Čína chce na USA uvalit obchodní sankce, kvůli sporu z Obamovy éry

Čína žádá Světovou obchodní organizaci (WTO) o povolení uvalit na Spojené státy odvetná obchodní opatření v ročním objemu 2,4 miliardy dolarů (zhruba 55 miliard Kč). Je to kvůli nedodržování rozhodnutí WTO v celní kauze, která sahá do éry amerického prezidenta Baracka Obamy. Uvedla to dnes agentura Reuters.

WTO v červenci rozhodla, že Spojené státy nevyhověly v plném rozsahu jejímu rozhodnutí a mohly by čelit čínským sankcím, pokud nezruší některá cla porušující obchodní pravidla.

Spor se týká cel, která Spojené státy v roce 2012 kvůli údajným subvencím zavedly na solární panely a některé další čínské zboží, jehož roční vývoz do USA v té době činil 7,3 miliardy dolarů.

Spojené státy a Čína spolu od loňského roku vedou obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalují cla. Současný americký prezident Donald Trump viní Čínu z řady nekalých obchodních praktik, které podle něj poškozují americké podniky.

Související

Více souvisejících

Čína USA (Spojené státy americké) sankce wto Barack Obama Ekonomika

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy