Úterý 23. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

23.04.2024 - Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti...

Počasí

23.04.2024 - Úterý

Teplota: 10 / 0 - Zataženo

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

Národní dopravce plánuje investovat do modernizace vozidel v Olomouckém kraji

21. října 2019 - 14:18

Zpět na seznam článků

Půl miliardy korun

Národní dopravce plánuje investovat do modernizace vozidel v Olomouckém kraji

Prezentace vozidel zdroj foto: V. Rajnochová

Cestující v Olomouckém kraji čeká v rámci regionální železniční dopravy celá řada novinek. Na základě desetiletých smluv, které národní dopravce uzavřel s Olomouckým krajem, budou na Hané a Jesenicku jezdit vozidla jednotného vzhledu. České dráhy se zároveň zavázaly zmodernizovat vnitřní prostory svých vozidel.

Vlaky Českých drah postupně sjednotí svůj vzhled. Dle dohody s Olomouckým krajem bude vnější nátěr v korporátních barvách Českých drah, příslušnost k regionu pak představují polepy prezentující Olomoucký kraj. „Nové smlouvy začnou platit 1. ledna 2020, přeměna vozového parku je tak již v plném proudu. V depu Českých drah v Olomouci jsme dnes představili první upravená vozidla. Modernizace zahrnuje v první fázi investici ve výši zhruba 16 milionů korun, proměnou prostupně prochází zhruba třicítka vozidel, včetně lokomotiv,“ říká místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod Radek Dvořák.

Prezentace vozidel zdroj foto: V. Rajnochová

Změna se netýká pouze exteriéru, ale také interiéru vozidel. Kromě nejmenších lokálkových motoráčků řady 810 bude novinkou ve vlacích Wi-Fi připojení k internetu, zásuvky 230 V / USB pro napájení drobné elektroniky, jako jsou například mobilní telefony, tablety nebo notebooky, audiovizuální informační systém, který ukáže aktuální polohu vlaku, cestující informuje o příštích zastávkách a jehož součástí budou i vnější směrové tabule.

Moderní informační systém podstatně usnadní cestování nevidomým a neslyšícím, a také lidem, kteří na dané trati jezdí jen příležitostně. Cestujícím s jízdním kolem usnadní cestování ve vlaku háky na kola. Vozidla budou mít nově také GPS lokalizaci pro vzájemný kontakt mezi dispečinky Českých drah a Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (IDSOK).

Také malé motoráčky řady 810 nabídnou podstatně vyšší komfort. Všechny vozy nasazené v souborech Haná a Sever budou modernizované. Nabídnou nové pohodlnější, textilií čalouněné sedačky s vysokými zádovými opěrkami. Kompletní modernizací prošly také toalety. Vozy mají nově dosazeny polospouštěcí okna, která díky účinnější tepelné izolaci zlepší tepelnou pohodu uvnitř vozů.  „První vozidla, která budou nejpozději od 1. ledna 2020 jezdit na tratích v Olomouckém kraji a zajišťovat základní dopravní obslužnost podle nových smluv, dostala jednotný kabát. Každý tak pozná, že cestuje s Olomouckým krajem,“ uvádí náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jan Zahradníček a dodává: „Postupně projde modernizací také jejich interiér. Například částečně nízkopodlažní motorové jednotky Regionova nabídnou cestujícím elektrické zásuvky, USB porty a Wi-Fi připojení. Motorové vozy řady 810 budou mít nově háky na kola.“

Prezentace vozidel zdroj foto: V. Rajnochová

Cestující se s vlaky nového vzhledu Českých drah a Olomouckého kraje již mohou setkat například při cestě osobními vlaky mezi Olomoucí do Drahanovicemi, kde je nasazena modernizovaná motorová jednotka 814 Regionova.

Největší investicí Českých drah je nákup a modernizace dvanáct jednotek se sníženou podlahou řady 646 výrobce Stadler Pankow. První jednotky by měly vyjet na koleje v příštím roce. „Jsou vybaveny sedačkami s textilním čalouněním, audiovizuálním informačním systémem, sníženou podlahou pro snadný nástup cestujících, včetně osob na invalidním vozíku, pro které je k dispozici také bezbariérové WC. Cestování ve vlacích bude velmi pohodlné i díky kvalitnímu odhlučnění a umístění pohonu do speciálního samostatného článku, který je oddělen od prostor pro cestující,“ uvedla tisková mluvčí ČD Vanda Rajnochová.

V rámci provozních souborů Haná a Sever vypraví dopravce za rok více než 88 tisíc spojů, které na regionálních tratích najedou 2,349 mil. kilometrů ročně. „České dráhy uzavřely s Olomouckým krajem také smlouvu na zajištění regionální vlakové dopravy v elektrické trakci: Elektrická síť – střed a Elektrická síť – nová infrastruktura. Tady budou České dráhy zajišťovat dopravu do konce roku 2022, tedy do doby, než bude dokončena modernizace a elektrifikace trati Olomouc – Uničov – Šumperk. Provozní soubor Elektrická síť zahrnuje ročně dalších 3,270 mil. vlakokilometrů, které vlaky Českých drah v regionu najezdí,“ upřesnila Vanda Rajnochová.

Autor: red., V. Rajnochová, zdroj foto: V. Rajnochová

Fotogalerie

Prezentace vozidel                      zdroj foto: V. Rajnochová

Další články z rubriky

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Budou společně darovat krev ve FN Olomouc

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

Incident se neobešel bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.