Porážka pro USA: Číňanů je mezi nejbohatšími lidmi víc než Američanů

Hodnota majetku domácností v celém světě se zvýšila o 2,6 procenta na 360 bilionů dolarů (8,3 biliardy Kč), majetek v přepočtu na jednoho dospělého pak vzrostl o 1,2 procenta na rekordních 70.850 dolarů (1,6 milionu Kč). Ve své zprávě za období od poloviny roku 2018 do poloviny roku 2019 to dnes uvedl výzkumný institut při švýcarské bance Credit Suisse.

Poprvé se mezi deseti procenty nejbohatších lidí na světě ocitlo více Číňanů než Američanů.

Total global wealth grew by 2.6% in the last year. Find out which regions saw the biggest increases. #CSgwr

— Credit Suisse (@CreditSuisse) October 21, 2019

Podíl českých domácností na celosvětovém bohatství aktuálně činí s 550 miliardami dolarů 0,2 procenta. Zpráva také uvádí, že v přepočtu na dospělého se majetek Čechů od roku 2000 zvýšil z 11.687 dolarů na 64.663 dolarů (skoro 1,5 milionu Kč).

Spojené státy a Čína k růstu celosvětového bohatství přispěly nejvíce, a to navzdory vzájemnému obchodnímu napětí. Výrazný podíl na tom měly mimo jiné nemovitosti. Majetek čínských domácností se zvýšil z 3,7 bilionu dolarů v roce 2000 na současných 63,8 bilionu dolarů. Znásobil se tedy sedmnáctkrát, zatímco ve většině ostatních zemích se jen ztrojnásobil. Mezi deseti procenty celosvětově nejbohatších lidí je 100 milionů Číňanů a 99 milionů Američanů.

V polovině letošního roku bylo podle průzkumu Credit Suisse na celém světě zhruba 46,8 milionu dolarových milionářů, což je ve srovnání se zprávou z předchozího roku o 1,1 milionu více. Z více než poloviny se na tomto nárůstu podílely Spojené státy, kde jich přibylo 675.000. V USA také žije asi 40 procent všech dolarových milionářů.

V objemu majetku na jednoho dospělého pak obsadilo první příčku Švýcarsko (nárůst o 17.790 USD) následované Spojenými státy (nárůst o 11.980 USD).

Credit Suisse předpokládá, že v příštích pěti letech se hodnota majetku domácností ve světě zvýší asi o 27 procent na 459 bilionů dolarů. Počet dolarových milionářů by pak mohl vystoupit na 63 milionů.

Související

Bernard Arnault

Nejbohatším člověkem na světě je letos Bernard Arnault, uvádí Forbes

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle 37. ročníku žebříčku časopisu Forbes šéf podniku na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault. Majetek tohoto francouzského podnikatele časopis vyčíslil na 211 miliard dolarů (4,5 bilionu Kč). Na druhou příčku tak Arnault odsunul šéfa americké automobilky Tesla Elona Muska. Jeho majetek se ztenčil na 180 miliard z loňských 219 miliard dolarů.

Více souvisejících

nejbohatší lidé světa Čína Ekonomika USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy