Jablonci došla trpělivost, neznámou šelmu mohou myslivci odstřelit

  13:32
Jabloneckému magistrátu došla trpělivost s kočkovitou šelmou, která se pohybuje v lesích kolem města. Vydal proto povolení k odlovu a tedy i odstřelu. Stále se však neví, o jaké zvíře jde.

Šelmu zachytila fotopast v Lukášově | foto: myslivecké sdružení Harcov

Podle magistrátu se neustále objevují indicie, že se neznámá šelma stále vyskytuje na Prosečském hřebenu. 

„Primárně budeme usilovat o to, aby šelma byla odchycena živá,“ vysvětluje Martina Syručková z oddělení krizového řízení a dodává, že k odlovu jsou oprávněni myslivci, případně městská či státní policie. Vyloučený není ani odstřel zvířete.

Vydané povolení se však nevztahuje na chráněnou krajinnou oblast, ale jen na území města. „Předpokládáme, že Agentura ochrany přírody a krajiny ČR jej vydá v nejbližší době,“ říká za oddělení životního prostředí Lucie Vavrušková.

Město nadále upozorňuje obyvatele, aby byli obezřetní při pohybu ve volné přírodě. Pokud spatří neznámou šelmu, mají neprodleně volat na linky 156 nebo 158. A to i v případě, že by našli uhynulou kočkovitou šelmu.

Zvíře bylo poprvé spatřeno před zhruba měsícem. Na začátku října jej zachytila fotopast v Lukášově. 

„Potvrdilo se, že nějaká šelma se tu skutečně pohybuje. Nejsou to jen fámy. Dokazují to snímky z fotopastí, které tu jsou rozmístěny ve spolupráci s honitbou v Rádle, existují i svědectví lidí,“ řekl před časem primátor Jablonce Jiří Čeřovský. Snímky z fotopastí zkoumali odborníci. 

„Provedli různá měření a porovnávání a dospěli k závěru, že nejde o žádnou kočku domácí, ale něco skutečně většího, výrazně jiný druh, opravdovou šelmu. Takže určité nebezpečí tu hrozí, protože to zvíře se pohybuje i kolem zástavby. Ovšem druh té šelmy se z pořízených snímků nepodařilo určit,“ vysvětlil Čeřovský.

Bezpečnostní rada města už předtím zamítla použití pastí na odchyt šelmy v lesích, stejně jako použití narkotizační pušky. „Aby narkotizační puška byla účinná, musela by ta šelma být nehybná a vzdálená od střelce maximálně na deset metrů, což je v podstatě nemožné,“ dodal primátor.

Autor: