Listopad v chomutovské knihovně: Podzim ve znamení svobody a plný pestré kulturní nabídky
ilustrační foto
Chomutov

Chomutov - Na co se můžete v listopadu těšit v chomutovské knihovně? V neděli 3. listopadu od 17 hodin nabídne na velkém sále v rámci projektu LiStOVáNí scénické čtení z knihy Mé dětství v socialismu (soubor povídek více než 60 osobností) – vtipné, dojemné, mrazivé a originální texty zaručeně vyvolají proud vašich vlastních vzpomínek, emocí a zážitků z té doby a pokud jste se narodili až po sametové revoluci, pak zůstanete v úžasu nad tím, v čem vaši rodiče museli každodenně žít a jak moc se tehdejší svět lišil od dnešního.

Spisovatelé do knihoven (i do té chomutovské)

Asociace spisovatelů a české knihovny společně připravili na školní rok 2019/2020 (září až červen) 3. ročník projektu autorských čtení, jehož název zní Spisovatelé do knihoven. Princip tohoto projektu je jednoduchý: 10 autorů v 10 knihovnách během 10 měsíců.

V úterý 5. 11. od 17 hodin se můžete setkat v pořadí již s třetím spisovatelem, který navštíví chomutovskou knihovnu, a tím bude Markéta Hejkalová. Markéta Hejkalová je spisovatelka, nakladatelka a překladatelka finské literatury. Vystudovala finštinu a ruštinu na Filozofické fakultě univerzity Karlovy. Debutovala v roce 1988 novelou Mimo mysu.

Od roku 1991 každoročně pořádá Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě a společně s manželem zde provozuje rodinné nakladatelství Hejkal. V druhé polovině devadesátých let byla konzulkou a kulturní atašé na českém velvyslanectví ve Finsku. Od roku 2006 je místopředsedkyní Českého centra PEN klubu a čtyři roky byla členkou mezinárodního výboru světového PEN klubu. Kromě románů píše také povídky, knihy faktu a přeložila mnoho knih finské literatury, zejména díla Miky Waltariho a Arta Paasilinny.

Mezi její díla mimo jiné patří: Kouzelník z Pekingu (2008), Andělé dne a noci (2012), Měj mě rád/a (2017). Její knihy byly přeloženy do angličtiny, němčiny, ruštiny, bulharštiny, albánštiny a srbštiny. Je dcerou spisovatelky Hany Pražákové a historika a hungaristy Richarda Pražáka. Žije v Havlíčkově Brodě.

Ve čtvrtek 7. 11. od 18.00 hodin se bude konat cestopisná přednáška Cesta kolem světa II. s místní rodačkou Májou a její kamarádkou Alčou. Cesta Máji a Alči vedla od mrznoucí Čínské zdi a slavení čínského nového roku v Hongkongu přes téměř opuštěný ostrov na Filipínách, přátelský Vietnam, kulinářské Thajsko, historií prodchnutou Kambodžu, moderní Singapore, přes kávové Bali, světadíl protinožců, pohádkový Nový Zéland až k hranici Mexika, odkud šly pěšky do Kanady, proletěly se na divokou Aljašku a zakončily cestu zasněženou Kanadou. Cestovaly, jak to šlo, stopem, pěšky, skútrem a jejich destinace vybíraly nabízené lowcost lety. Bydlely ve stanu, autě, pod hvězdami, v hamace, u lidí i v hostelech. Ukulele je jejich nejlepší parťák a otevřelo jim i zavřené dveře.

V pondělí 11. 11. od 17.00 hodin se mohou návštěvníci těšit na besedu s Tomášem Vejmolou TUKTUKEM Z THAJSKA PŘES PŮL SVĚTA AŽ NA MORAVU. Tomáš Vejmola alias Tomík na cestách se vydal na další neskutečnou cestu. Tentokrát vyrazil s tuktukem z Thajska až na Moravu! Tuktuk je thajská tříkolka, kterou si Tomík pořídil v Thajsku a bez jakýchkoli zkušenosti se úplně sám vydal s tímto 35 let starým vozem na roční cestu přes půl světa. Projel tak 13000 km přes Thajsko, Myanmar, Indii, Nepál, Írán, Turecko, Bulharsko, Srbsko, Maďarsko a Slovensko, až jej přesně do roka a do dne dotlačil na Moravu. O tom, že to jde, když se chce, jak zvládnou těžké situace, nebo jaký to je být sám jeden rok na dobrodružné cestě a mnoho barvitých historek plných neskutečných situacích, nabídek k sňatku, útěků před slonem, příšerných Indů ale i nádherného Íránu vám Tomík s humorem a jistou nadsázkou mile rád poví za doprovodu fotografií, hudby a videí promítaných na plátně.

17. listopadu od 18 hodin v Den boje za svobodu a demokracii zve knihovna k hudebnímu setkání. Pozvání k této výjimečné události přijalo karlovarské RICCIO QUARTETTO. Pro návštěvníky se mimořádně rozezní prostor Kaple Božího hrobu v kostele sv. Ignáce. Jedinečné nástrojové složení najdete u karlovarského RICCIO QUARTETTO, které uvede koncert u příležitosti významného státního svátku. Radka Ondráčková – hoboj, Alina Hlavatá – housle, Martin Forman – viola, Martin Ondráček – violoncello z programu: W. A. Mozart – hobojový kvartet F dur, KV 370, E. Elgar – Andante sostenuto & Allegro pro hobojový kvartet a další. Vzhledem k tomu, že kapacita prostoru Kaple Božího hrobu je omezená, doporučujeme rezervaci vstupenek (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

Následující den, tedy 18. 11. od 17 hodin, proběhne beseda Cesta za životem a čajem po Taiwanu. Beseda o Taiwanu s vařením tradičního čaje a ukázkou čajového ceremoniálu. Akci doprovodí malá výstava fotografií.

Taiwan Cha je platforma, která se snaží přiblížit život a kulturu na Taiwanu. Její dva zakladatelé Petr a Roman na Taiwanu trávili více jak rok života a při návratu do Čech zjistili, že se tu o tomto nádherném ostrovním státě moc neví. Proto rozjeli projekt Taiwan Cha, s jehož pomocí píší o dění, historii a kuriozitách na Taiwanu, nabízí čaje dovezené od tamních farmářů, distribuují taiwanskou literaturu a přednáší o cestování po tomto pacifickém státě.

26. 11. od 17 hodin se uskuteční kulturní večer k projektu Přísečnice žije – Pressnitz lebt, čtení studentů, prezentace projektu, hudební doprovod. Co se stane, když se potkají studenti z Kadaně s těmi z Annabergu? Vzniknou dobré nápady! A co teprve, když se sejdou s pamětníky ze zaniklé Přísečnice? Vznikne kniha! Zveme návštěvníky Chomutovské knihovny na představení projektu a stejnojmenné autorské knihy "Přísečnice žije – Pressnitz lebt". Kulturní podvečer doprovodí svými skladbami kytarista Petr Linhart.

V listopadu otevírá knihovna dvě nové výstavy. Návštěvníci se mohou těšit na:

Lenka Herzogová – Doteky, v galerii Špejchar. Umělecký záběr Lenky Herzogové zahrnuje textilní tvorbu, alternativní grafiku a malbu. Výstava Doteky představí průřez její výtvarnou tvorbou s důrazem na kombinace a jejich nekonečné možnosti. Zároveň tvoří průhled do autorčiných inspiračních zdrojů.

vernisáž: 20. 11. 2019 od 17 hodin
trvání výstavy: 21. 11. – 10. 1. 2020

Marie Svobodová – Babí léto v pastvinách, v galerii Lurago Autorka vytváří reminiscenci na výstavu Pastviny a závodiště z roku 1989 ve chvíli pádu minulého režimu, doplněnou novými díly, v novém společenském prostředí a v nové osobní situaci. Tak trochu inventura, tak trochu nový rozjezd, který ideálně zapadá do listopadových událostí, které si každoročně připomínáme v Den boje za svobodu a demokracii.

vernisáž: 28. 11. 2019 od 17 hodin
trvání výstavy: 29. 11. – 25. 1. 2020

Chomutovská knihovna letos pokračuje v promítání nejlepších dokumentárních filmů o lidských právech z festivalu Jeden svět v rámci projektu Promítej i ty! Promítat se bude vždy poslední pátek v měsíci od září 2019 do března 2020. Vstup na promítání bude zdarma. V listopadu se mohou návštěvníci těšit na dánský dokument Poslední sny v režii Estephan Wagner. Jde o dokument, který se zabývá seniorskou tematikou. 29. listopadu od 18 hodin ve velkém sále knihovny.

Další listopadové informace a akce, které by mohly zaujmout:

Čtenáři Chomutovské knihovny si už zvykli, že mimo otevírací dobu knihovny mohou vracet vypůjčené knihy prostřednictvím dvou malých biblioboxů. Protože je tato služba čím dál oblíbenější, zakoupila knihovna velký profesionální bibliobox, do kterého se vejde mnohem více knih. Knihy jsou do něj vkládány i šetrnějším způsobem, takže nedochází k jejich poškozování. Bibliobox je umístěn u hlavního vchodu do knihovny z Palackého ulice.

5. 11. tvořivá dílna – Hedvábné šátky (rezervace nutná)
5. 11. - volná místa v kurzu německého jazyka pro seniory
7. 11. a 14. 11. – sebeobrana pro seniory
10. – 24. 11. - oslavíme Den poezie knihovnou plnou básniček
12. a 13. 11. - besedy s ilustrátorem dětských knih Adolfem Dudkem – skvělá show, při které se děti zábavnou formou seznámí s prací ilustrátora knih. (nutná rezervace tříd)
13. 11. – první veselý relaxační kurz s překvapením pro A3V (Akademie 3. věku)
13. 11. - informační lekce v oddělení beletrie od 15 hod. Naučí návštěvníky pracovat s online katalogem knih, s osobním účtem na internetu, rezervovat si knihu apod.
20. 11. přednáška – Archiv, tajemné místo, kde se zastavil čas? (A3V)
21. 11. křest knihy Tajemné stezky hornickou krajinou od 17.00 hod. na velkém sále

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru