistů evropského programu Erasmus.

Spustit audio