Dnes Čtvrtek - zatazeno 11°C
Zítra Pátek - polojasno 16°C
Čtvrtek 25. 4. 2024
Svátek má Marek
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praha 5 mění přístup k rozpočtu. Na rok 2020 v něm chci jen připravené investice, říká radní Viktor Čahoj
Radnice Prahy 5 ve Štefánikově ulici. Foto: PP

Praha 5 mění přístup k rozpočtu. Na rok 2020 v něm chci jen připravené investice, říká radní Viktor Čahoj

Jelikož se letošní rok přehoupl už do poslední čtvrtiny, pro radního Prahy 5 Viktora Čahoje (TOP 09) je nyní prioritou příprava návrhu rozpočtu městské části na rok 2020. Proč chce k návrhu přistupovat jinak, než bývalo zvykem? A co si od toho slibuje? „Na základě zkušeností z minulých let půjdeme cestou maximálně realistickou,“ říká v rozhovoru pro server Pražský patriot.

V jaké fázi je příprava rozpočtu Prahy 5 na příští rok?
V těchto dnech detailně procházíme jednotlivé rozpočtové kapitoly. Posuzujeme potřebnost a výši běžných výdajů, ale také plánovaných investic. Například v oblasti majetku, zeleně a veřejného prostranství. Zatím jde příprava rozpočtu podle harmonogramu, rozpočet plánuji předložit v prosinci na posledním zasedání zastupitelstva v tomto roce. 

cahoj-radni-praha-5

Radní Prahy 5 Viktor Čahoj

Při nástupu do funkce radního jste řekl, že do rozpočtu budou zařazeny jen ty projekty, které bude městská část schopna v daném rozpočtovém období realizovat. Jak chcete realizovatelnost projektů posuzovat?
Ano, chci k návrhu rozpočtu pro následující rok 2020 přistupovat jinak. Na základě zkušeností z minulých let půjdeme cestou maximálně realistickou. Do rozpočtu zařadíme jen ty projekty, které jsou již v určité fázi rozpracovanosti. Tedy projekty, ke kterým máme hotovou projektovou dokumentaci a začnou se soutěžit. Veřejné zakázky mají totiž své zákonné lhůty, které neovlivníme, u větších projektů trvá tento proces v ideálním případě 3 až 4 měsíce. Následná realizace zabere také několik měsíců a často se pak stává, že k proplacení dojde až v následujícím roce. Proto je důležité zahrnout do rozpočtu na daný rok jen připravené investiční projekty. Pokud se bavíme o velkých projektech, které svou realizací přesahují jeden rok, je třeba do rozpočtu počítat jen s částkou, která se v daném roce reálně stihne proplatit.

Můžete uvést některé projekty, na které si městská část vyčlenila v letošním rozpočtu peníze a které se nestihnou vyčerpat?
Z nerealizovaných projektů v tomto roce mohu jmenovat například zateplení a výměnu oken v ZŠ Nepomucká, rekonstrukci objektu bývalého rakouského gymnázia pro potřeby FZŠ Drtinova nebo rekonstrukci objektů a inženýrských sítí v památkové zóně Buďánka.

Změní se v připravovaném rozpočtu oproti předchozím letům některé rozpočtové priority a v jakých oblastech dojde k navýšení prostředků?
V oblastech týkajících se platů nebo sociální problematiky se navýšení nevyhneme, protože musíme zohlednit zákonné požadavky. V ostatních oblastech budeme držet výdaje na stejné nebo nižší úrovni ve srovnání s rokem 2019.

Má Praha 5 na velké investice našetřeno z minulosti dostatek prostředků?
Praha 5 má z minulosti poměrně velkou finanční rezervu v porovnání s ostatními městskými částmi. Peníze pochází převážně z privatizací domů a bytů a jsou určeny na další rozvoj a investice. Finanční rezerva ale není nekonečná, a proto se zaměřím na hledání spolufinancování i z dalších zdrojů.

Jak se daří Praze 5 čerpat prostředky z fondů EU a budete se snažit něco změnit?
Čerpat neinvestiční dotace se Praze 5 daří celkem dobře. Jedná se převážně o spolufinancování projektů našich základních a mateřských škol. V oblasti investičních dotací se musíme zlepšit. Zároveň se stále častěji mluví se o tom, že Praha se stává bohatým regionem a po roce 2021 bude obtížnější žádat o dotace na investiční projekty z Evropské unie. Jak říkám, na tuto oblast se chci zaměřit, příležitosti tu stále jsou, je třeba jich smysluplně využít.

Chystá Praha 5 novinky v oblasti informačních technologií, které máte ve vedení městské části také na starost?
Vize i nápady mám a v současné době připravujeme plán rozvoje IT na další roky. Informatiku chci řešit koncepčně a předvídatelně. Je ještě brzy jmenovat konkrétní novinky v oblasti IT, ale rád bych zmínil, že Praha 5 má v tuto chvíli dobrý a funkční základ a je na čem stavět.


Autor: red

Primátor Svoboda zavítal v rámci návštěv v městských částech také do Řep

29. března 2024 v 19:57

Jednání o hotových, rozestavěných, ale i plánovaných projektech tvořilo hlavní část programu primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS) během jeho návštěvy Prahy 17, kterou tvoří městská čtvrť Řepy. Setkání s představiteli místní radnice se uskutečnilo ve středu...

Další články
Nahoru