Petici proti bourání dvora Švamberk podepsalo za dva dny přes tisíc lidí

  13:10
Bleskovou podobu měla petice za zachování panského dvora Švamberk u Ševětína na Českobudějovicku, na jehož místě má vyrůst skladový a výrobní areál. Za dva dny ji podepsalo přes tisíc lidí z okolí. Petice už je na krajském úřadě a je součástí řízení o vlivu stavby na životní prostředí.

Panský dvůr u Ševětína sloužil za první republiky jako zahradnictví a školkařství. (27. 9. 21019) | foto: David Peltán, MAFRA

„Měli jsme od zjištění záměru na podání petice do řízení podle lhůty pouhé dva dny. Po nich už dokument zmizel z úřední desky,“ uvádí člen petičního výboru Lubomír Pudil z nedalekého Dynína.

Aktivita místních obyvatel vzrostla poté, co se dozvěděli, že společnost C.D.K.K. Investment chce postavit na místě, kde stojí historické domy zemědělského dvora ze 17. století, výrobní a skladové haly pro dva tisíce zaměstnanců. Jako první informovala o záměru v září MF DNES.

Lidem se nelíbí, že projektu na 20 hektarech zemědělské půdy má ustoupit vzácný památkový objekt, který podle odborníků vypovídá o vývoji jihočeského zemědělství. Ačkoliv jsou budovy ve špatném stavu, jsou v nich cenné stavební prvky – tesané trámy, sgrafita, štuky či dlažby.

Na kraj putovala petice nazvaná Nesouhlas se záměrem výstavby Skladového a výrobního areálu Ševětín v lokalitě Švamberk. Podle ní tato stavba nepřinese obyvatelům pozitiva, spíše naopak. Poškodí nevratně místní krajinu takzvaných pšeničních blat, zvýší dopravu a neřeší zaměstnanost v regionu, která je nízká.

Podepsaní zároveň požadují zrušení demoličního výměru na panský dvůr, který v roce 2015 vydal českobudějovický stavební úřad.

Kromě obyvatel poslali na kraj nesouhlas se stavbou i demolicí památky také starostové okolních obcí kromě samotného Ševětína. Jeho starostka Romana Hajská (Ševětín pro všechny generace) se ke kauze vyjádřila zprvu stručně. Uvedla, že areál bude od města tak vzdálený, že jim nevadí.

Později, konkrétně 7. října, však zveřejnila na úřední desce radnice rozsáhlé vlastní prohlášení.

Informuje v něm, že jedinou pravomocí, jak záměr stavby průmyslového areálu v lokalitě Švamberk ovlivnit, je územní plán. Jeho změny trvaly od roku 2014 do roku 2018. Zastupitelé je schválili a veřejnost podle ní neměla připomínky, projekt je tedy v souladu s územním plánem.

Zdůrazňuje, že stavba přinese do městské pokladny část jednorázového poplatku za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu, což může představovat až třetinu ročního rozpočtu. Další příjmy budou z daně z nemovitosti, řádově v milionech korun.

„Tyto prostředky umožní například rekonstrukci vnitřních prostor základní školy, výstavbu domu pro seniory, požární zbrojnice, základních technických vybavení a dalších staveb,“ argumentuje v prohlášení starostka Hajská.

K plánovanému počtu zaměstnanců areálu uvedla, že v současnosti se sice nezaměstnanost pohybuje na historických minimech, což neznamená, že se tato situace nemůže v průběhu následujících let změnit. Potom haly nabídnou práci lidem ze širokého okolí.

27. září 2019

Podle členky petičního výboru Pavly Figurové, která vystupuje rovněž za místní spolek Ševětín po sousedsku, bylo celé řízení na veřejnosti zmanipulované a matoucí.

„Investor v průběhu několika let měnil a dokonce přejmenovával projekt, takže jsme jeho poslední oznámení zaregistrovali na úřední desce skoro pozdě. Teď máme obavy, že panský dvůr rychle zlikviduje, přestože demoliční výměr, vydaný na dva roky, už pozbyl platnost,“ říká Figurová.

O panský a hospodářský dvůr Švamberk se zajímá Národní památkový ústav v Českých Budějovicích, přestože ho v roce 2015 odmítlo ministerstvo kultury zařadit na seznam kulturních památek. Jako hlavní důvod uvedlo kontaminovanou půdu v areálu chemikáliemi, ale podle sdělení investora je už dnes místo vyčištěné.

Dvůr Švamberk stojí mezi dálnicí D3 a původním hlavním tahem z Českých Budějovic na Tábor.

Dvůr Švamberk stojí mezi dálnicí D3 a původním hlavním tahem z Českých Budějovic na Tábor.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz