Hlavní obsah

Nejstarší český maraton napsal další kapitolu. A byla to rodinná party

Kdo běží tady, píše historii už druhé století. Další díl byl připsán o víkendu. Trať z Prahy-Braníku do Dobříše, kterou už v roce 1908 vytyčil kníže Colloredo-Mannsfeld, měla letos 44 kilometrů. David a Michaela Gerychovi si z obnoveného prvního českého maratonu přes Brdy udělali rodinnou party. Vyhráli.

Foto: Mizuno Trail Running Cup

Trať z Prahy-Braníku do Dobříše opět ožila.

Článek

Předposlední podnik letošního Mizuno Trail Running Cupu nabídl docela dramatický souboj o prvenství. Jen ho ale oba aktéři prožili až za cílovou branou. „Běžel jsem si svoje, v závěru jsem toho měl dost, posledních pět šest kiláků jsem hodně bojoval," přiznal David Gerych.

„Na poslední občerstvovačce asi šest kiláků do cíle na mě někdo houknul, že ztrácím pět minut. Šlo se mi pěkně, ale v hlavě jsem to tak nějak přestal řešit," dodal Jaromír Hradecký. V cíli mu chybělo 51 vteřin na vítěze.

Foto: Mizuno Trail Running Cup

Trať z Prahy-Braníka do Dobříše opět ožila. O nejstarší český maraton byl zájem.

Další vytrvalecký zápis si připsal primácký moderátor Petr Vágner, který už dvakrát absolvoval Krkonošskou 50, nebo nedávno pro dobročinnost na Teribearu Terezy Maxové naběhal za deset dnů 445 kilometrů! V Dobříši za 5:07 skončil na 121. místě. „Vy jste mi zase dali, sice to nebylo tak náročný jako ve Špindlu, ale stálo to za to," čertil se na oko na pořadatele a spěchal do studia na večerní Top Star.

Mapa závodu vedla z branického A-parku v Praze 4 podél Vltavy až k radotínskému mostu. Dál přes golfové hřiště v Lipencích, vzhůru na Cukrák, pod Jílovištěm, s dalším kopečkem na Čertovy skály v Černolicích. Pak po brdském hřebeni okolo Křížové cesty v Mníšku, dolů do yo-yo bandovského Kytína a znovu lesem až na kraj Dobříše, sídla SK Vlaška. Převýšení bylo celkem 584 metrů.

„Trénovat stíháme při práci, jak to jde. I proto jsme se odstěhovali sem pod Brdy, kde jsou krásné terény," svěřila se Michaela Gerychová, profesí veterinářka. „Pořád bylo s kým běžet, okolo mě se to přesýpalo," dodala. Druhá skončila Magda Horká a třetí místo až v závěru vydřela dobříšská Ivona Rejsková.

Foto: Mizuno Trail Running Cup

Petr Vágner na trati.

Organizátoři, kteří nepoužívají chemické spreje, museli vybojovat další bitvu s odznačovateli tratí, kteří na Brdech před dvěma lety zničili a následně odtud vyhnali i mohutný bikový cirkus Kolo pro život.

„Jednou jsme trať projeli už v sobotu. Přesto nám ranní nedělní kontrola trati na kole zabrala pět hodin, tak tak jsme před prvními běžci stihli opravit a doplnit tabule, mnoho jsme jich našli rozlámaných a poházených v odpadkových koších nebo křoví," řekl po konci závodu organizátor Milan Beneš.

Reklama

Související témata: