Poprvé na Bali? Připravte si sedmnáct dní volna, jinak vás to bude mrzet

  13:11
Mezi cestovateli v Česku patří Bali k jedné z nejpopulárnějších exotických destinací. Pokud se chystáte vyrazit bez cestovní kanceláře, což vřele doporučujeme, měli byste dopředu znát pár důležitých informací. Důležité tipy a triky vám představí cestovatel Tomáš Vintr.

Tomáš Vintr je několikanásobný mistr České republiky ve skateboardingu. Od roku 2001 cestuje po celém světě a hlavními místy v jeho životě jsou Praha, Los Angeles a Melbourne.

V současné době absolvuje cestu kolem světa a svoje zážitky zprostředkovává divákům televizní stanice Óčko. A jaké jsou jeho zkušenosti z cest na Bali?

Na co se připravit před cestou

Na Bali se dá z České republiky dostat velmi jednoduše. Z Prahy nasednete na letadlo a ve většině případů s jedním až dvěma přestupy jste za zhruba patnáct až dvacet hodin v Denpasaru, hlavním městě Bali. Do batohu si nezapomeňte přibalit pořádný opalovací krém, potápěčské brýle a něco proti komárům, protože s těmi budete v průběhu výletu zápasit nonstop.

V celé Indonésii se platí rupiemi (IDR) a tisíc rupií je v tuto chvíli (v roce 2019) zhruba patnáct korun. Doporučuji si s sebou vzít americké dolary, které vezmou v každé směnárně a jednoduše je použijete, když vám zrovna dojdou místní peníze.

Pozor na okrádání v menších směnárnách, hlavně na turistických místech. Peníze si vždy přepočítejte ihned u okýnka, i když je před vašima očima desetkrát počítal člověk, který ve směnárně pracuje.

Právě on se vás totiž může snažit šikovným trikem okrást. Těchto případů bylo na Bali zaznamenáno hodně.

Na jak dlouho na Bali vyrazit

Můj první výlet na Bali přišel až v roce 2016 (čehož neuvěřitelně lituji) a to na devět dnů. Už pár dnů po příletu mi bylo jasné, že tak málo dní rozhodně nestačí.

Nestačí dokonce ani na to, abyste si užili jednu z lokalit, kam vyrazíte. Ať už je to Ubud, západ ostrova, Kuta, Canggu, Uluwatu, Gili, Lombok nebo Nusa Penida. Bali toho nabízí tak strašně moc, že i po měsíci (a věřím tomu, že i po roce) vám bude připadat, že jste ještě nic nestihli a nemůžete odjet.

Vydejte se na cestu kolem světa

Pořad Tomáš Vintr On Tour se vysílá v premiéře na TV Óčko každé pondělí v 17:30, reprízy v sobotu v 18:00 a neděli v 19:00.

Ne každý ovšem může odjet na dobu neurčitou a všichni máme nějaké povinnosti, pojďme si tedy říct, na jak dlouho vyrazit „minimálně“, aby vás návrat co nejméně bolel.

Po příletu řekněme, že zůstanete na tři dny v Canggu – na rozkoukání, party a nějaký surfing. Poté se přemístíte na tři až čtyři dny do Ubudu uprostřed ostrova, podívat se na opice a do nádherného vnitrozemí. Pak si vezmete taxíka a z přístavu vyrazíte na čtyři dny na Gili, odkud se poté vrátíte zpátky na Bali. A poslední tři dny si ještě dáte chill & surf na nádherném jihu ostrova.

Celkem jsme se tedy dostali ke čtrnácti dnům na místě. K tomuto připočtěte ještě cestovní dny a celkem si tedy v práci naplánujte volno na minimálně sedmnáct dnů. Každý den, o který svůj trip na Bali zkrátíte, vás bude neuvěřitelně mrzet.

Přílet na Bali

Ihned po příletu doporučuji koupit místní SIM kartu a pokud to zvládnete, hned před vystoupením z tranzitního prostoru vyberte peníze z bankomatu. Jednou nepříjemností na Bali jsou totiž „napíchnuté bankomaty“, díky čemuž se může stát, že vám po výběru z účtu zmizí několikanásobně víc, než jste si reálně vybrali. Bankomaty tedy volte obezřetně a nejlépe tam, kde je nonstop security nebo uvnitř bank.

Všichni nadáváme na selfies, kýčovitý fotky a místa a přesto se na nich všichni fotíme. Šáhni si do svědomí i ty! Tahle fotka vznikla na jedné z vyhlídek nad Tegalalang Rice Terraces, asi 30 minut severně od Ubudu.

Další věcí, která vás po příletu nejspíš překvapí, je množství taxikářů a lidí, nabízejících odvoz z letiště. Věc se dá vyřešit například tím, že si do mobilu stáhnete místní obdobu Uberu, která se jmenuje Grab, popřípadě stáhněte i Go-Jek a cenu znáte už předem. Nebo si vemte jednoho z taxikářů přímo na letišti. Cena za odvoz z letiště například do Canggu, které je většinou první destinací, kam cestovatelé vyráží, se pohybuje kolem sto tisíc rupií, což odpovídá zhruba sto padesáti až dvěma stům korunám.

Ubytování

Na Bali najdete všechno – jedno- až pětihvězdičkové hotely, airbnb, B&B, hostely, home stay a mnoho dalšího. Jestli je nějaká destinace, která je navštěvována kompletně všemi typy lidí, je to právě Bali – od prvocestovatelů a baťůžkárů na budgetu po all-inclusive cestovatele a lidi, kteří bydlí pouze v těch nejluxusnějších resortech. Dle oblasti, kterou si na Bali zvolíte, si potom můžete jednoduše booknout ubytování přes internet nebo přímo na místě. Obojí je naprosto bez problému.

Cena noclehů začíná už na padesáti korunách za noc (ano, čtete správně) za sdílené ubytování nebo bungalov bez klimatizace v méně navštěvovaných oblastech a samozřejmě jde do desetitisíců za noc za ty nejluxusnější resorty pro nejbohatší klientelu.

Z této fotky se stala i úvodní fotka Tomášova YouTube kanálu, kde můžete vidět...
S kouzelným dědečkem na rýžových polích. Všichni jsme se vesele s usměvavým...

Normálním standardem na Bali ovšem bývá u tříhvězdičkového hotelu u pláží zhruba pět set až osm set korun za noc a pokoj pro dvě osoby nebo čtyři sta až šest set korun za noc dále od pláže nebo ve vnitrozemí. Čtyřhvězdičkové hotely booknete také pod tisíc korun za noc, pokud nebudete potřebovat výhled na moře a přístup na pláž přímo z hotelu.

Doprava po Bali

Po celém ostrově se budete bezkonkurenčně nejlépe pohybovat na motorkách, tedy pokud máte řidičák a zkušenosti s řízením malých skútrů (125/150 ccm). Pozor, na Bali se jezdí v opačném směru než v České republice.

Takto vypadala naše Tegalalang crew – Tomáš, Daisuke a Zander.

Cena za pronájem skútrů se pohybuje mezi padesáti až sto tisíci rupiemi za den, což odpovídá osmdesáti až sto padesáti korunám. Skútra si nepůjčujte, pokud si nejste jisti tím, že jste schopni ho s jistotou zvládat. Místní řízení není vždy úplně přehledné (třeba tak, jak jste zvyklí z ČR) a všude panuje mnohem větší shon, ruch a chaos.

Pokud byste motorku neměli nebo do některé části ostrova chcete vyrazit pouze na výlet a v klidu, můžete si téměř na každém rohu pronajmout dodávku i s řidičem (a to buď soukromou, nebo si booknete místo v již naplánovaném výletu) nebo si zavoláte taxíka, který vás za mnohem levněji, než je tomu v ČR, odveze téměř kamkoli.

Autoři:
  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  27.3 14:07

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Vstup zakázán! Ostrovu Morgan vládnou tisícovky pokusných makaků

25. března 2024

Mohutné duby porostlé chomáči lišejníků, husté křoviny a šest úzkých písečných pláží. Morgan Island...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Poznáte země světa podle jediné fotografie?

22. března 2024

Existují místa, která jsou tak výjimečná, že se dají zařadit pouze do jedné konkrétní země. Poznáte...

Nejpomalejší rychlík světa. Ledovcový Express nabízí úchvatnou jízdu

25. března 2024

Tentokrát jsme se za švýcarskými panoramaty vydali s vlaky Rhétských drah, tedy typicky červenými...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na palubě české La Grace: Vlny tu kradou jídlo a medúzy ucpávají kohoutky

26. března 2024

Dnes brzy ráno odstartoval ve Francii největší námořní festival ve Středozemním moři. Letos má i...

OBRAZEM: Nejdivnější armáda světa. Tisíce mužů chrání posmrtný klid císaře

29. března 2024

Až osm tisíc bojovníků bylo zrozeno z hlíny, podobně jako golem, aby chránili posmrtný klid jednoho...

Český výletník: Říkali mi, že v Kolíně nic není. Tak jsem tam vyrazil

29. března 2024

Všichni si myslí, že ho znají, protože přes něj jezdí každý někam vlakem. Ale doopravdy ho zná...

Děravé království v údolí Loiry. Nejen zámky, ohromí skalními domy i koktejly

28. března 2024

Premium V některých se pěstují houby, v jiných zpracovávají jablka, v dalších farmáři chovají bource...

Sedadlo v třinácté řadě v letadlech nehledejte. Chybí tu i další čísla

28. března 2024

Třináctka má v Evropě pověst smolného čísla. Pokud se vám ale podařilo zasednout v letadle na...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...