Hlavní obsah

Film Sněžný kluk se nebude kvůli čínské propagandě promítat ani v Malajsii

Právo, Novinky, rm, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po Vietnamu a Filipínách zasáhla proti nové animované pohádce studia DreamWorks Sněžný kluk také Malajsie. Z filmu měla být vystřižena scéna, kde je na mapě jihovýchodní Asie vidět Jihočínské moře i s vyznačenými čínskými nároky. Studio Universal ale zásah odmítlo, a tak se film promítat nebude.

Foto: Evan Agostini, ČTK/AP

Maskot v podobě hlavní postavy filmu Sněžný kluk.

Článek

Malajsijský distributor United International Pictures v pondělním prohlášení uvedl: „Universal se rozhodl neprovést střih požadovaný malajsijským cenzorským úřadem, a tak nebude možné film v Malajsii uvést.” Promítán měl být v zemi od 7. listopadu. Universal je majitelem studia DreamWorks.

Film měl problémy už v dalších zemích. Vietnam ho úplně stáhl z kin, filipínské ministerstvo zahraničí napřed vyzvalo k vystřižení scény a bojkotu filmu, ten se ale v zemi od minulého úterý také nepromítá. Čínské nároky vůči Filipínám neuznal v roce 2016 mezinárodní rozhodčí soud v Haagu, Peking však oznámil, že se tímto rozhodnutím nebude řídit.

Snímek je příběhem holčičky ze Šanghaje, která se spřátelí s yettim, jemuž pomáhá dostat se na Mount Everest.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vietnam stáhl pohádku Sněžný klukVideo: Reuters

Vůbec se netýká tématu čínských územních nároků. S těmi nesouhlasí Vietnam, Malajsie, Indonésie, Filipíny a Brunej. Podle BBC je otázkou, proč se mapa ve filmu vůbec objevuje.

K otázce se nevyjádřily ani DreamWorks, ani šanghajské studio Pearl, které se na snímku podílelo.

Ve Vietnamu skončila pohádka Sněžný kluk, Čína si v ní nárokuje Jihočínské moře

Svět

Malajsijský premiér Mahathir Mohamad v souvislosti s kauzou v pondělí vyzval k mírovému řešení sporu a varoval, že rostoucí čínská i americká přítomnost v oblasti ohrožuje klíčové námořní cesty.

Do českých kin přijde Sněžný kluk tento čtvrtek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám