Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hradecká koželužna má šanci na záchranu, demolice není nutná

  16:20
Zůstanou v hradeckých Kuklenách části někdejší koželužny, nebo zmizí i takzvaná malá hala a komín? Podle nejnovějšího statického posudku torzo bývalé továrny v okrajové části Hradce Králové zachránit půjde. Teď jde jen o to, zda stejný názor zaujme i koalice. Zatím se totiž neshodne. Záležet bude i na finanční náročnosti.

Už nyní je jisté, že pozůstatky bývalé továrny na kůže Josefa Seyfrieda ze začátku minulého století to nebudou mít lehké. Mají sice silné zastání památkářů po boku s jedním z největších expertů na tovární komíny Martinem Vonkou, na druhou stranu by se jejich záchrana neobešla bez výdajů města. 

Stavem malé haly a komína se dopodrobna zabývá čerstvý statický posudek, který má MF DNES k dispozici. Nejdůležitějším zjištěním je, že oba objekty vůbec nejsou v beznadějném stavu, jak se třeba ještě loni domnívalo bývalé vedení města, podle kterého byla demolice nezbytná. 

Z expertizy vyplývá, že malá hala je navzdory nájezdům zlodějů kovů a tragickému zabezpečení proti povětrnostním vlivům ve velmi dobré kondici. Výjimkou jsou strop a krov, které jsou v havarijním stavu. 

„Malá hala je ze statického hlediska objekt, který bude po opravě nosných konstrukcí bezpečně využitelný pro občanské účely. Rozhodnutí o novém využití závisí zcela na tom, zda a jakou funkci se pro tento objekt podaří najít,“ konstatuje František Futera, autor statické zprávy.

Zevrubná kontrola 33,5 metru vysokého komína prokázala jeho výchylku 23 centimetrů od svislé osy. Horší je neřízené chátrání tělesa komína hlavně v horní části. Existují dvě řešení. Pomohla by vnitřní vyztužená betonová vrstva. To druhé je nepoměrně drastičtější a areál by esteticky utrpěl - stabilitu by komínu zajistilo snížení až o deset metrů.

„Je především třeba zvážit budoucí uplatnění komínového tělesa v rámci nové výstavby, a to po stránce architektonické i po stránce funkční, a takto vzešlé ideji pak přizpůsobit technické řešení komínového tělesa,“ navrhuje Futera.

Pozůstatky koželužny již potenciální uplatnění mají, podle projektové dokumentace by měly být součástí areálu sociálního bydlení s názvem Harmonie III.

Jenže ani hradecká koalice se zatím nedokáže shodnout, zda průmyslové pozůstatky zachovat. „Kdyby se komín koželužny měl snížit až o deset metrů, jeho zachování by podle mě postrádalo smysl. Bude ale ještě záležet na výsledcích jednání s koaličními partnery, kteří vyžadovali zachování a tedy oddálení demolice. To je teprve před námi. Sama za sebe mohu říct, že by se mi líbil celý areál s malou halou, komínem i hodinami s věžičkou. Podle mě skládat drobné finanční prostředky do záchrany komína při jeho snížení není úplně efektivní,“ říká náměstkyně primátora Věra Pourová (ANO).

Opačný názor má zvláště Změna pro Hradec a Zelení. „Posudek dopadl poměrně dobře. Zvlášť v případě malé haly se ukázalo, že zdivo je zdravé a půjde bez problémů opravit. Komín sice nesplňuje současné normy, ale to je celkem očekávatelné. Statický posudek rozhodně neprokázal, že je nutné stavby zbourat, teď s tím tedy můžeme dál pracovat. Budeme dál zpracovávat projekt komplexu Harmonie III a budeme se snažit, aby koželužna byla do návrhu zapracována,“ zdůrazňuje radní Adam Záruba.

S koželužnou zanikne část hradecké historie

Hradecký archeolog Radek Bláha se džbánkem z 18 . století nalezeným v roce 2014...

S tímto názorem se ztotožňují i památkáři. „Sice se dalo předpokládat, že statika komína podle současných norem nevyjde, ale demolice je z mého pohledu úplně zbytečná. Z toho mála, co v Kuklenách po koželužně zůstalo, má smysl zachovat komín i malou halu, a to jako paměť místa, symbol průmyslu i jako orientační bod. Především se však jedná o součást kulturního a industriálního dědictví města, kterou je potřeba zachovat,“ upozorňuje Rudolf Khol, předseda Společnosti ochránců památek ve východních Čechách, který by za daných okolností nic nenamítal ani proti snížení komína.

Martin Vonka, který se mapování továrních komínů věnuje na Stavební fakultě ČVUT v Praze, napsal již čtyři publikace o továrních komínech a provozuje web fabriky.cz, nejenže záchranu komína doporučuje, ale minulý týden sepsal zprávu o možném budoucím využití. Konstatuje například, že stavba nemá nadstandardní architektonické kvality, a proto by ubourání nezpůsobilo nenahraditelné škody.

Komín s protézou

Zároveň uznává, že komín by poněkud utrpěl, a tak přichází s odvážným návrhem. 

„Ubouraný komín by díky novým proporcím vypadal nezvykle. Proto navrhuji řešení, které sice nemá u nás obdoby, ale například v Nizozemsku je běžné. Ubouranou výšku by šlo nahradit vylehčenou ocelovou konstrukcí. Komín dostane přirozenější proporce, neztratí na autenticitě a co víc – kontrastem starého a nového dostane poutavý vzhled. Mohl by se stát prvním českým komínem s touto konstrukcí, stal by se centrem pozornosti nejen odborné veřejnosti a navíc by navázal i na již povedenou realizaci ve městě, tedy ocelové atrapy hvozdových komínů místního pivovaru,“ upozorňuje na budovu krajského úřadu. 

„Navíc by se dala ocelová konstrukce doplnit o noční nasvětlení, čímž by realizace dostala další rozměr,“ dodává Vonka.

„I komínu lze dát nový smysl, například může sloužit jako vyhlídka. Vzhledem k tomu, že ani komín ani hala nejsou památkově chráněné, nejsou zde požadavky na autenticitu. Pro mě je dobrý jakýkoli počin na zachování historie, ale v tomto případě si musí říct vlastník, jak moc je to pro něj perspektivní,“ říká Jan Falta, vedoucí odboru památkové péče na hradeckém magistrátu.

  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

První záchranka na elektřinu. V Hradci od ní očekávají výkon a levnější provoz

24. dubna 2024  15:35

Záchranáři v Hradci Králové si jako první v republice pořídili pro výjezdovou skupinu s lékařem...

Basketbalistka Čuperková završila kariéru. I bez medaile byl konec příjemný, říká

24. dubna 2024  14:31

Do osmé sezony v hradeckém dresu vstoupila Kristýna Čuperková kvůli dlouhému zranění se zpožděním a...

Přesuny v extralize: Hradecký útok posílí Pour z Plzně, do Vítkovic míří Hladonik

24. dubna 2024  12:13,  aktualizováno  13:38

Hokejisté Hradce Králové získali novou posilu do útoku. Barvy Východočechů bude hájit Jakub Pour,...

Policie rozbila gang falešných bankéřů. Volali z Ukrajiny, obrali stovky důvěřivců

24. dubna 2024  12:03

Královéhradečtí policisté rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí podvody tzv....

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...