SPD chybovala v hospodaření ke sněmovním volbám. O sankci úřad pro kontrolu stran teprve rozhodne

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí zjistil 17 pochybení u SPD při kontrole kampaně do sněmovních voleb v roce 2017. Vyplývá to z dokumentu úřadu, který v pondělí zveřejnil na svých webových stránkách. Hnutí SPD například pozdě převedlo nevyužité peníze z volebního účtu nebo nezveřejnilo údaje o všech kandidátech hradících náklady kampaně. Mluvčí úřadu Linda Hrubešová řekla, že úřad zváží další postup.

Úřad může zahájit klasické správní řízení, nebo jen zadat příkaz o uložení pokuty. Ze zákona hrozí pokuta s horními hranicemi pohybujícími se ve stovkách tisíc korun. „U sankcí je zatím těžké říct, jakou úřad vyměří. Záleží na povaze nejzávažnějšího přestupku, počtu přestupků a podobně,“ uvedla Hrubešová. Zatím ani nelze říct, kdy úřad rozhodne.

SPD už v minulosti dostala pokutu 45 tisíc korun za to, že si předčasně převedla peníze z volebního účtu na účet provozní. Po uložení pokuty je hnutí vrátilo na volební účet. Nyní však chybovalo v tom, že nevyužité peníze z volebního účtu odeslalo 252 dní po konci zákonem stanovené lhůty, která vypršela loni 23. dubna.

SPD také nezahrnulo do zprávy o financování kampaně část nákladů, nezveřejnilo údaje o všech kandidátech hradících náklady kampaně, nezahrnulo tam některé faktury, neuvedlo zadavatele ani zpracovatele tiskovin, neuvedlo všechny poskytovatele bezúplatného plnění, včas nezveřejnilo údaje o některých dárcích nebo užilo peníze z volebního účtu na něco, co nesouviselo s kampaní.

„Jsou to delikty, které, kdyby se měly ocenit, tak jsou v desítkách tisíc korun, ale je jich hodně,“ shrnul Jan Outlý, spoluautor zprávy ukazující na pochybení SPD. „Potom šlo o skutečnosti, které sice nejsou porušením zákona, ale jedná se o vysoké částky. Zaujalo nás, že byly milionové sumy vynakládány za služby, které podle našeho názoru neměly zdaleka tu hodnotu, jakou měly mít,“ dodal.

Dohledový úřad už na jaře informoval, že kvůli pochybnostem provede přímou kontrolu u šesti stran v souvislosti s kampaní do sněmovních voleb v roce 2017. Kromě SPD se to týkalo ANO, ČSSD, ODS a mimo sněmovnu také Realistů a Zemanovců. Podle Hrubešové u ostatních politických subjektů nejsou zatím závěry hotové.