Pokud jste někdy ve svém životě absolvovali cestu letadlem nebo jste alespoň navštívili prostory letiště, mohli jste si všimnout, že na palubu se nastupuje zpravidla z levé strany. Tento zvyk se objevil už v daleké historii a existuje hned několik různých důvodů, proč je tomu právě tak.

Jako řidiči automobilů ve většině zemí po celém světě, i piloti letadel sedí na levé straně. To je jeden z hlavních důvodů, proč dopravní i soukromá letadla umožňují nástup právě z této strany. Než zjistíte, jaké logické důvody za tímto zvykem stojí, v naší galerii se podívejte na ty nejluxusnější soukromé letouny, které jsou na trhu k dostání.

FOTO: Vytuněná soukromá letadla nabízejí luxus i pohodlí

Vytuněná soukromá letadla nabízejí luxus i pohodlí - 1_embraer-legacy-500-je-idealni-na-kratsi-preletyVytuněná soukromá letadla nabízejí luxus i pohodlí - 2_embraer-legacy-500-nenabizi-moc-prostoru-pohodli-je-tu-ale-az-azVytuněná soukromá letadla nabízejí luxus i pohodlí - 3_gulfstream-g500-vypada-ve-vzduchu-i-na-zemi-velmi-elegantne-s-nim-budete-mit-stylVytuněná soukromá letadla nabízejí luxus i pohodlí - 4_gulfstream-g500-vas-privita-sedackou-vetsi-nez-kterou-mate-domaVytuněná soukromá letadla nabízejí luxus i pohodlí - 5_gulfstream-G650ER-preleti-cely-pacifik-levou-zadni
Další fotky
Vytuněná soukromá letadla nabízejí luxus i pohodlí - 6_gulfstream-g650er-nabizi-naproste-soukromi-i-kdyz-vas-je-na-palube-nekolikVytuněná soukromá letadla nabízejí luxus i pohodlí - 7_bombardier-global-7000-bude-verejnosti-predstaven-az-v-druhe-polovine-2018Vytuněná soukromá letadla nabízejí luxus i pohodlí - 8_v-bombardier-global-7000-se-veceri-ve-velkem-styluVytuněná soukromá letadla nabízejí luxus i pohodlí - 9_embraer-lineage-1000e-je-komfortni-jiz-na-prvni-pohledVytuněná soukromá letadla nabízejí luxus i pohodlí - 10_uvnitr-jetu-embraer-lineage-1000e-si-snadno-budete-pripadat-jak-v-hollywoodskem-baruVytuněná soukromá letadla nabízejí luxus i pohodlí - 11_airbus-acj-319-neo-patri-mezi-soukromymi-letadly-k-naproste-eliteVytuněná soukromá letadla nabízejí luxus i pohodlí - 12_airbus-acj319neo-kdo-by-nechtel-z-la-az-do-zenevy-cestovat-taktoVytuněná soukromá letadla nabízejí luxus i pohodlí - 13_z-boeingu-787-8-bbj-se-nikomu-nechce-vystoupitVytuněná soukromá letadla nabízejí luxus i pohodlí - 14_do-boeingu-787-8-bbj-dostanete-sebe-a-svych-39-nejblizsich-pratelVytuněná soukromá letadla nabízejí luxus i pohodlí - 15_kral-mezi-soukromymi-letouny-se-jmenuje-boeing-747-8-intercontinental-bbj

Jim Gordon, bývalý pilot amerického vojenského letectva řekl k této tradici pro portál Quora.com následující: „Letiště byla dříve navržena tak, aby bylo letadlu umožněno zastavit přímo před terminálem a nechat cestující vystoupit. Z toho důvodu seděl kapitán vlevo,  a to aby měl lepší přehled o vzdálenosti mezi budovou a křídlem letadla.“

Z bezpečnostních a logistických důvodů se tak protilehlá pravá strana začala používat pro nakládání a vykládání zavazadel cestujících nebo pro doplnění paliva. Ačkoliv většina dnešních společností používá k nástupu do letadla ustálenou levou stranu, existují i výjimečné případy, kdy lze nastupovat do letadla i zprava.

První mosty určené k nástupu cestujících do letadla byly instalovány v šedesátých letech v Nizozemsku.

Podle dalšího pilota Andrewa Stagga však tato tradice sahá mnohem dále, až k počátkům samotného námořnictví. Tam byl k nástupu vždy využíván právě levobok. Stagg tvrdí, že většina konstrukcí letadel vychází právě z tohoto dávného zvyku. Jeho teorii potvrdil i letový dispečer Adrian Young, který ale zároveň dává za pravdu i vysloužilému pilotovi Jimu Gordonovi, který nástup zleva odůvodňuje posazením pilota v kabině.

„Nástup do letadla z levé strany má bezpochyby původ u starých zaoceánských plaveb, kdy lidé do parníků nastupovali právě z této strany. Stejně tak se ale v současnosti používá levá strana kvůli lepší orientaci hlavního pilota v kabině, protože jeho kolega má po přistání úplně jiné povinnosti. Trend nástupů zleva se pak zcela upevnil, když byly zavedeny nástupní můstky pro cestující, které jsou navrženy právě pro nástup zleva,“ nechal se slyšet Young.

Michal Švehla

Jak může člověk přežít pád letadla? Šance jsou vyšší, než si myslíte

Komentáře