Babišův Pokorný dostane vyznamenání od prezidenta

Prezident Miloš Zeman udělí příští týden 43 státních vyznamenání. Metál dostane i právník Pavel Smutný, pro mnohé kvůli jeho minulosti poměrně překvapivě. Odemykáme text z březnového tištěného časopisu Neovlivní.cz, který poodhaluje, co je Pavel Smutný zač.

Publikováno v tištěném časopise Neovlivní.cz v březnu 2019: S nástupem Andreje Babiše k moci se u státních firem začalo významně dařit advokátní kanceláři právníka, někdejšího svazáka a dnešního mecenáše Pavla Smutného. Co stojí za úspěchem premiérova neformálního rádce?

Premiér Andrej Babiš má hned několik oblíbených terčů. Přední místo na jeho blacklistu zaujímá právník Radek Pokorný. Přítel bývalého předsedy vlády Bohuslava Sobotky a advokát, jenž zanechal stopy v mnoha obchodních případech spojených se státem. A také muž, kterému Andrej Babiš vyčítal, že ke svému byznysu využívá vazby na premiéra Sobotku.

Jenže jak se ukazuje, sám Andrej Babiš má svého Radka Pokorného.

Právník Pavel Smutný při přebírání ceny za podporu kulturního dědictví. Zdroj: pavel-smutny.cz

Tak se alespoň začalo v politickém zákulisí přezdívat právníkovi Pavlovi Smutnému, který podle insiderů rád dává najevo své dobré vztahy s premiérem. Ostatně je potvrdil i v rozhovoru pro Neovlivní.cz. „Podílel jsem se na přípravě premiérovy cesty do Izraele. Nyní řeším i věci spojené s jeho cestou do USA,“ tvrdí například.

Pavel Smutný býval předsedou celoškolského výboru SSM celé Karlovy univerzity. V roce 1992 pak založil se svým kolegou z pražských práv Jaromírem Císařem advokátní kancelář. Jako třetího přibrali Zdeňka Češku, normalizačního rektora Karlovy univerzity.

Za poslední dva roky se pak jeho kancelář stala rekordmanem mezi právnickými firmami, které získávají státní zakázky. Podle údajů dostupných na databázi veřejných smluv Hlídač státu dává advokátní kanceláři Císař, Češka, Smutný z eráru nejvíc vydělat státní společnost SŽDC.

Za roky 2017–2018 tato státní firma uzavřela s kanceláří smlouvy za 30 milionů korun, včetně DPH.

Následuje hlavní město Praha se smlouvami za 15 milionů, Brno se 13 miliony, Generální finanční ředitelství s 11 miliony, státní firma MERO se sedmi miliony, Moravskoslezský kraj se 6 miliony, Dopravní podnik Prahy s pěti miliony a drážní úřad rovněž s pěti miliony.

Jde přitom o firmy či úřady, které jsou přímo řízené nebo v gesci politiků z hnutí ANO.

Jejich zástupci shodně tvrdí, že známosti a konexe Pavla Smutného v zakázkách nehrály žádnou roli. „SŽDC postupuje zcela v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek a interními předpisy regulujícími tuto oblast,“ říká mluvčí firmy Radka Pistoriusová.

Rozpínavost kanceláře Pavla Smutného přitom nejlépe ilustrují právě data ze SŽDC. Za první pololetí roku 2017 tu její právníci získali smlouvy za šest milionů, za celý rok 2016 to pak bylo jedenáct milionů. O rok dříve to přitom byly jen dva miliony za celých 12 měsíců.

Nárůst zakázek pro Smutného kancelář státní firma SŽDC vysvětluje tak, že zkrátka přibylo případů, v nichž potřebují právníky.

„Objem poptávaných právních služeb souvisí s vývojem konkrétních právních kauz a sporů, které v průběhu času vyvstávají. A současně je navázán na velké investiční akce, kterých v posledních letech SŽDC realizovala a realizuje hned několik. AK Císař, Češka, Smutný poskytuje SŽDC poradenství v některých dlouhodobých a klíčových investičních projektech, které v roce 2018 vrcholily, čemuž odpovídá i objem zakázek na právní služby,“ prohlásila Pistoriusová.

Stejně mluví i bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová, za jejíž éry se kanceláři v hlavním městě a jeho firmách také dobře dařilo: „Jejich kancelář vyhrála výběrová řízení. A právníci, s nimiž jsem se potkala z jejich kanceláře, byli velice profesionální.“

Pavel Smutný v rozhovoru nezastírá, že se s premiérem Andrejem Babišem zná. Odmítá ale, že by svého vztahu s nejmocnějším politikem zneužíval, jak se o něm tvrdí v byznysovém a politickém zákulisí.

„Nejsme lobbisti, ani zloději. Úzkostlivě dbáme na svoji pověst,“ říká Smutný. Přiznává ovšem, že ví, jak o něm mluví konkurence. „Ano, někteří o mně roznášejí příšerné věci.“

K tématu
» Zpráva o stavu nejvlivnějších zákulisních hráčů: Konec starých časů
» Kam zmizeli klíčoví hráči Pokorný a spol.?
» Někdejší zákulisní hráč č. 1 vyhrál soud o dobrou pověst

Smutný například podle hned několika na sobě nezávislých zdrojů při jednání s manažery státních firem vždy zdůrazňuje svoji blízkost s premiérem. A ne vždy o tom musí Andrej Babiš přímo vědět. Smutnému mimo jiné nahrává fakt, že si dokázal získat důvěru Babišovy spolupracovnice Tünde Bartha, která fakticky řídí Úřad vlády. Díky tomu má například přehled o premiérově programu a může dávat na odiv, jak je informovaný.

„Ten svět funguje tak, že když něco nadšeně tvrdíte, lidé vám to věří. Když aktivně lžete a ukážete se někde společně s Babišovým právníkem Bílkem nebo přímo s premiérem, stačí to. Je to svět lží a podvodů a ti manažeři se zkrátka bojí,“ popisuje fungování zákulisí jeden z kdysi nejvlivnějších hráčů.

Pavel Smutný nicméně trvá na tom, že jsou to jen ošklivé pomluvy zneuznané konkurence: „Všechny smlouvy, které máme, jsou podepřeny reálnou agendou. Možná jsme v minulosti neměli tak velký objem, ale souvisí to s tím, že těch věcí, kdy státní firmy či úřady potřebují právní pomoc, prostě přibylo. Naopak ti, co tam byli před námi, to tam těžili jak v dole. My sice také nejsme levní, ale z naší strany to je stoprocentně poskytnutá služba.“

Cesty Pavla Smutného a Andreje Babiše se propojily před mnoha lety. Smutného kancelář kdysi získala lukrativní smlouvu ve státní firmě Čepro, kterou si už z doby byznysu snažil miliardář udržovat ve sféře svých zájmů. Smutný ale říká, že osobně se potkali až v roce 2011 v průhonické Sokolovně, když podnikatel chystal své hnutí ANO.

„Byla to zdvořilostní schůzka, žádná spolupráce z toho tehdy nebyla. Pak jsme se znovu sešli, když se stal předsedou vlády, a já jsem s ním – stejně jako s předchozími premiéry – řešil svoji hlavní agendu: česko-izraelské vztahy. Na konci schůzky jsem mu pak říkal, že se jako advokáti zabýváme také problematikou odlivu zisku nadnárodních firem. To ho zaujalo a za pár měsíců z toho byla konference,“ líčí Smutný, zakladatel Česko-izraelské smíšené komory.

O zářijové konferenci v Lichtenštejnském paláci tehdy psaly jako první Babišovy Lidové noviny. A neopomněly zdůraznit, že premiéra popostrčil právě Pavel Smutný.

List ostatně opakovaně dával Smutného kanceláři velký prostor, mimo jiné adoračními články o jeho kanceláři s titulky typu Jsme odchovaní třemi mušketýry.

Rozpínavost Pavla Smutného zaznamenali v posledních týdnech i spolupracovníci Andreje Babiše. A podle zjištění Neovlivní.cz z ní nejsou právě nadšeni. Tvrdí totiž, že advokát se ohání premiérovým jménem, aniž by to on tušil.

„Dělá se silnější, než je, a žije z hlouposti jiných. Šéf o něm nikdy nemluví,“ uvedl jeden z Babišových spolupracovníků ze sněmovny.

Rozseknout by to celé mohl premiér Andrej Babiš. Ten však na dotazy k Pavlovi Smutnému nereagoval.

Článek vyšel v březnovém tištěném magazínu Neovlivní.cz. Časopis si můžete předplatit zde: