Zlaté časy končí. Chmurné ekonomické vyhlídky se začínají naplňovat

Jan Traxler | rubrika: Komentář | 22. 10. 2019 | 54 komentářů
Ochlazení ekonomiky je naprosto normální a zdravý proces. Nemá smysl se ho snažit donekonečna oddalovat. Naše ekonomika už recesi potřebuje.
Zlaté časy končí. Chmurné ekonomické vyhlídky se začínají naplňovat

Začněme obrázkem, který sám o sobě mluví za vše. Podívejme se na vývoj indexu nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru v České republice.

Výrobní PMI index neboli index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru sleduje změny v objemu nových zakázek ve výrobě, zaměstnanosti, výkonnosti dodavatelů a skladových zásobách. Výsledek vyšší než 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru, výsledek nižší než 50 bodů znamená zhoršení.

Index je pravidelně sestavován z průzkumu mezi manažery. Do značné míry odráží očekávání trhu. Bývá tedy označován za předstihový indikátor. Nelze podle něj přesně určit budoucí vývoj hrubého domácího produktu (HDP), ale do jisté míry dokáže předpovídat jeho směr, zvlášť u ekonomik, kde zpracovatelský sektor tvoří jádro ekonomiky – jako je tomu v případě České republiky.

Výrobní PMI index pro Českou republiku. Zdroj: IHS Markit

Když výrobní PMI index klesne pod 50 bodů, zpravidla to předznamenává ekonomickou recesi nebo přinejmenším výrazné ochlazení ekonomiky (zpomalení tempa růstu).

„Hlavní hodnota indexu PMI byla v září stejná jako v srpnu (44,9 bodu) a dál vykazovala jeden z největších poklesů výrobního sektoru České republiky od července 2009. Průměrná hodnota za třetí čtvrtletí tohoto roku navíc indikovala nejrychlejší zhoršení provozních podmínek od nejhlubší finanční krize ve druhém čtvrtletí roku 2009,“ uvádí společnost IHS Markit, která PMI indexy sestavuje.

Velká část našeho průmyslu je napojena na automobilový sektor a silně propojená s Německem. Asi tedy nikoho nepřekvapí, že zpracovatelský sektor v České republice více méně kopíruje vývoj v Německu, kde vývoj výrobního PMI indexu vypadá jako přes kopírák.

Výrobní PMI index pro Německo. Zdroj: IHS Markit

Ale nejedná se jenom o Německo a zbytek Evropy. Také z výrobního sektoru v USA přicházejí horší údaje, poslední měsíce tam PMI index balancuje kolem hranice 50 bodů. V Číně je výrazně pod 50 body. A tak pochopitelně i globální výrobní PMI index se už pár měsíců nachází v oblasti signalizující zhoršení situace, tedy pod 50 body.

Globální ekonomiku drží v zelených číslech zatím sektor služeb. Otázkou je, zda ji tam udrží, protože i v něm je patrné zpomalování tempa růstu.

Výrobní PMI index globální. Zdroj: IHS Markit

Bylo by nezodpovědné jenom na základě PMI indexů křičet, že se řítíme do recese. Ale třeba i Mezinárodní měnový fond varuje, že očekává synchronizované ochlazení globální ekonomiky.

Kdy to praskne

Německo, Velká Británie i USA míří do recese. Může zadrhnutí největších ekonomik vyvolat další globální hospodářskou krizi, nebo jde jen o zbytečnou paniku?

Očima expertů: Krize za dveřmi. Kdy a odkud přijde?


„Kdyby dnešní ekonomiky měly fungovat s parametry jako v sedmdesátých, osmdesátých, či devadesátých letech, zkolabovaly by během jediného dne.“ Rozhovor s Paulem Rosenbergem.

Až se budou hroutit ekonomiky, musí mít hlavouni cestu ven, říká Rosenberg


America first! Donald Trump zaznamenal vítězství v obchodním sporu s Evropskou unií. Komentář Pavla Jégla.

Na pokraji obchodní války. Trump vede nad Evropou 1:0

Není divu. Obchodní válka mezi USA a Čínou si zákonitě musí vybrat svou daň. Zavádění cel zdražuje zboží a snižuje firmám marže. A hlavně v takto nejistém prostředí se nikdo nechce pouštět do větších investic. To se musí někde projevit. Neustálá nejistota kolem brexitu zase brzdí britskou ekonomiku. Do toho kvůli problémům s Boeingy stojí letecký průmysl. A kapitolou sama o sobě je automobilový průmysl.

Globální ekonomika se nachází na vrcholu konjunktury, respektive asi už mírně za vrcholem. Souběh celé řady faktorů nyní brzdí další růst a zcela jistě způsobí přinejmenším výrazné ochlazení ekonomiky, dost možná technicky i ekonomickou recesi.

Mnoho investorů se stále spoléhá na centrální banky, že snižováním úrokových sazeb a kvantitativním uvolňováním podpoří trh a zabrání hlubší recesi. Ovšem efekt těchto monetárních opatření slábne. Možná to pomůže dočasně udržet nahoře akciové trhy, ale reálné ekonomice více peněz ani zápornější úroky nijak nepomůžou. A když začnou firmy hlásit špatné hospodářské výsledky, může se začít hroutit i akciový trh.

Na druhou stranu nechci, aby to vyznělo, že přivolávám další „krizi“. Tohle slovo rádi používají v médiích. Já o žádné krizi nemluvím. Hovořím o ekonomické recesi nebo o ochlazení ekonomiky, což je naprosto normální a zdravý proces.

Nemá smysl se ho snažit donekonečna oddalovat, protože tím se jen prohlubuje neefektivita a v důsledku nafukují bubliny. Myslím, že spousta firem mi dá za pravdu, že naše ekonomika už recesi potřebuje.

Dokládají to i data z pracovního trhu. Najít dneska nové schopné zaměstnance je takřka nemožné a udržet si stávající mnohdy finančně neúnosné. To je situace, kdy žádná monetární opatření nepomůžou, protože ekonomika je kvůli nedostatku lidského kapitálu na hraně svých možností. Proto jenom říkám, abychom se připravili na to, že po letech hojnosti nás nyní čeká slabší období. To je vše.

O autorovi

Jan Traxler

Jan Traxler je privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment ManagementPatří k předním českým expertům v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Preferuje investice, které generují stabilní výnosy. Publikuje pravidelně v řadě médií zaměřených na finance a investování. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz. Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Jan Traxler

Autor článku Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku 2004. Patří mezi průkopníky... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+178
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 54 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 10. 2019 9:05, Honza

To Chk: možná pan Traxler upozorňuje na to, že něco není v pořádku a to prostě nelze oddiskutovat. Růst akcií prostě neodpovídá realitě a peníze uměle pumpované do jejich odkupu se na tom jistě podílí. Už aby to prasklo... Ten šílený zápas manažerů o svoje prémie a ne o to, aby daná firma byla zdravá...

Zobrazit celé vlákno

+71
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 10. 2019 2:14, pomeranc

je nacase zvednout minimalni mzdu aspon na trojnasobek. to zvedne poptavku a ekonomika poleti a poleti ... bude to krasa

-78
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (54 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

ekonomika, světová ekonomika

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services