Správa železnic se má stěhovat na Smíchovské nádraží, do Fantovy budovy se nevejde

Nádraží Praha-Smíchov. Pramen: FB SŽDCNádraží Praha-Smíchov. Pramen: FB SŽDC

Správa železniční dopravní cesty přenese své sídlo z Dlážděné ulice v centru Prahy na Smíchovské nádraží. Alespoň taková je představa

Správa železniční dopravní cesty přenese své sídlo z Dlážděné ulice v centru Prahy na Smíchovské nádraží. Alespoň taková je představa generálního ředitel SŽDC Jiřího Svobody, o které se zmínil v rozhovoru pro server iDnes.cz. Upřesnil tak dřívější informace o přenesení části administrativy na Smíchov.

„Považuji to za velmi výhodné a logické řešení,“ řekl deníku Zdopravy.cz Svoboda. Podle něj dojde k přesunu pod jednu střechu všech složek generálního ředitelství, jehož část je například i v Křižíkově ulici.

Věc má ale háček. K velkému stěhování má dojít až po chystané rekonstrukci nádraží, která se ovšem odkládá. Stavba za zhruba 400 milionů měla začít už letos na jaře (a skončit na jaře 2022), SŽDC ji ale musela posunout. Na popud ministerstva dopravy musí sladit plány s Prahou, která chce v místě stavět autobusový terminál.

„Do konce příštího roku bychom měli mít projekt, zároveň chceme vypsat výběrové řízení,“ doplnil Svoboda. Přinejlepším se tak Smíchovské nádraží začne opravovat v roce 2021. Sídlu SŽDC bude vyhrazeno jižní (při pohledu z ulice levé) křídlo budovy.

Severní část bude vyhrazena komerci. Na nádraží má nově vzniknout například prostor pro supermarket, toalety se přemístí blíže k hlavní trase pro cestující, ve druhém podlaží v místě stávající restaurace se plánuje zachování gastronomického provozu, ale v podobě takzvaného food courtu. Na nádraží budou vybudovány i nové výtahy a eskalátory do druhého podlaží. Půjde o největší rekonstrukci budovy od jejího vzniku v polovině 50. let. 20. století.

Nabízí se přitom otázka, proč se SŽDC nepřestěhuje na hlavní nádraží, které aktuálně rekonstrukcí prochází. Podle Svobody by se tam ale administrativa správců železnic nevešla. O využití současného sídla v Dlážděné jedná organizace s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. V případě, že jej stát nebude potřebovat, může dům v lukrativní poloze na dohled od Prašné brány prodat.

Tagy Smíchovské nádraží SŽDC Top
37 komentářů