Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Při nákupu dřeva před zimou si zkontrolujte hlavně cenu

21. října 2019 - 14:32

Zpět na seznam článků

ČOI radí spotřebitelům

Při nákupu dřeva před zimou si zkontrolujte hlavně cenu

ilustrační snímek zdroj foto: čoi

Na začátku topné sezóny České obchodní inspekce upozorňuje spotřebitele, aby si při nákupu palivového dřeva zkontrolovali hlavně ceny. Kontroly, které ČOI uskutečnila, prokázaly pochybení u prodejců palivového dřeva především v oblasti cen. Někteří prodejci dokonce uváděli konečné ceny pro spotřebitele bez DPH, tím však porušují zákon.

Inspekce se před začátkem zimy v loňském roce zaměřila na dodržování povinností hospodářských subjektů uvádějících na trh dřevo a dřevařské výrobky (čl. 5 nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 995/2010). „Provedli jsme 113 kontrol a ve 27 případech zjistili porušení právních předpisů. V rámci kontrolní akce nebylo zjištěno porušení výše uvedeného nařízení EU. Prodávající neinformovali v souladu s cenovými předpisy tím, že zřetelně neoznačili výrobek cenou nebo informaci o ceně výrobků a poskytovaných služeb vhodně nezpřístupnili. Dalším častým nedostatkem bylo, že obchodníci nezajistili, aby prodávané výrobky byly přímo viditelně a srozumitelně označeny,“ uvedl tiskový mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Obchodní inspekce za porušení zjištěných nedostatků pravomocně uložila dvacet čtyři pokut v celkové hodnotě 58 tisíc korun. „Je to pět pokut a 15 tisíc korun více než předloni,“ upřesnil mluvčí.

Vzhledem ke stálému většímu počtu porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, a to především § 12 (povinnost informovat spotřebitele o ceně), budou inspektoři ČOI pokračovat v kontrolách dřeva a dřevařských výrobků i v letošním roce.

Článek 5 nařízení EU - Povinnost možnosti zpětného vysledování - Obchodníci jsou v rámci celého dodavatelského řetězce schopni určit:a) hospodářské subjekty nebo obchodníky, kteří dřevo a dřevařské výrobky dodali, b) případně obchodníky, kterým dřevo a dřevařské výrobky dodali. Obchodníci informace uvedené v prvním pododstavci uchovávají alespoň po dobu pěti let a poskytnou je na žádost příslušným orgánům.

Autor: red., J. Fröhlich

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: čoi

Další články z rubriky

VIDEO. Hrad v ohrožení

VIDEO. Hrad v ohrožení

Jak si hasiči poradili s požárem lesa u Helfštýna?

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

Speciální skupina krajských hasičů

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.