Hlavní obsah

SPD hrozí pokuta

Praha

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí zjistil 17 pochybení u SPD při kontrole kampaně do sněmovních voleb 2017. Vyplývá to z dokumentu úřadu, který zveřejnil v pondělí. Hnutí SPD například pozdě převedlo nevyužité peníze z volebního účtu nebo nezveřejnilo údaje o všech kandidátech hradících náklady kampaně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura

Článek

Úřad může zahájit správní řízení nebo jen zadat příkaz o uložení pokuty. Ze zákona hrozí pokuta s horními hranicemi pohybujícími se ve stovkách tisíc korun.

SPD už v minulosti dostala pokutu 45 tisíc za to, že si předčasně převedla peníze z volebního účtu na účet provozní. Po uložení pokuty je hnutí vrátilo na volební účet. Nyní však chybovalo v tom, že nevyužité peníze z volebního účtu odeslalo 252 dní po konci zákonem stanovené lhůty, která vypršela loni 23. dubna.

Alespoň vás základně dovzdělám. Docent historie nabízí poslancům SPD semestr

Domácí

SPD také nezahrnulo do zprávy o financování kampaně část nákladů, nezveřejnilo údaje o všech kandidátech hradících náklady kampaně, nezahrnulo tam některé faktury, neuvedlo zadavatele ani zpracovatele tiskovin, neuvedlo všechny poskytovatele bezúplatného plnění, včas nezveřejnilo údaje o některých dárcích nebo užilo peníze z volebního účtu na něco, co nesouviselo s kampaní.

Dohledový úřad už na jaře informoval, že kvůli pochybnostem provede přímou kontrolu u šesti stran v souvislosti s kampaní do voleb 2017. Kromě SPD se to týkalo ANO, ČSSD, ODS a mimo Sněmovnu také Realistů a zemanovců.

Reklama

Výběr článků

Načítám