Hlavní obsah

Designblok 2019: Co přinese budoucnost?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jakým způsobem mohou designéři přispět k lepší budoucnosti? Touto otázkou se zabýval 21. ročník festivalu Designblok. Návrháři a designéři se tak snaží myslet i na další generace.

Článek

Budoucnost. Ta je pro lidstvo aktuální vždy, a také proto se stala tématem letošního Designbloku. „Nyní ji pociťujeme jako velmi závažné téma. V období klimatické změny a přelidnění planety si z pohledu našeho oboru, tedy designu, klademe zásadní otázku: Co můžeme udělat pro kvalitní budoucnost a mohou designéři přispět ke zlepšení světa?,” vyjádřila se ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Foto: Designblok

Je základem budoucnosti skutečné souznění s přírodou? Přesvědčit vás o tom může koupelnový nábytek Dřevojas, který dřevo doplnil o květy z čerstvě posečených luk tyrolských AlpFoto: Designblok

Druhá šance pro odpadní materiál

Vystavovatelé se nejčastěji zabývali otázkou humanitárních problémů, ekologie, recyklace a šetrných materiálů. Zajímavý pohled na věc bezpochyby přinesli řecký designér Savvas Laz a německý designér Alexander Schul. Laz se zaměřil na problém s odpadním polystyrenem a vytvořil z něj funkční nábytek, Schul obdobně pracoval s deskami z recyklovaného plastu.

Přispěl i autor z našich končin, Jiří Krejčiřík. Ten upcyklací tradičního broušeného křišťálu, doplněného o ručně foukané skleněné prvky, stvořil kolekci designových skvostů. Jejími ústředními motivy jsou konflikt starého versus nového a dědictví versus současnost.

Foto: Designblok

Na foto (zleva): Savvas Laz pracuje s odpadním polystyrenem, Alexander Schul s recyklovaným plastemFoto: Designblok

Foto: Designblok

Kolekce designových objektů Heritage (Dědictví) od Jiřího Krejčiříka vytvořená z upcyklovaného křišťáluFoto: Designblok

Jak budou vypadat domácí pracovny? 

Možný pohled na budoucnost života, práce, odpočinku i her nabízela střední hala Průmyslového paláce, rozčleněná do několika tematických okruhů. Podobu haly navrhla designérka Lucie Koldová: „Není to pouze produktový design. Chceme propojit kreativní činnosti v oblasti robotiky a digitalizace.“

Budoucností práce se zabývali především designéři Edward Barber a Jay Osgerby. Představili zde svou kolekcí moderních pracoven, která je inspirovaná stále častější prací z domova.

Foto: Designblok

Pracovny od dua Barber & Osgerby jsou útulné a hodí se do kanceláří, hotelů, na letiště nebo do nádražních halFoto: Designblok

Pryč s předsudky

A protože o budoucnosti se bez lidí nejspíš nedá příliš uvažovat, promítly se do tvorby mnoha umělců i mezilidské vztahy a vliv některých osobností na minulost, přítomnost i budoucnost.

Pozornost znovu upoutala slovenská umělkyně Zuzana Svatik, která se ve své tvorbě zabývá společenskými problémy. Na vázy maluje motivy, chce bořit stereotypy. Vázy si jako svůj prostředek komunikace zvolila úmyslně, vidí v nich symbol stereotypního vnímání ženy jako hospodyně a domova jako rodiny.

Foto: Designblok

Mladá umělkyně Zuzana Svatik ráda maluje kontroverzní výjevy. Na vázách většinou zobrazuje nahaté monstrózní dámy s roubíkem v ústechFoto: Designblok

Foto: Designblok

Zajímavým počinem jsou nástěnné lampy od Kranen Gille, které vznikly pro značku Mooi. Jsou inspirované silnými osobnostmi naší historie. Poznáte některé?Foto: Designblok

A cenu si odnáší...

V rámci Designbloku se každoročně oceňují nejzajímavější nápady a projekty. Co v rámci interiérových počinů zaujalo nejvíce? Podívejte se na nejlepší kolekce a novinky a mimořádný počin mimo kategorie.

Foto: Designblok

Nejlepší kolekce nábytku - kolekce stolů XX od Lucie Koldové a židle Lopa a Tuba studia Vrtiška & ŽákFoto: Designblok

Foto: Designblok

Nejlepší kolekce bytových doplňků - dřevěné objekty od TititiFoto: Designblok

Foto: Designblok

Nejlepší kolekce svítidel - svítidla Stratos a Kono od DechemFoto: Designblok

Foto: Designblok

Nejlepší novinka designéra - kolekce nábytku Eclecticism od Jiřího KrejčiříkaFoto: Designblok

Foto: Designblok

Nejlepší novinka výrobce - kliky Magnetic od M&T ManufactureFoto: Designblok

Foto: Designblok

Nejlepší instalace výrobce nebo prodejce - Ton (Továrna na ohýbaný nábytek)Foto: Designblok

Foto: Designblok

Mimořádný počin mimo kategorie - mobilní jednotky HideandseekFoto: Designblok

Každým rokem se v Praze koná největší tuzemský festival designu a módy. Tento rok proběhl od 17. do 21. října a sjelo se na něm bezmála 350 firem, designérů a umělců. Centrální přehlídku si návštěvníci již tradičně mohli užít v hlavní hale holešovického Výstaviště, část expozice ovládla i prostor Průmyslového paláce a Lapidárium Národního muzea.

Zaujal vás některý z prezentovaných kousků? Zajímat vás mohou také materiály, co vydrží kontakt s vodou.

Reklama

Související témata:

Načítám