Putin má nového poradce pro lidská práva, je loajálnější ke Kremlu

Ruský prezident Vladimir Putin dnes jmenoval nového předsedu prezidentské rady pro lidská práva, který je současně jeho poradcem pro tuto oblast. Dosavadního šéfa rady Michaila Fedotova, často tvrdě kritizujícího poměry, střídá novinář a člen vedení vládní strany Jednotné Rusko Valerij Fadějev, který se těší pověsti člověka zcela loajálního k politice Kremlu.

O příslušném prezidentově dekretu informovala sama rada na svém webu.

Fedotov stál v čele rady od roku 2010. Minulý měsíc dosáhl sedmdesátky, ale členové rady vyzvali Putina, aby jej ponechal ve funkci. Spekuluje se, že výměnu předsedy bude provázet i obměna členů rady, mezi kterými až dosud většinu tvořili skuteční ochránci lidských práv. Výměna by mohla být podle tisku i počátkem konce rady.

Vladimir Putin podle deníku Vedomosti již z rady vyloučil Pavla Čikova z lidskoprávní skupiny Agora, politoložku Jekatěrinu Šulmanovou, profesora Ilju Šablinského a Jevgenije Bobrova ze spolku na ochranu lidských práv Voschod.

"Je to další krok ke zničení občanské společnosti," usoudil známý ochránce lidských práv Lev Ponomarjov. Ocenil, že za Fedotovova vedení dokázala rada pravidelně předkládat Putinovi "absolutně objektivní zprávy o situaci v zemi". Naposledy členové rady kritizovali tvrdé potlačení letních protestů proti vyloučení opozice z moskevských voleb. Expertům se nyní zdá, že režim hledá poslušnější rádce.

"Dokud byla opozice slabá a nemohla počítat s úspěchem ve volbách, tak i kritická část rady byla neškodná. Teď se politický boj v mnoha oblastech zostřil, a tak státní orgán hlásající opoziční myšlenky vypadá méně snesitelně než dříve. Teď platí princip 'pokud pracuješ pro režim, nesmíš ho kritizovat'. Proto se objevuje Fadějev, od kterého se dá čekat důraz na sociální a ekonomická práva a na podporu práv Rusů v zahraničí," řekl politolog Alexej Makarkin listu Vedomosti.

Související

Více souvisejících

Vladimír Putin lidská práva Rusko

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy