ČT koupila seriály Přiznání, Kateřina Veliká nebo Patrick Melrose

pondělí, 21. října 2019, 15:15 TV MediaGuru

Česká televize získala na televizním festivalu v Cannes několik nových pořadů pro své vysílání.

Luther IV, foto: ČT

Luther IV, foto: ČT

Česká televize veze z televizního festivalu v Cannes několik nových pořadů, které uvede v příštím roce. Mezi nimi je například historická minisérie Kateřina Veliká, krimi Přiznání nebo drama Patrick Melrose. Kromě současné zahraniční produkce nakoupila ČT i nové filmy a dokumenty. Naopak do Francie prodala Herbář, do Ameriky seriály Rapl a Labyrint a do Polska třeba snímek Uzly a pomeranče.

„Podzimní televizní trh v Cannes přinesl řadu kvalitních novinek, od hraných pořadů přes dokumentární snímky až k zábavním formátům. Z nabídky britských vysílatelů jsme si vybrali třeba šestidílné krimi Přiznání natočené podle skutečných událostí, třináctou řadu příběhů oblíbeného torontského vyšetřovatele Murdocha nebo seriál vyznačující se atmosférou šedesátých let a noblesním prostředím Oxfordu, Detektiv Endeavour Morse,“ říká ředitel programu České televize Milan Fridrich.

Minisérie Kateřina Veliká má čtyři díly, příběh se odehrává na carském dvoře v 18. století. Titulní roli ztvárnila Helen Mirrenová. Diváci uvidí také pětidílnou minisérii o zhýralé britské smetánce Patrick Melrose s Benedictem Cumberbatchem, který za hlavní roli obdržel nominaci na Zlatý glóbus. Z Británie putuje do Česka také televizní snímek nazvaný Brexit a nové řady seriálů Durrellovi a Luther. Ve vysílání se také objeví dvě řady temného finského krimi Desatero hříchů

Do kriminálního podsvětí zavede diváky rovněž nová řada mafiánské ságy Gomora, přímo do nitra sicilské mafie pak dvoudílný dokument Cosa Nostra. Pro příznivce historie je připravena i minisérie Atlantic Crossing o norské korunní princezně Martě a americkém prezidentovi Rooseveltovi nebo dokumentární počin Nikdy nezestárnou oscarového filmaře Petera Jacksona s digitálně restaurovanými a realisticky kolorovanými záběry z první světové války.

K dalším zakoupeným pořadům patří mj. i Borg/McEnroe, David Bowie: Cesta za slávou, Punk, Beatles – The Cavern Club nebo cestopisné dokumenty, které diváky zavedou do Velké Británie, do Patagonie, na Papuu Novou Guineu, Jávu či na Mauricius.

Podzimního veletrhu MIPCOM 2019 se Česká televize účastnila také jako aktivní producent. „Na devětašedesátém setkání se s největším zájmem zahraničních vysílatelů a distributorů setkaly seriály Sever, První republika, Rédl nebo nové řady Detektivů od Nejsvětější trojice Vodník a Živé terče. Zaujal i dětský seriál Kriminálka 5. C a koprodukční film Zlatý podraz,“ říká obchodní ředitel ČT Hynek Chudárek. „Americký kabelový vysílatel potvrdil zájem o kriminální seriály Rapl, Labyrint a Četníci z Luhačovic, francouzská kabelová televize kupuje již šestou řadu Herbáře a o snímky Uzly a pomeranče, Ten, kdo tě miloval a Trojí život mají zájem v Polsku," dodal.

-mav-